Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2013 22:02 - Карбовски - Aнализи и коментари от Мартин Карбовски
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
0



Карбовски - Aнализи и коментари от Мартин Карбовски
Електронен ислям срещу суеверното християнство
http://www.lentata.com/page_5257.html
04 February 2013    3
Автор Мартин Карбовски
Ислямът вече е във фейсбук. Къде е християнството?
 
Погледнете нашите жреци – те са стари, преяли с власт, наследници са на една стара система, за някои от тях се чуват ужасни неща, свързани с досиетата, те продават свещи на килограм и на тон, печелят от всичката вяра на суеверните християни у нас, но в замяна дават твърде малко. Днешните жреци на християнството у нас са като обреден дом на социализма – толкова за раждане, толкова за смърт, толкова за сватба. Друго нещо правят ли нашите духовни бащи? Не ги намирам на улицата, не ги намирам в интернет. Къда се ми религиозните водачи?! А сега погледнете радетелите на исляма. Те са млади, живеят с малко, разгорещени са и най-важното – вярват си. Около тях се заформя група от хора, която търси и намира отклик. Защо се получава така и докъде ще ни доведе това?

Не е редно да се говори срещу духовните ни пастири, но сравнението идва само. Гледаме как проповядват и как работят за душите православните отци на Русия и Гърция и им завиждаме за силата и последствията на тяхната работа. Гневим се на досиетата и виждаме, че в групата на митрополитите има хора, които не си държат на думата, не разбират какво мислят за тях хората и понякога даже ни се струва, че им е все едно за стадото. Медиите също дават своя дан за дискредитацията на християнството – но не и без повод от самите ни религиозни водачи. Примерно, една снимка на американска кола е достатъчна да внуши зловредни мисли за християнството у много хора. В същото време обикновените войни во Христа - братята отци, селските попове се мъчат да изкарат някой лев, да поправят църква, олтар или амвон. Средната им заплата е 300 лева и не можем да им се сърдим, когато претупват кръщенето и четат за здраве срещу някой лев, с който после хранят децата си.

Църкавата е институция непроменила се хилади години  и от нас не бива да се очаква, че тя ще приеме всички модерни форми на общуване. Но днес се изправят едни срещу други гъшето перо на нашено древно християнство срещу един модерен ислям, който краде души всеки ден, всяка нощ. Би трябвало първо на Църквата нещо да й трепне в сърцето, когато види в Пазарджик покрити с фереджета малки момичета и жени. Би трябвало духовните отци да се досетят, че следва една жестока битка на духа, където прелъстяването ще е и безчестно и грозно.

Това, което се случва у нас с исляма, нямаше да се случи, ако имахме зад гърба си една силна православна Църква като гръцката. Трябват ни примери, като по време на война. Трябва ни истински поп, вярващ човек, търсещ стадото си и усмиряващ го с палицата си. Трябва ни личен пример. Всеки ден се опитваме да вярваме в Христос, но става все по-трудно. Защото колко са отците, които могат да се вземат за пример, на които истински можем да имаме доверие и дори да обичаме?! Аз се сещам за един такъв поп, отец Евгени от Сливен, баща на осем деца, възпитал ги всичките в християнство и уважение към Родината ни. Нямам друг пример и се извинявам на моя приятел отец , че отново го споменам и хваля. Но дотук стигнахме. Искаме водачи, които да можем да дадем за пример. Искаме модерна църква, която осъзнава, че се краде от паството й, от стадото й, от територията й. Не искаме бюрокрация и просто църковни структури, не искаме да боравим с пачите на миналото. Фейсбук е само пример. Огледайте се. Войната за душите е започнала, а нашите отци спят още съня без да помнят, че ги приспа онзи комунизъм, срещу който те дори не се опитаха да повървят насреща.

Всеки ден трябва да мислим за това – кой ще ни е патриарх и накъде ще ни поведе. Ще настане поличба жестока, ако патриархът ни е бивш агент на Държавна сигурност. От това ще пострадаме всички. И докато ние се борим да не получим партиарх-комунист,  другите религии се борят за душите ни. Война е това и който не го разбира, ще сгреши.



Тагове:   християнство,   ислям,   души,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705648
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031