Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2013 20:12 - Продават данни на богати болни от рак на имотната мафия
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2013 16:20


Продават данни на богати болни от рак на имотната мафия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1696775


02.01.2013 09:55;
Блага Георгиева;
16963;
3;

Полицаи от столичното Първо РПУ разследват измама с апартамент на жълтите павета в София, при която две престъпни банди опитвали да присвоят жилище на починал столичанин без наследници.

Общинари, служители на онкологични болници и други чиновници от местната администрация “продават” информация за заможни покойници без наследници, чиито апетитни апартаменти, терени или къщи после минават в ръцете на имотната мафия в София.

За актуалния начин за присвояване съобщиха столични полицаи и дознатели, които разследват най-крупните кражби на имоти в центъра на София.
Всеки месец в най-скъпите части на града има поне по 5-6 подобни случая, като за някой от присвоените имоти се разбира години по-късно. От всяка сделка с подобно жилище или терен се прибират между 100 хиляди и половин милион лева. Няколко от най-големите банди в този сектор изкарват годишен оборот между 3 и 5 млн. лева,
изчисляват експерти от МВР.

Битката за подобни имотни покойници в последната година била толкова ожесточена, че преди 2 месеца полицаи засекли как две банди опитват да отмъкнат едновременно по два различни начина един и същ апартамент на жълтите павета в София.
Разследващите се натъкнали на опита за измама за над 200 хил. лева след сигнал на бивш колега на починал столичанин, работил дълги години в “Топлофикация”.

Възрастният човек издъхнал от сърдечен удар и нямал никакви наследници. Все още се проверява откъде точно двете групи мошеници са събрали данни за притежателя на двустаен апратамент в самото сърце на столицата, на метри от Народното събрание. И двете групи решили да изчакат известно време, за да не будят подозрение и за да изпипат фалшивите документи, с които ще препродадат чуждата собственост.

Година след смъртта на софиянеца в рамките на седмици се появили фалшиво завещание и нотариален акт менте за жилището, чиято цена е между 200 и 300 хил. лева. Според неистинския нотариален акт от 1970 г. излизало, че починалият трябва да е живял 30 години под наем в собствения си дом.

“Категорични сме, че информацията за смъртта на този човек и за това, че няма наследници, се е разпространила след кончината му. Смятаме, че самото решение някой да се опита да се възползва от този имот, е взето впоследствие", разказват полицаи от столичното Първо РПУ.

През есента на 2012 г. първо е обявено неистинското завещание. Няколко седмици след това друга група прави опит да сключи сделка със същото жилище, като представя пред нотариус фалшив нотариален акт от 1970 г.

“Тази първа сделка даже не е опит за покупко-продажба, а е замяна. Целта е да се мине поне през три фиктивни собственици, за да не може придобиването от третата сделка нататък да бъде развалено по съдебен път заради недобросъвестен купувач", обясняват полицаите.

Те разказват, че самият нотариален акт менте бил много интересен, защото представял факти, които би трябвало да са се случили през 70-те години на миналия век.
Според фалшивия документ дядото на човека, който го представя, преди повече от 30 години би трябвало да е закупил имота от майката и бащата на починалия истински собственик.

“Излиза, че всъщност починалият е живял 30 години в собственото си жилище, без то да е вече негово - което е абсурдно”, казват полицаите.

Неистинското завещание за същия апетитен имот пък е изготвено с дата от 2008 г. Измамниците дори успели да открият жена, която наистина е познавала реалния собственик, и направили завещанието на нейно име.

В разследването на тази имотна измама нещата се заплитат все повече по време на работата на полицията.

Причината е, че при разпитите на различни хора, имащи отношение по случая, разказите им са много противоречиви, а разследването на полицията все още продължава.
От МВР подозират, че както в този случай, така и в десетки други имотни измами в последната година, информацията за имотни покойници без наследници се дава срещу
заплащане или процент от сделката от различни чиновници.

“Смятаме, че най-често данните се “продават” от служители в общинските служби ЕСГРАО, болниците и клиниките, където лежат безнадеждно болни възрастни хора, с тежки заболявания или претърпели тежки мозъчи или сърдечни удари. За тези хора е въпрос на време кога ще си отидат. Те споделят с медицински сестри, санитари и лекари, че нямат никого, разказват какво притежават. Въпрос на морал е дали тази информация ще се използва недобросъвестно”, обясняват още разследващите.
“Имаме данни, че в психиатриите и в онкоболниците също се събират данни за хора в тежко положение, които на фона на болестта, която имат, и тежкото си състояние споделят много неща, които после се използват”, разказват дознатели от СДВР.

В столичнатата полиция в момента се разследват фрапиращи нарушения на общински служители, които бавели с месеци и дори години вписването на смъртен акт в базата данни за т.нар. гражданско състояние. Само в един от случаите починал столичанин без наследници е записан, че е издъхнал 3 години след смъртта си.

Забавянето се прави само за покойници без наследници, които имат имоти. Причината е, че по закон жилища, терени и всички недвижими имущества на подобни граждани се наследяват от общината, където е бил регистриран покойникът.

Ако обаче се забави вписването и имотите му се прехвърлят - общината не получава нищо, разясняват престъпната схема експерти от МВР. Въпреки че в София самотните възрастни хора са хиляди, случаите на имоти, придобити от общината, са много малко.
“Почти нямаме жилища, получени от покойници без наследници”, признават от дирекция “Общинска собственост” на Столична община. - Причината е, че те масово ги завещават на хора или на разни организации”, смятат там експертите.

Общините обаче не водят на отчет хората без наследници и няма как да се извади точна статистика на предполагаемия брой присвоени посмъртно домове, обясняват още криминалистите.

От МВР допълват, че в много от случаите кръгът от хора, които знаят, че починалите възрастни нямат наследници, е много голям. Затова е трудно да се докаже, че длъжностно лице умишлено е издало на престъпници подобна информация.
Измамник се  прави на грък пред нотариус заради вила в Драгалевци

Измамите при изповядване на сделка сериозно са намалели, откакто нотариусите имат право да правят справка за данните и снимката на хората, които се явяват при тях, сочат данни на МВР.
Въпреки това все още има немалко опити, в които подставени лица опитват да изповядат сделка с чужд имот. В един от най-драстичните случаи от последно време мошеник се правил на богат гръцки гражданин, за да продаде вилата на чужденеца в столичния кв. “Драгалевци”. За да изглежда измамата по-правдоподобна, фалшивият грък дори завел със себе си двама преводачи, които симулирали, че говорят на друг език. На сделката, с която щял да се препродаде имот, струващ над половин милион лева, присъствал и кандидат-купувач, който бил съвсем добросъвестен и не подозирал в какво е въвлечен, обясняват полицаи.
 Измамата все пак била предотвратена, но само заради малшанс - дни преди изповядването на сделката мошеникът, който се правил на грък, си счупил ръката. При нотариуса един от юристите се усъмнил как човек с гипсирана ръка ще подпише и така измамата била предотвратена, но мошеникът се измъкнал и не бил арестуван. За да се намалят още повече случаите на подобни престъпления, от полицията настояват нотариусите да бъдат задължени да проверяват по-сериозно документацията преди сключването на всяка сделка.
Мошениците пестят данъци, като купуват не дом, а наследство

Престъпни групи измислят нови хитрини, за да прескочат плащането на данъци при незаконното придобиване на чужди имоти, алармират от полицията. Това ставало, като сделката пред нотариус бъде сключена не като купуване на имот, а като покупко-продажба на наследство. Точно с такъв договор бил отнет имот на психично болна жена, намиращ се в една от най-скъпите части на София, близо до бул. “България”.

“Измамниците се свързват с потърпевшата и успяват да я убедят да им продаде наследствената си част от къща. В това наследство присъства единствено този имот. Но е решено така да бъде направена сделката, за да не се плащат данъци”, обясняват разследващи полицаи от София.

Мошениците водят жената при нотариус и обявяват там, че ще се направи продажба на наследство от майка й и баща й.

По-късно, когато синът на потърпевшата подава жалба в полицията, става ясно, че голяма част от имотите, които е присвоила същата група измамници, са придобити пак чрез покупка на наследство.

“Немалка част от хората, които разследваме, имат и стари дела и проверки, но това са оперативни данни. Тези хора твърдят при разпитите, че се занимават със съвсем легален бизнес с имоти. За нас е факт, че има предишни съмнителни сделки, но не е доказано, че са измами", обясняват разследващите.

Самите тартори на имотни измами много рядко можело да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото те винаги използвали мрежа от т.нар. бушони. За да се стигне до организаторите, се минава поне през 3-4 подставени лица.

“Така, макар че имаме оперативна информация за организираната престъпна група, това не може да се докаже и ако се стигне до наказание, то се получава само от “бушона”, явил се пред нотариуса и поставил подписа си”, казват от МВР.


                    жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

Българският народ го е казал, че който не иска да целува ръка, целува задник. Извинете ме, но толкова години да не видиш, откъде изгрява слънцето и да си ровиш носа в бунището, какво ще намериш там?! Какво ?!
Дори и тези, които се правят на вярващи, се крият и оставят злите духове от екраните да съсипват народа ни психически. Наддумват се с високоумието си, кои били с Господа, а кои със сатаната, а истинските чеда на сатаната действат и не спират. Господ се предаде на разпятие, заради грешниците, но тези, които уж са Го познали, се крият, да не си оцапат "чистите дрешки". Имат ли Божието всеоръжие, имат ли ?! Господ има нужда от устите ни, от очите ни, от нозете ни, от ръцете ни, от гласовете ни...Но...къде са те, къде са къде са.................  ?!




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705208
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031