Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2013 14:20 - Учени от БАН: Под Черно море лежи газ за 400 години напред - See more at: http://novinaria.bg/news/297#sthash.9nSEm7sm.dpuf
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.03.2013 19:41


http://novinaria.bg/news/297

Учени от БАН: Под Черно море лежи газ за 400 години напред
Остава само да усъвършенстваме технологията за добив


Според учените от Института по океанология от БАН Черно море крие огромни залежи от метан. В българската акватория са едни от най-богатите находища на газохидрати, от които може да се добива природен газ, смятат те. По техни изчисления, запасите биха стигнали на страната за следващите 400 години при сегашното потребление, съобщава “Преса”.Въпросните газохидрати се намират на дълбочина около километър под морското дъно. Те не са извлечени досега заради липсата на подходяща технология. Миналата седмица, обаче, японци успяха да добият успешно метан. У нас методът на производство на газа още се разработва.
 Турция и Украйна са много по-напред от нас в тези изследвания, обяснява директорът на Института по океанология доц. Атанас Палазов. Интерес към технологията имат САЩ и Германия. Доц. Палазов признава, че тепърва ще се правят изчисления колко би струвало прилагането на технологията у нас. “Това е технологията на бъдещето не само в национален, но в европейски, дори и световен план. Готови сме да говорим с представители на министерството на икономиката и енергетиката”, казва той.
 Количеството на хидратите в световен мащаб е такова, че в тях има повече енергия, отколкото във всички конвенционални въглеводородни горива като нефт, газ, въглища и торф. На практика това е най-големият резервоар на въглеводородно гориво в света. Учените уверяват, че добивът не застрашава по никакъв начин природата.

 - See more at: http://novinaria.bg/news/297#sthash.9nSEm7sm.dpuf


жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

Океан от метан под Черно море

Енергия за 400 години се крие в дълбините24 Март 2013 12:40    
http://pressadaily.bg/publication/11802-Океан-от-метан-под-Черно-море

Океан от метан се крие под Черно море. В българската икономическа зона са едни от най-богатите находища на газохидрати, от които се добива природният газ, смятат учените от Института по океанология към БАН. Теоритичните изчисления на експертите показват, че при настоящото потребление на енергия запасите от метан под сините вълни биха стигнали за задоволяване на енергийните нужди на България за следващите 400 години.

Газохидратите се намират на средна дълбочина 300 м и достигат максимум до 1000 м под морското дъно. Става дума за свободен газ в седиментите, който може да се добива при високо налягане и определени температури - между 9 и 21 градуса. В един обем хидрат се съдържат 165 обема метан.
 Досега проблем беше технологията. Миналата седмица японци успяха да извлекат успешно метан, поясниха от БАН. „Все още се работи по точния метод, с който може да бъде осъществен добив у нас“, поясни пред „Преса“ директорът на Института по океанология доц. Атанас Палазов. По думите му много по-напред в изследванията са Турция и Украйна. Интерес към това поризводство имат също САЩ и Германия.

Доц. Палазов призна, че тепърва ще се правят изчисления колко би струвало прилагането на технологията у нас. „Това е технологията на бъдещето, не само в национален, но в европейски и дори световен план. Готови сме да говорим с представители на министерството на икономиката и енергетиката“, посочи ученият. Той беше категоричен, че иновативният метод не би представлявал никакъв риск за морската флора и фауна.

Количеството на хидратите в световен мащаб е такова, че в тях има повече енергия, отколкото във всички конвенционални въглеводородни горива като нефт, газ, въглища и торф. На практика това е най-големият резервоар на въглеводородно гориво в света.
От сероводорода ще правят ток

 Учени от Института по инженерна химия към БАН и „Екозона“ АД работят също по проект за оползотворяване на сероводорода в Черно море, който се изчислява на 76 млрд. тона. Според директора на института проф. Венко Бешков от този ресурс може да се произведат 9 млрд. мегаватчаса електроенергия, което би задоволило потреблението на българското население за 200 години.

 За работата си по проекта изследователите са спечелили финансиране по програмата era.net, която е част от VII рамкова програма на Европейския съюз. В нея страната ни работи съвместно с Грузия и Турция.

 Специалистите планират да превръщат сероводорода в електроенергия с помощта на горивна инсталация, разположена върху платформа или на кораб в открито море. Оттам токът ще се пренася по кабели до сушата. Възможно е също полученият водород да се компресира и производството да става на сушата.


(в. Преса, печатно издание, брой 82(433) от 24 март 2013)




Тагове:   учени от БАН,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746911
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930