Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 19:45 - “Европейски институт” призова за помашки език и малцинство
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 589 Коментари: 0 Гласове:
0



“Европейски институт” призова за помашки език и малцинство

Автор: OFFNews Публикувана на 6 февруари 2013 в 18:36
 http://offnews.bg/index.php/155643/evropejski-institut-prizova-za-pomashki-ezik-i-maltsinstvo

Ефрем Моллов - председател на „Европейски институт – Помак”

Винаги се е пречело на контактите на помаците със световната мюсюлманска общност. Ислямът в Родопите от 100 години е ликвидиран – да няма кой да го обясни какво представлява като религия.

Това заяви на пресконференция в сряда Рамадан Кехайов – ръководител на отдел „Защита правата на човека, дискриминация, етнически и демографски въпроси” към „Европейски институт – Помак”.

Помашки език

От организацията твърдят, че помаците са потомци на траките, както и че съществува помашки език и помашко малцинство в съвременна България.

На част от нашето общество му е интересно защо в Пиринския, Якорудския район и в част от Родопите изведнъж помаците се определиха като турци. Ами ще се определят като турци – следващото преброяване, ако няма възможност да се определим като помаци, може би и аз ще се определя като турчин. Не може да въздействаш върху това население и неговото право за самоопределение, заяви финансовият директор на „Европейски институт – Помак” Васил Войнов.

Според него, българомохамеданин е неправилно понятие – като дървено желязо.

Спецслужбите и помаците

Не са възстановени имотите на мюсюлманската общност, специално в Родопската, Смолянската област. Вие някъде да сте прочели, че се изгражда молитвен дом на мюсюлманите и да няма проблем? Посочвам ви – наскоро в Гоце Делчев ще правят референдум дали да се строи джамия или не. А сме европейска държава, европейски граждани. За какво говорим? – попита Рамадан Кехайов, който е и член на Българския хелзинкски комитет.

Нямаме никакво отношение към политиката, която прави Турция. По никакъв начин това, което правим, не е свързано с това, което искат да правят в Турция. Финансирането на нашия институт не е свързано с турски пари или турски дарения, категоричен е председателят на „Европейски институт – Помак” Ефрем Моллов.

Организацията се финансирала от 400 кошера с пчели, които „произвеждат мед и продуктите се продават“.

Членове на „Европейски институт – Помак” са викани от служители на реда и разпитвани дали ще променят границите на България, обяви още Войнов.

Процесът срещу имамите в Пазарджик е предизборен фарс – 12 от 13 от подсъдимите са помаци. Наближат ли избори българските служби за сигурност директно се насочват към помашките села. Само заради това, че не беше решен проблема на малцинствата в България, България не трябваше да влиза в ЕС, коментираха още представителите на „Европейски институт – Помак“.



Тагове:   това е,   нито риба,   нито рак,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13755210
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930