Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2013 13:04 - Скандално! Соларни наглеци и системи
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 589 Коментари: 0 Гласове:
0



Скандално! Соларни наглеци и системи
31.03.2013 · by Светът днес · in Анализи. ·
http://worldtodaybg.com/2013/03/31/скандално-соларни-наглеци-и-системи/

“Соларни електроцентрали са изградени с пари за пенсии, разкри разследване на TV7. Диляна Гайтанджиева се сдоби с документи, според които пенсионни фондове са финансирали завод за фотоволтаици на бизнесмена Иво Прокопиев.


Кой още е печелил от бума на фотоволтаици, заради които цената на тока скочи драстично?

Докато протестите срещу високите цени на тока заливат страната, милиони левове потъват по веригата. Въпреки кризата държавата ограничи производството на евтината електроенергия от АЕЦ “Козлодуй” и държавната ТЕЦ “Марица Изток” 2 за сметка на скъпата зелена електроенергия.

Системата е пред срив. Пет от осемте блока на най-евтината електроцентрала са спрени. Разследване на TV7 разкрива кой печели от скъпото производство на енергия от слънце, вода и вятър, заплащане от НЕК, които покрива разходите си от сметките за ток.

Иван Йотов заема един от най-ключовите постове в енергетиката. Той е изп. директор на ЕСО, дъщерно дружество на НЕК. ЕСО решава коя електроцентрала колко енергия да подава. С негово решение са спрени петте блока на евтината “Марица 2″. Електроцентралите от вода, слънце работят с пълна мощност и ЕСО не ги ограничава и НЕК изкупува в пъти по-скъпата енергия. Една от причините може да бъде, че производителят на зелена енергия е съпруга на Иван Йотов.

Цената на мегават час в нейната слънчева централа е 567 лв., показа проверка на телевизията. “Велсолар” е собственост на съпругата му Велина Йотова, намира се край Хасково. Той е в конфликт на интереси, тъй като трябва да регулира зелената енергетика, а е свързан с производството. “Аз смятам, че няма конфликт на интереси”, заяви самият Йотов пред TV7.

Според Европейската директива България трябва да произвежда 16% от крайното потребление на енергия от ВЕИ през 2020 г. В момента дялът на произведената зелена енергия е 20% – 7 г. преди крайния срок.

Запитан кой е допуснал това, Йотов каза, че това е този, който е сключил договора. Той смята, че няма право да влияе и балансира системата.

Мощността на втората електроцентрала на съпругата на Йотов е 79 киловата, а цената на която се изкупува от държавата електроенергията, е 567 лв. на мегават час, както на другата и електроцентрала. За сравнение в АЕЦ “Козлодуй” цената е 44 лв., а в ТЕЦ “Марица Изток 2″ 67 лв. на мегават час.

Освен Иван Йотов, друг бивш енергиен шеф притежава една фотоволтаична централа, а синът му – три. Красимир Първанов бе изп. директор на НЕК, когато синът му – Петър Първанов, едва на 20 г. открива голям соларен парк край Видинско през фирмата си. Бащата като шеф на НЕК изкупува скъпата енергия от сина си за 728 мегават час.

Две електроцентрали има и синът на бившия министър Асен Гагаузов, те са построени върху имоти, собственост на Министерството на земеделието чрез заменка, която му е строила 45 ст. на кв. м. Синът на депутата има и соларна централа. “Аз издавам указания за много видове неща. Не ме занимавайте с глупости”, коментира Гагаузов.

ВЕИ и фотоволтаик имат и фирми, които управител е бил депутатът Петър Курумбашев. ВЕЦ-ът е купен от него, преди да стане депутат. “Лятото ние имаме 200 гр. вода под ръка. На Курумбашев е – всички знаят”, коментират хората от Михалково. “Взима си парите, не го интересува”.

Курумбашев отказа коментар как са гласували промените в Закона за ВЕИ.

Докато чиновниците и депутати предвидливо са се построили няколко фотоволтаика, други печелят милиона от строителството им. 100 мегавата от инсталираните мощности са изградени от фирмата на бизнесмена Иво Прокопиев “Соларпро”. То е посочено като водещо, с чиста печалба от 6,130 млн. лв. и приходи от 46,4 млн. лв. само за една година.

Проверка откри, че дружеството е финансирано от пенсионни дружества – т.е., пари за пенсии са отишли за производство на соларни централи. ПФ “Доверие” е финансирал “Соларпро” с 1,240 млн. лв. с обезпечение с акции. В момента заводът за фотоволтаици е редуцирал дейността си. Иво Прокопиев не беше открит за коментар.

Енергийната пръстен между Каварна-Шабла-Балчик и Генерал Тошев е един от най-натоварените с мощности от ВЕИ. Тук се издигат 52 ветрогенератора, с мощност 156 мегавата. Вятърният парк “Св. Никола” е на американската кампания “Ей Йес”, собственик на частната ТЕЦ “Марица Изток 1″, която продава енергия два пъти по-скъпа от държавната ТЕЦ “Марица Изток 2″. Паралелно с вятърния парк фирмата притежава и 7 слънчеви централа у нас, от 20 мегавата. Те са построени от Соларпро на Прокопиев, който има гарантират 15-годишен договор, за 300 млн. лв. за доставка на варовик, който също влиза в сметките за ток.

Държавата плаща и на частния парк на “Ей Йес” край Каварна, освен за произведена енергия, но и за непроизведена. 16 млн. лв. са потънали в тази централа. Причината – 15-годишен договор на НЕК с “Ей Йес Гео енержи”, дъщерно дружество на американската “Ей Йес”.

“Когато има ограничения, ако е по вина на оператора, се плаща тази енергия. Договорът със “Св. Никола” не е подписан от мен”, каза изп. директор на БЕХ Михаил Андонов.

След въвеждането й в експлоатация вятърната електроцентрала е получила близо 16 млн. лв., защото не е работила. 8 млн. лв. е получила през 2010 г., 7 млн. лв. през 2011 г. и над 600 хил. лв. за първата половина на миналата година, когато е работила е получила от НЕК 132 млн. лв. за 3 г.

Реално цената на вятърна централа на “Ей Йес” трябва да е по-ниска с 125 млн. лв., според ДКЕВР. “ДКЕВР не признава всички инвестиционни разходи”, коментира шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова. Тя отрече да има двоен стандарт и помоли екипа на телевизията да я оставят на мира, че има по-важни работи.

Според еколозите мястото, където е построена вятърната централа, трябва да попада в Натура 2000, тъй като оттук мина “Виа Понтика”, откъдето минава миграцията на птиците. “Във ветропарка на нос Калиакра бяха убити един пеликан, един жерав”, разказа еколог от Българското дружество за защита на животните. Според него територията определено трябва да попадне в Натура 2000.

Териториите са извадени от Натура 2000 през 2007 г. от правителството на Сергей Станишев. На следващата година договорът е подписан в МС, без да се съобщават анексите – а именно държавата да плаща, дори и когато централата не работи. Станишев отказа коментар, скривайки се с охраната си.

Освен че плаща на вятърния парк за електроенергия, която може да е произведена, но не е, държавата е заплашена да плаща глоби на ЕС заради нарушаване на директиви по Натура 2000.

Ограниченията в производството се налагат заради проблеми в преносната мрежа, се казва в писма отговор от фирмата “Ей Йес”. От компанията твърдят, че правят непрестанен мониторинг и не застрашават птиците и турбините се изключват.

Има ли мощности, които нямат всички съгласувателни писма, бе запитан шефът на БЕХ, Михаил Андонов отговори, че не знае дали има такива. “НЕК не изкупува на тези, които не са изрядни. Тези, които са присъединени към НЕК, когато аз съм бил изп. директор, гарантирам, че са изрядни. Договорите не са сключени за една година”, уточни още Андонов.

Бившият зам.-министър на икономиката и сега шеф на ДКЕВР Евгения Харитонова пък е спестила от заплати над 200 хил. лв. Преди да стане председател на ДКЕВР, Харитонова е била член на ЕСО.

“Цял живот събирани пари, наследство от майка ми и баща ми. И съм си спестявала. Аз съм самичка и трябва да имам парички някой да ми подаде една чаша вода”, отговори тя защо е толкова спестовна.

От своя страна бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък е събрал 240 хил. лв. от заплата, има и Lexus и вила и мезонет на брега на морето.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13760106
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930