Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2013 20:45 - Една февруарска новина :Конгресът на САЩ ви кани на молитва, плаща „Семейството”
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0



Конгресът на САЩ ви кани на молитва, плаща „Семейството”
02.2013 16:33;
24 Часа;
968;
2;

От 30 г. хотел "Хилтън" във Вашингтон неизменно е мястото за Националните молитвени закуски.

На 7 февруари в голямата бална зала на вашингтонския хотел „Хилтън", само на няколко минути пеша от Белия дом, за 61-и път ще се съберат близо 4000 внимателно подбрани ВИП особи от САЩ и от над 100 страни на ежегодната Национална молитвена закуска. Така е всеки първи четвъртък на февруари от 1953 г. насам.

По традиция пред елитното множество първо говори президентът на САЩ, последван от още един незнайно как определен представител от гостите. Те търсят отговор на въпроса как благородните и хуманни идеи и принципи на Исус Христос си пробиват път в иначе противоречивия и пълен с бруталност и алчност съвременен свят.

Така поставен, въпросът не антагонизира представителите на други религии. Неведнъж гости и дори основни оратори мюсюлмани са казвали, че нямат проблем да присъстват на една по принцип християнска сбирка, щом не се споменава, че Христос е Божи син, защото техният бог е друг. Религиозните ценности са сходни във всички религии, а политическите различия тук се оставят настрана. После всички се молят заедно в унес - всеки посвоему - за по-доброто бъдеще на света.

На масата също по традиция се сервира не много пищна американска закуска с традиционния омлет от яйца и безалкохолни питиета. Присъствието е само по покана и струва неколкостотин долара, без да се броят парите за пътни и за хотел. Организаторите обаче поемат разходите на представителите на по-бедните страни, защото държат да се чуе и тяхното мнение. А и не само за това...

Гостите са най-отбрани - високопоставени политици, дори държавни лидери, парламентаристи, представители на местни власти от чужбина, дипломати, висши офицери, бизнес босове, учени, хора на изкуството от най-различни жанрове, духовници, общественици. Всички те цитират Библията, Тората, Корана, за да илюстрират прозренията си. Миналата година например президентът Барак Обама направи забележителното откритие, че „Бог би желал да налагаме по-високи данъци на богатите".

От 20-ина години насам България редовно е представена с 3-ма-4-има участници всяка година. Първият поканен българин на форума във Вашингтон бил президентът на България Желю Желев през 1991 г. Той обаче не отишъл да закуси с президента на САЩ, а изпратил на свое място посланика ни в Америка по това време. В следващите години сред поканените на закуските са Филип Димитров, Антон Станков, Димитър Коруджиев, Ремзи Осман, шефът на затворите Петър Василев, отец Николай Георгиев, Бойко Борисов (като кмет на София), ексвоенният министър Николай Цонев, Антон Гинев - ексшеф от БДЖ. Списъкът не свършва дотук.

Тази година от България са поканени заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Миналата година бяха поканени 7 българи. Сред тях бяха народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова, евродепутатът Слави Бинев. Нунев впрочем е поканен и тази година, което ще му е за трети път. Според запознати той е получил правата да определя кой да присъства от българска страна на събитието.

Организирането на Националните молитвени закуски и до ден днешен си остава забулено в мъгла. Официално поканите се разпращат от името на специален комитет за целта в американския Конгрес, който се води и домакин. Но реалната движеща сила зад дългогодишната вече история на събитието е една мощна и много загадъчна фондация, наречена „Фелоушип", консервативна християнска организация, по-известна като „Семейството".

Нейните основи са поставени още през 30-те години на миналия век в Сиатъл от Ейбръхъм Верейде - свещеник-методист, имигрант от Норвегия, изявил се обаче и като социален реформатор, а после и като индустриалец. Негова е идеята за молитвени закуски като форум за политическия, социалния и бизнес елита да се събира и да гради взаимовръзки и приятелски отношения на основата на религиозните ценности с цел да се коригират ексцесиите и недъзите на обществото.

Днес молитвени закуски се провеждат практически във всеки щат или в отделни градове и общности в редица страни - от Англия до Австралия и от Канада до Русия и Румъния. Именно „Семейството" с неговите многобройни структури и чрез интернет сайтове е координационният център. Той предлага идеи и теми за обсъждане, дава и практически съвети как да се провеждат тези микро- и макрофоруми - от това кой или какви хора да бъдат канени до това какво да се сервира на тях.

Реномето на „закуските" като елитни форуми е толкова завладяващо, че хора с високо мнение за себе си на различни нива се чувстват пренебрегнати, когато не получат покана да участват на съответното ниво. Затова организаторите по места са предвидили и процедура за „жалби" от тези, които напират за покани или търсят канали за връзка със „Семейството", а получават открит или мълчалив отказ.

Всеки американски президент от Айзенхауер насам е бил оратор на националните молитвени закуски. От 1980 г. насам те неизменно се провеждат във вашингтонския хотел „Хилтън". Не по-малко авторитетен и интересен е и списъкът на другите основни оратори. Ето само няколко имена от последните години: Майка Тереза, Беназир Бхуто, йорданският крал Абдула, рок звездата Боно, британският премиер Тони Блеър, испанският премиер Хосе Луис Сапатеро, Франсис Колинс - шеф на проекта, изготвящ човешкия геном, драматургът Рендъл Уолъс и др.

Официално провъзгласената цел на „Фелоушип" (което на български се превежда като съдружие или братство) е хората, оторизирани за важни решения, да споделят виждания върху Библията, да се молят и да търсят заедно духовно прозрение и подкрепа. Фондацията има солидни връзки в най-висшите американски политически кръгове. Мнозина я смятат за най-мощната теократична структура във Вашингтон. Тя обаче много държи да стои в сянка и да не афишира контактите и влиянието си. Затова и формално националните молитвени закуски преминават под егидата на Конгреса.

Публична тайна обаче е, че много от тези теологични мероприятия се използват и за задкулисни политически контакти и дори за решаване на сложни международни спорове и проблеми. Седалището на фондацията във вашингтонското предградие Арлингтън в изисканото имение „Кедрите" (принадлежало някога на милиардера Хауърд Хюз и купено от „Семейството" през 1978 г.) е дискретният щаб, където тихомълком се решава дали определен международен спор или проблем е податлив на въздействие чрез неформални контакти и кои са личностите, които следва да бъдат поканени за целта. На форумите се установяват случайни или целенасочени лични контакти - дейност, която на днешен език се нарича нетуъркинг. Така под богоугодно прикритие се стимулират или подпомагат определени политически или социални процеси.

След кончината на Верейде през 1969 г. главна фигура във фондацията става почти митичната личност Дъглас Коу. Взема се решение фондацията да действа по-дискретно, отдръпвайки се на още по-заден план, като служи за „канал за комуникация и катализатор" с глобален обсег „в духа на Исус". „Семейството" избягва всякаква публичност, а членовете му сякаш нарочно обвиват ходовете си в тайнственост. Дъглас Коу, смятан за един от най-влиятелните (според други - от най-опасните) хора във Вашингтон, обяснява това желание за секретност, като се позовава на библейския подход да не се парадира с добрите дела, защото иначе не би било възможно да се предприемат „дипломатически чувствителни мисии, ако към тях се привлича обществено внимание". Дори снимка на Коу е почти невъзможно да се намери в интернет. Той обаче дърпа конците на фондацията и нейния нетуъркинг от своя луксозен и потаен щаб в „Кедрите" и думата му се чува на най-високите места във столицата.

Този подход изглежда импонира и на официален Вашингтон, предоставяйки му възможност за задкулисни контакти и действия. През 1985 г. президентът Роналд Рейгън коментира така маниера на „Фелоушип": „Бих искал да кажа повече за нея, но тя е ефективна именно защото стои в сянка." Следващият президент Джордж Буш-старши пък похвали Дъглас Коу за неговата „тиха дипломация, без да казвам тайна дипломация".
Фондацията се спонсорира от частни дарители, като някои от тях са изумително щедри - става дума за милиони долари. Това й позволява да действа на широка нога и в глобален мащаб.

Много конгресмени - нейни членове, пътуват на нейни средства в дискретни дипломатически мисии по света. Някои от визитите или други дипломатически акции се предприемат след „приятелско позвъняване от апарата на Белия дом", както се изразява един автор, опитвал се да разнищи механизмите в „Семейството". А то наистина има много членове и приятели във всяка ключова федерална институция.

Националните молитвени закуски като правило преминават и без много шум и парадност. Те се излъчват по официалния правителствен тв канал C-SPAN, който няма широка аудитория. В медиите се отразяват кратко, макар че президентските обръщения на форумите винаги могат да се намерят в интернет.

Миналата година обаче неправителствената организация „Граждани за отговорност и етика във Вашингтон" призова президента Обама и лидерите на Конгреса да бойкотират закуската. Подкрепиха я редица групи за религиозни и гей права. Те обвиниха главния спонсор на събитието - фондация „Фелоушип", че е инициатор на приет в Уганда закон, предвиждащ вкарване в затвора и дори екзекуция на хомосексуалисти. Фондацията бе обвинена също в нетолерантност, секретност, бизнес далавери и двойни морални стандарти.
В медиите се появиха публикации, че фондация „Фелоушип" поддържа частна резиденция недалеч от Капитолия, станала убежище на висши политици и конгресмени - само републиканци (!), оказали се изправени пред морални дилеми - например изневери. 4-етажната сграда е регистрирана като църква и съответно не плаща данъци.
Развихри се голям скандал, защото се установи, че т.нар С-център (защото се намира на улица С във Вашингтон) е приютявал няколко сенатори и конгресмени републиканци в периоди на семейни изневери, че там се настаняват гости и политици по различни тарифи, т.е. развива се стопанска дейност, без да се плащат данъци. Изобщо оказа се, че тайнственият С-център се използва за далече небогоугодни дела. Фондацията се опита да се оправдае, че центърът не е неин, но се каза, че формалният собственик е нейна дъщерна организация.

Републиканската партия е главната опора на теокрацията и на показната връзка между политиката и религията в Америка. Но и президентите демократи не могат да пренебрегнат влиянието на религията като политически фактор в съвременна Америка и да останат настрана от традиционни форуми като Националните молитвени закуски. Редица наблюдатели в САЩ обаче констатират, че църквите в Америка постепенно се изпразват, че младите хора вече живеят в друг свят и охладняват към традиционната пуританщина, свързвана главно с Републиканската партия.

Това впрочем се проявява и в изборите. Дори с най-големи напъни и в тежки кризисни периоди републиканците не успяват да сглобят мнозинство за победа в битките за Белия дом. Анализаторите предричат, че и националните молитвени закуски постепенно ще изгубят религиозния си ореол и ще се превърнат в светски форуми, удобни за дискретен политически нетуъркинг.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13715018
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031