Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2013 14:40 - Отец Иван: Човеколюбието е най-добрата черта на патриарх Неофит
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Отец Иван: Човеколюбието е най-добрата черта на патриарх Неофит
http://novinar.bg/news/otetc-ivan-chovekoliubieto-e-naj-dobrata-cherta-na-patriarh-neofit_NDIwNDs0OA==.html
 
Очаквам той да засили социалната дейност на църквата

Отец Иван от Нови хан първи започна да строи, преди двайсет и две години, защитени жилища за изхвърлени на улицата родители и техните деца. Несретниците се множали и заради това той построил няколко жилища, които обаче не били узаконени. Една година продължи сагата с покрива над главите на хората, които отецът приюти, и тя бе разрешена неотдавна. Потърсихме мнението на отец Иван за избора на новия патриарх Неофит.

 - Отец Иван, от предварителния разговор с вас имам чувството, че сте честит от избора на новия патриарх Неофит. Това така ли е?

- Аз наистина се радвам много, че той стана патриарх, защото е добър човек, с добра душа, уравновесен, интелигентен и дипломат. Патриарх Неофит умее да изслушва хората, приема всички, контактува с тях, за него няма затворена врата. Ние с него сме набори и се имаме като братя отдавна. Даже в деня на интронизацията не се сдържах, сълзите ми потекоха от радост. Той ме благослови, докато аз плачех от радост. Не можах да му кажа нищо от вълнение. Само му благодарих.

- Как приема болките и страданията на миряните?

- Като един добър духовник. Страда заедно с тях, вживява се в болките на хората и се мъчи да помогне при първа възможност.

- Вие откога се познавате?

- От близо тридесет години.

- Как се запознахте?

- Тук, в Софийската митрополия. Той беше протосингел. Отидох при него, той ме прие с усмивка, с радост, а не ме познаваше. Аз също не го познавах. Седнах, разказах му за какво става дума, подадох документите, те малко се забавиха, но той ме успокояваше: Търпение – спасение! Ще чакаш малко и всичко ще стане. И стана така, както трябваше. Щом ме взеха, значи Божа работа е било. Защото в Нови хан преди мен е имало свещеник, който е починал.

- Искахте да бъдете назначен в Нови хан ли?

- Не, исках да бъда назначен въобще някъде. И той обеща, че работата ще стане, повтори: „Търпение – спасение. Не се притеснявай!”. И наистина така стана. След като отецът от Нови хан бе починал, ме изпратиха там. Аз самият исках да съм наблизо около София, но не и в самия град. Исках да съм някъде край София.

- Той самият помагал ли ви е за вашето огромно семейство?

- Да. Когато дойдох в Нови хан, дядо Дометиан и той ме посрещнаха много тържествено. Те двамата ме представиха в селото, направиха една вечерна служба преди петдесятница, патриарх Неофит и дядо Дометиан пееха вълшебно. Те двамата доведоха хор с тях. Съжалявам, че тогава нямаше камери да запишем, даже нямах и фотоапарат да направя снимки. Те дойдоха, тържествено ме доведоха и ме въведоха в храма на Нови хан. Цялото село се беше събрало. Има голяма разлика отсега. Моят син също е свещеник. Пуснаха му заповед и той отиде при кмета да я покаже, представи се, отиде след това при клисарката и тя му отвори и го прие в храма. Никой никого вече не води официално да го представи пред хората: ”Това е вашият свещеник”. Докато беше протосингел Неофит и дядо Дометиан, двамата го правеха тържествено. Представяха свещеника на селото. Спомням си, че моето представяне бе по-красиво и от сватба.

- Той какво ви казваше за приюта?

- Когато реших да правя приюта, аз на него специално не му казах за това. Написах писмо до Негово Светейшество патриарх Максим, че искам да възстановя основите на сградите. Отидох при дядо Дометиан. Той ми каза: „Ние сме ти превели пет хиляди лева да купиш материали. Подписа ми документите и пълномощно да купя тухли от името на митрополията. Бе посочено парите от коя точно сметка ще се вземат. Аз пазя още тези писма. Работата не бе да си говорим само напразно, но и да го документираме. Друг път пък ми преведоха петнадесет хиляди лева. Това за тези времена не беше малка сума.

- А сега напоследък разговаряли ли сте?

- Виждали сме се и сме се поздравявали със здравей, питали сме се кой какво прави, как е със здравето. Патриарх Неофит ме покани на един симпозиум в Русе. Той беше организирал цялата дейност относно литургията. Беше поканил един епископ от Румъния, всъщност имаше представители от всички православни страни. Този симпозиум трая три-четири дни. Поеха ни разходите, ние бяхме около стотина човека. Слушахме румънския свещеник и той ни разказа колко домове има вече към православната църква за изпаднали в беда хора, колко болници има към църквите, колко кухни има. Той се интересуваше да почерпи информация от братските православни страни. Може би целта му беше да ни подтикне и ние да направим нещо за нашите миряни.

- Вие докато слушахте този румънски свещеник, който разказа колко близко до хората е тяхната църква, не си ли помислихте, че е жалко, че нашата църква се отдръпва от тях?

- Аз отдавна наблюдавам това. Нашата църква е много далеч от хората. Нашите свещеници освен да служат литургия, да изпълняват служби, да кръщават и да опяват мъртвите, с друго не се занимават. Имаме свещеници, които се занимават с някаква дейност, правят кухни за социално слаби хора, но са много малко. Но това не е редовно, защото нямат средства. Опитват се да направят нещо, да извършват някаква социална дейност, преподават вероучение във Варна, там хиляда деца се записаха, но постепенно това отпадна, защото няма желаещи свещеници да говорят. Така че виждаме, че църквата ни е много далеч от хората. А тя трябва да бъде сред тях.

- Коя според вас е най-добрата черта от характера на Неофит?

- Човеколюбието. Той е добросърдечен и човеколюбив.

- Има зли езици, които твърдят, че патриарх Неофит е временно на този пост. Вярвате ли в това?

- Патриархът се избира за постоянно и пожизнено. Някои хора говорят приказки, без да са им ясни нещата.

- Какво очаквате от управлението на патриарх Неофит?

- Надявам се да подобри социалната дейност на църквата. Ако може да увеличи заплатите, това ще е много добре. Тогава ще има повече свещеници. Нали знаете, генерал без армия не е генерал. Той трябва първо да обедини църквата, да подобри заплатите на свещениците и да развие социална дейност. Това е много важно. За другите работи - си ги знае. Трябва много да му се помага. Държавата също трябва да помогне на патриарх Неофит. Той само трябва да направи връзката между държавата и църквата и да убеди свещениците да я използват.

- Говорите за социална дейност на църквата. Как може самият патриарх да направи връзката между църквата и бедните?

- Чрез нас, свещениците. Той трябва да ги подтиква към това, да убеди свещениците, че това трябва да се направи. Трябва да направи връзката между църквата и държавата. Защото сега държавата е поела социалната дейност. А трябва всички задно да работим. Ще си помагаме взаимно, за да може да се подобри обслужването на социално слабите, които в България вече са много.

- Изборът на патриарх Неофит стана в необичайна обстановка. Хората протестираха по улиците, обезверени от политическата класа. Протестът започна като бунт срещу непосилните сметки за ток. Намирате ли символика между избора на новия патриарх и протестите?

- Бог изпрати един човек, който може би ще успокои този бунт по някакъв начин и ще убеди властимащите, че трябва да се вслушат в народа. Вече има хора, които няма какво да ядат, камо ли да си платят тока. Патриархът ще намери начин да успокои хората, защото другото е безбожие. Той не може да нареди, но може да даде съвет.

- Ще бъде ли патриарх Неофит истински пастир на народа си?

- Да. Той си е истински и ще бъде такъв.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13760767
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930