Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2013 21:26 - Пастирят на Баташките мъченици
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове:
0



Пастирят на Баташките мъченици
  http://dveri.bg/x4dcc
  
 Петък, 17 Май 2013 14:56
 Автор: Двери

Макар да премина с изключителна пищност и тържественост, канонизацията на Баташките мъченици през 2011 г. донесе повече конфликти и разделение, отколкото духовна радост. Една от причините за това е заобикалянето на основен принцип при провъзгласяване на светци, установен в Православната църква: народната почит и търсенето на молитвено застъпничество от обикновените хора да предшества църковната канонизация. Един светец първо просиява, т. е. носи утеха, помощ и укрепва вярата на хората, които го познават чрез чудесата му, и едва след това идва неговото канонизиране от Църквата и нормативното оформяне на почитта към него. При Баташките мъченици стана точно обратното, още повече че се получи дълбоко разминаване в разбирането за техния подвиг - от страна на Църквата и на техните наследници. И за двете страни участниците в Априлското възстание са герои, но мотивите за техния героизъм се възприемат различно.

Между представителите на двете страни – Пловдивска митрополия и жители на Батак, лежат сериозни противоречия, които се основават не толкова на собствеността на храма „Св. Неделя“ и историческите факти в документацията на канонизацията, но засягат разбирането за светостта и християнския мироглед. Тези противоречия не биха могли да се изгладят чрез декларации в медиите или като проблемът се игнорира и подминава година след година. Още по-малко помагат демонстрациите на сила от страна на църковните власти. Трудно може да се намери по-неудачен начин за демонстрация на мускули (и то чужди) от рокерското шествие в Батак миналата година, оглавено от епархийския архиерей и "най-страховития водач на рокерите в България". Кръстът и пречупеният кръст нямат обща кауза... Някак си не звучи убедително вагабонтите на Малено да са "приятели на православието", а жителите на Батак - "врагове на Бога"...

Необходима е обществена дискусия, в която Църквата да разясни своите мотиви и разбиране за саможертвата в името на вярата и народа, на явлението святост, на смисъла на канонизацията и молитвеното застъпничество на светците за нас. Всички участници в тази дискусия заслужават уважение, още повече, че става дума за местни жители и наследници на батачани. Пастирският подход изключва презрителното подминаване на несъгласните и дистанцираното общуване с тях "през медиите". Проблемът в Батак е труден и изисква истинска пастирска загриженост и отвореност към съвременните българи, които макар да се считат за православни християни, израснаха във времена на безбожие. За да разберат в пълнота мотивите на своите предци, е необходимо днешните батачани да разберат вярата и мирогледа на дедите си. Това те не могат да направят сами, необходим им е пастир, истински духовен водач, който с грижа, мъдрост и разбиране да постигне мир. Иначе вместо единство, канонизацията на Баташките мъчници може да се превърне в извор на постоянни конфликти и недопустимо разделение между народа и Църквата в този град, а и извън него.



 Пастирят на Баташките мъченици  18 Май 2013 18:58 #33607 Aizer Mortenort
 
НА ЛИНИЯ   
 Fresh Boarder
 
Мнения: 16
          Kакво да кажя, братя и сестри

 Срам и позор е цялата тази ПИАР церемония на ЛУКСА която Пловдивската "Светиня" Николай организирва всяка година в Батак. То не е лукс, то не се събират все приближени нему там владици, докато повечето от хората в Батак са твърдо против Пипалата на Негово Пресвещенство Николай.

 И тъй , като Николай е свикнал с лукса, той добави и Батак към ПИАР кампанията си. Странно защо предишния и скромен до каране на жигула дядо Арсений никога не е настоявал за влияние в Батак или канонизирване на българите загинали там за светци. То по тая логика всеки загинал в турската война българин трябва да е светец (особено заради вярата си).

 Но защо беше необходимо това канонизирване?
 Спазени ли са догмите за святост в него?
 Или всичко си има задкулисна афера с цел ето нека Баташкия храм бъде отнет от държавата. Лошото е,че негова "светиня" Николай е разпоредил да ходят там Всички свещеници от града за техни разноски, и да служят там веднъж дневно, вместо да назначи постоянен свещеник в този храм,който като отговорен пастир да се грижи за храма,и еноряшите му (НАЛИ толкова много искаше храма да е активен, а храм с ХИЛЯДА ПАСТИРИ които се менят ежедневно какво е ?!!)

 Другото, което е... какво стана с българите загинали по комунистическо време?

 Тази тема беше пренебрегната от синода...странно защо.
 Защо няма ден в православния календар отреден в тяхна памет?
 Или тук вече нямат полза техни "светини" от българския синод.



Тагове:   проблемът,   В Батак,   с храма,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745372
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930