Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2013 19:36 - ЗА МИРА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
0



     ЗА МИРА
www.pravmladeji.org/node/1188
Автор:   Свети Силуан Атонски
 
Всички искат да имат мир, но не знаят как да го постигнат. Паисий Велики се гневял и молел Господа да го избави от раздразнителността. Господ му се явил и казал: “Паисие, ако искаш да не се гневиш, не пожелавай нищо, никого не осъждай и не мрази, и няма да се гневиш”. Така и всеки човек, ако отсича своята воля пред Бога и пред хората, винаги ще има мир в душата, а който обича да върши своята воля, никога няма да има мир.

Душата, предала се на Божията воля, леко по­нася всяка скръб и болест, защото и в болест­та тя се моли и съзерцава Бога: “Господи, Ти виждаш моята болест; Ти знаеш колко съм грешен и немощен; помогни ми да търпя и да благодаря за Твоята благост”. И Господ облекчава болестта, и ду­шата чувства Божията помощ и бива благодарна и весела пред Бога. Когато те постигне някакъв неуспех, мисли: “Господ вижда сърцето ми, и ако Му е угодно, ще бъде добре и на мен, и на другите”, и така душата ти винаги ще бъде в мир.

А ако някой роптае: това не е така, а онова не е добро, никога няма да има мир в душата, макар и да държи пост и да се моли много. Апостолите са има­ли голяма преданост към Божията воля; така се запазва мирът. Светите и ве­лики хора са търпели всички скърби, предавайки се на Божията воля. Господ ни обича, затова ние можем да не се боим от нищо, освен от греха, защото заради греха се губи благодатта, а без Божията благодат врагът гони душа­та, както вятърът гони сух лист или дим. Трябва добре да помним, че враго­вете сами са паднали поради гордост, и винаги се стремят да тласнат по съ­­щия път и нас, и мнозина са прелъстили. А Господ е казал: “Научете се от Мене на кротост и смирение и ще намерите покой за душите си”. “О, Милос­тиви Господи, дай ни Твоя мир, както си дал мир на светите апостоли: “Моя мир ви давам”. Господи, дай и на нас да се насладим на Твоя мир.

Светите апостоли са получили Твоя мир и са го излели върху целия свят, и спасявайки народа, не са губели мира и той не се намалявал в тях.” Слава на Господа и на Неговото милосърдие, защото Той много ни обича и ни дава Своя мир и благодатта на Светия Дух.



Тагове:   мир,   от бога,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13772203
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930