Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2013 20:06 - „Съмнението на Тома май те е обзело?”
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
0



Съмнението на Тома май те е обзело?”
  http://dveri.bg/kqup9
  
 Понеделник, 01 Май 2006 03:00
 Автор: Ивайло Найденов

Не! Обзело ме е съмнението, дали справедливо интерпретираме днешния ден.

Втората неделя след Пасха, известна като Томина, буди доста противоречиви чувства. За малките ученици в духовните ни училища това е края на ваканцията (от Лазарова събота до Томина неделя), за загубилите близки и родственици най-после възможност да си спомнят за тях (у нас не се прави помен за починали от Лазаровден  до Томина неделя), а за черкуващия се християнин да преживее чрез евангелското четиво за пореден път срещата с апостол Тома, станал символ, една огромна метафора на неверието и съмнението. От амвона на храма свещеникът ни съветва да не сме колебливи и невярващи като Тома, а пък Св. Църква е кръстила неделния ден на него. Да си честитим деня като празник, или поздравът да е: „Умната, не като Тома!”. Някой може би си задава дори въпроса: Какво прави Тома между 12 Христови апостоли?, като дори се изкушава да го "отлюспи".
Едва ли бих си задал толкова много въпроси, ако апостол Тома не ми беше толкова симпатичен. Всъщност той се явява жертва на недоброто познаване на Писанието и странното интерпретиране на Свещения текст, на нескопосаните поверия и неосъзнатото им повтаряне до затвърдяване.

Кой е апостол Тома? Един от дванадесетте апостоли, чието име се среща дузина пъти на страниците на Новия Завет, често с допълнението „наричан Близнак”. Всъщност самото име на Божия избраник на библейски еврейски език означава близнак ( в мн. ч. – tō’amīm –близнаци, от корена t’m в построение Hifil– раждам близнаци Бит. 38:27). Не се среща никъде в Новия Завет и нам-малък намек за отрицателно отношение към Тома. Напротив!  Пословична е неговата жертвоготовност описана от евангелист Йоан: „Тогава Тома, наричан Близнак, каза на съучениците: да идем и ние да умрем с Него” (Йоан 11:16). Всеки от апостолите, избрани от нашия Господ е личност неповторима, носеща определени черти и качества. Те са човеци и един с друг не си приличат. Един е Петър, убеден във вярата си и въпреки това способен за една нощ да се отрече три пъти от своя Учител, друг е Юда – прагматик, Йоан скромен и незабележим до анонимност, а Тома – търсещ, питащ, лутащ се: „Господи, не знаем къде отиваш; и как можем да знаем пътя?” (Йоан14:5). Без да изброявам останалите мога спокойно и откровено да си призная, че апостол Тома ми допада с чисто човешките си реакции. Такава е и оценката ми за събитията след Христовото възкресение описани от евангелист Йоан и станали причина, образът на Тома да се превърне в символ на неверието и съмнението. Всъщност Тома изразява съмнение  в разказите на другите: „Другите ученици му казваха: видяхме Господа” (Йоан 20:25), а не във Възкресението като факт. Може би всеки от останалите апостоли, ако не бе присъствал при явяването на Възкръсналия Христос щеше да се съмнява по своему, защото е човек. Защото това съмнение е в нас от времето на първородния грях, от кънтящия в ушите ни въпрос: Адаме, къде си? Както традиционно се изяснява този въпрос, Бог знае къде е човекът, но самият човек - не. Той се лута, търси, пита, греши, пада, става...съмнява се. Апостол Тома е човек, но разумен човек. Той е не само търсещият човек, но и онзи надарен с интелектуален потенциал да дава имена на животните, да управлява и облагородява земята, микротворецът. Той е способен и да преживява вярата си, да примирява своя разум с нея и да я изповяда по един категоричен и неповторим начин, казвайки на Христос: „Господ мой и Бог мой” (Йоан 20:28). Той е представител на онази част от човечеството, което вярва не само със сърцето си, но и с разума си. Вярно, че наградата за тези, които са повярвали без да видят е по-голяма от тази на ап. Тома, но аз бих бил истински духовно щастлив да споделя част от по-малката небесна награда на Тома.

 
И се питам в днешния ден, защо не празнуваме осъзнатия и изповядващ вярата си Тома, а споменаваме неговото временно съмнение и колебание, защо не празнуваме жертвения Тома, а жертваме Тома, защо не празнуваме Близнакът, като покровител на близнаците - божествен дар, преимущество само за избрани.

Аз празнувам днес и  се моля на св. апостол Тома да ми помага да преодолявам съмненията си, а  търсещият ми разум да не разколебава, а да подпомага плахата ми  и неукрепнала вяра. Амин!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710623
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031