Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2013 21:29 - ДУХОВНИТЕ СУРОГАТИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
0



Вашият коментар
 Духовните сурогати
Posted  by Мартин Димитров on 04/04/2013 in Апологетика, Есеистика

автор: Димитър Петров

Вчера си говорихме с един приятел затова,че Господ Иисус е дошъл в най-благоприятното време. Тогава, когато хората са си задавали големи въпроси и са търсили и очаквали,”ожидали” Великият Отговор и не са се задоволявали със сурогати и полуистини, а са искали Истината, когато всички пътища насочващи към Нея са стигнали до задънена улица, и гръцката философия, и езическите мистерии и религии, и дори старозаветният юдаизъм не са могли вече да дадат задоволителен отговор за смъртта и живота и всички са били в някакво очакване (друг е въпросът,че Отговорът е бил изненадващ).

Какво е сегашното състояние, задават ли си хората големи въпроси и търсят ли дълбоки отговори?! Моят опит ми показва,че не. Хората ги е страх да мислят. Ситуация чудесно описана от Достоевски в “Легендата за Великият инквизитор”. Ние не искаме свободата,която Христос ни даде,защото това означава,че сме отговорни. Затова и всякакви духовни сурогати са добре дошли,защото не искат от нас отдаденост.

Дори съвременният езотеризъм е различен от древните езически мистерии и магизъм,защото в древността хората са разбирали, че затова се иска пълна отдаденост,а не съпричастност – не да направиш нещо част от живота си, а да го направиш свой живот и затова са го наричали изкуство (затова е по-лесно да повярва и се обърне един вярващ мюсюлманин,отколкото един неделен християнин).

Какво да правим,когато ни е страх да мислим,когато ни е страх да сме свободни?! Готови сме на всякакви илюзии за истина и свобода и ако някой от нас случайно прогледне бързаме да го ослепим. Предпочитаме “Макдонълдс” пред боба и лещата(имах една позната, която работеше като гувернантка при едни богаташи и когато веднъж сготвила боб на детето, то си облизало пръстите и казало, че по-вкусно нещо не е опитвали). Предпочитаме телевизия пред книга, виртуалното пред действителното,”Листопад” и “Изаура” пред Шекспир и Достоевски.

Не е вярно,че няма кой да каже на хората,защото ако хората сме търсили истината щяхме да я намерим, нали Бог е отредил на всеки народ времена и граници за да го познае. Имаме Мойсей и пророците – Библията е безспорният бестселър, най-превежданата,най-издаваната, най-продаваната, най-разпространяваната (всеки протестант на драго сърце ще ви подари една, ако нямате пари да си я купите), най-… книга на света и ако това не стига има и издания на светите отци. Дори в “светските” книжарници може да се намери св. Йоан Златоуст например и ако в момента го нямат ще ви го поръчат. Така че нямаме оправдание в това,че свещениците и митрополитите са били такива и онакива. Те са били такива и онакива и във времената на Старият Завет и по времето на Христос и след това и сега. Не си спомням за ересиарх от “миряните” или са били дякони (Арий) или презвитери или епископи(Несторий). Но хората,хората са искали нищо по-малко от истината и само истината и са били готови да продадат всичко и да купят “безценият бисер”, за да и се отдадат.

Но ние сме готови да дадем на всичко част от живота си,но не и да дадем самият си живот. И такива “феномени” като Кръстова гора, Рупите (Лурд за католиците) и други подобни ще намират все по-голяма почит сред нас, защото е по-лесно да отидеш един ден на Кръстова гора, отколкото да постоянстваш в Църквата, да чакаш на опашка за да се поклониш на една икона, отколкото да се стремиш поне един път ден с живота си да се покланиш на Господа, да ти четат “киприянови молитви”, отколкото да се стремиш поне един път на ден да кажеш “Господи помилуй”, да говориш за Ванга, отколкото да прочетеш едно Евангелие.

Говоря само за стремеж и излиза,че стремежът към Истината е по-труден, отколкото вършенето на самозалъгвания. Не съдя никого, но и никого не оправдавам – “…ще Го потърсим и ще Го намерим, ако Го потърсим с все (ВСИЧКОТО СИ, ЦЯЛОТО СИ – ето в това е проблема) сърце и душа” (Второзаконие4:29). Бог не е далече от никого, но ние предпочитаме себе си. Затова и предпочитаме Кръстова гора – за да се поклоним и почетем себе си.



Тагове:   самозалъгване,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13765478
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930