Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2013 20:15 - „Защо майките не бяха поканени в Обществения съвет?”, попитаха родители
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0



„Защо майките не бяха поканени в Обществения съвет?”, попитаха родители
http://akademika.bg/2013/03/защо-майките-не-бяха-поканени-в-обще/
8 март, 2013 13:49 | Средно образование | Няма коментари

„Защо майките не бяха поканени в Обществения съвет при президента?”, попитаха родители от Инициативния комитет за повече грижи за децата на България по време на пресконференция, където за пореден път изложиха своите искания, останали непроменени по време на националните протести.

Те изразиха опасението си, че 30 млн. лв, разпределени за построяване на нови детски градини в последните дни на правителството, няма да отидат по предназначение. Цитираха данни, според които, парите ще отидат за ремонти на вече съществуващи градини, а не за построяване на нови. От Инициативния комитет напомниха, че има 4 града, за които имат данни, че няма проблем с чакащи деца за детски градини, но за там са насочени пари. Това са Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора.

Те се възмутиха, че не са били поканени на Обществения съвет и на обсъждането на параметрите на Републиканския бюджет. Припомниха, че и протестът на майките е бил само един ден преди вълната от национални протести.

От инициативния комитет са най-разтревожени за демографската криза. „За последните четири години са се родили с 20 000 по-малко деца, а мерки за увеличаване на раждаемостта няма”. Това каза Кристина Милтенова, председател на комитета. Тя напомни, че икономически причини карат майката на ражда по-късно, което поражда и здравословни проблеми. Милтенова подчерта, че родителите трябва да възпитават добре децата като са до тях в първите им години, което би намалило агресията в училище и други неприятни тенденции.

Евгения Тодорова разказа за посещението на комитета в Брюксел, където с са имали възможност да разговарят с европейски журналисти. Като най-голямо постижение, тя изтъкна, че са били поканени да участват в заседанието на тамошната социална комисия със своите предложения.

Представители на родителите призоваха най-големият приоритет на следващото правителство да бъде задържане на младите семейства в страната.

 Четете списък с исканията им:

1. Възстановяване обвързването на обезщетенията за майчинство с МРЗ вт.ч. до 2 годишна възраст на детето. Възстановяване на периода върху който се изчислява обезщетението както беше до 2009 год;
 2. Увеличаване на детските добавки с минимум 25% от МРЗ и получаването им от всички деца, без обвързването с минимален доход и образование, на член на семейството;
 3. Осигуряване на места за всички желаещи в общински и ведомствени детски ясли и градини до 1 септември 2013 година;
 4. Задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год.възраст, въпреки желанието им и подадено заявление за настаняване, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. Стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно-образователно заведение на съответната община;
 5. При възникване на проблеми в детски ясли и градини да бъде осигурена възможност на експерти и представители на НПО, работещи в областта на грижите за децата да участват в проверки по места;
 6. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.
 7. Правителството да огласи доклад пред цялата нация, какви мерки и действия са предприети през последните три години за социалната, здравната и образователната политика по отношение на децата и техните майки.

Косара Белниколова
 Снимка: Авторът



Тагове:   протест,   майки,   искания,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750447
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930