Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2013 19:59 - Ловчанският митр. Гавриил: Мислите, думите и делата трябва да съвпадат
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
0



Ловчанският митр. Гавриил: Мислите, думите и делата трябва да съвпадат
 
http://dveri.bg/xpaqr

 Вторник, 12 Февруари 2013 11:02
 Автор: Двери

В седмиците непосредствено преди изборите за нов Български патриарх църковната общественост се вълнува от предстоящия вот и посоката на развитие на нашата Църква през следващите години. Ловчанският митрополит Гавриил бе така любезен да даде кратко интервю за читателите на „Двери“ и да сподели своето мнение за бъдещето на Българската църква.

На въпроса ни за приоритетите на БПЦ през следващите години, митрополит Гавриил отговори:

„Светият Синод под председателството на новоизбрания патриарх вероятно ще обсъди на специално заседание приоритетите пред БПЦ за следващите години. Лично аз мисля като два основни приоритета да бъдат: Духовното просвещение и подобряване на финансовото състояние на БПЦ. Също канонизирането на нови светци и непременно на новомъченици от най-новото време“.

Попитахме Негово Вископреосвещенство какво мисли за отношенията на БПЦ с другите Поместни православни църкви, връзките с които като че ли не са достатъчно интензивни през последните години.

„Мисля, - отговори Ловчанският митрополит, - че трябва да бъдем по-активни в контактите си с другите поместни Православни църкви, тъй като Църквата Христова е една и само тя може най-добре да преодолява негативните процеси и явления на нашето време”.

Според митрополит Гавриил е много важно да се отговори на обществените очаквания църковното слово да бъде искрено и без фалш: „Има една поговорка: За някого казват: “Той едно мисли, друго говори, трето върши.” За християнина и особено за духовника мислите, думите и делата трябва да съвпадат. Тогава той ще е искрен”.

На въпроса за това как върви работата на комисията за канонизацията на новомъчениците в БПЦ, митрополит Гавриил уточни, че много хора считат, че той оглавява тази комисия, което не е така. „Това, което аз мога да кажа е, какво става в Ловчанска епархия. Ние сме в процес на събиране на данни и проучване за канонизация на новомъченици от същата епархия".

Благодарим на Ловчанския митрополит Гавриил и му желаем плодотворно служение.

                   





Тагове:   Бог,   църквата,   да ръководи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710341
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031