Постинг
17.01.2013 06:10 -
СВЕДЕНИЯ ЗА Е-тата В ХРАНАТА
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 3114 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 17.01.2013 21:56
Прочетен: 3114 Коментари: 0 Гласове:
2
Последна промяна: 17.01.2013 21:56
http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html
Ядем бомбони и си мислим, че са вегетариански. В съставките зад Е + някакъв номер има вещества от животински произход. Примерно Е322 е лецитин – добре е, ако пише “соев лецитин”, ако няма такова обозначение, лецитина е от животински произход.
100-180 Colors (оцветители)
200-252 Preservatives (консерванти)
260-297 Acidities (киселини)
300-385 Antioxidant (антиоксанти)
400-429 Thickeners (сгъстители)
430-499 Emulsifiers (емулгатори)
620-640 Flavor Enhancer (усилващи вкуса)
950-967 Sweeteners (подсладител )
Винаги от животински произход :
E120 Cochineal (смлени насекоми)
E441 Gelatine (кожа, кости, сухожилия)
E542 Edible Bone Phosphate (смлени кости)
Е901 Beeswax (стопена медна пита)
E904 Shellac (секреции от насекоми)
E910 L-cysteine (животински косми)
E913 Lanolin, sheep wool grease
E920 L-cysteine and L-cysteine hydrochloride (животински косми)
E921 L-cysteine hydrochloride monohydrateE966 Lactitol (жив. косми)
E966 Lactitol
Продукти, които могат да бъдат от природен или от животински произход :
E101 riboflavin, lactoflavin, vitamin B12
E101a riboflavin 5"-phosphate
E153 Carbon Black
E160a Alpha-, beta-, gamma carotene (may be held in gelatine matrix)
E161(g) Canthaxanthin
E203 calcium sorbate. E213 - calcium benzoate. E227 - calcium hydrogen sulphite, calcium bisulphite. it)
E252 Potassium Nitrate
E270 Lactic Acid
E322 Lecithin (may be made from battery eggs or soya)
E325 Sodium Lactate
E326 Potassium Lactate
E327 Calcium Lactate
E404 calcium alginate
E422 Glycerol/Glycerin
E430 Polyoxyethylene (8) stearate
E431 Polyoxyethylene (40) stearate
E432 Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate
E433 Polyoxyethylene (20) sorbitan mono-oleate
E434 Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate
E435 Polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate
E436 Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate
E442 Ammonium Phosphatides
E470(a) Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids
E470(b) Magnesium salts of fatty acids
E471 Mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(a) Acetic acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(b) Lactic acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(c) Citric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(d) Tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(e) Mono- and di-acetyl tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(f) Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E473 Sucrose esters of fatty acids
E474 Sucroglycerides
E475 Polyglycerol esters of fatty acids
E476 Polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of caster oil
E477 Propane-1,2-diol esters of fatty acids
E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2 diol
E479(b) Thermally oxidised soya bean oil interacted with mono- and di-glycerides of fatty acids
E481 Sodium stearoyl-2-lactylate
E482 Calcium stearoyl-2-lactylate
E483 Stearyl tartrate
E491 Sorbitan monostearate
E492 Sorbitan tristearate
E493 Sorbitan monolaurate
E494 Sorbitan mono-oleate
E495 Sorbitan monopalmitate
E570 Stearic acid
E572 Magnesium salts of fatty acids
E585 Ferrous Lactate
E627 guanosine 5"-disodium phosphate
E631 Sodium 5"-inositate
E635 Sodium 5"-ribonucleotides
E640 Glycine and its sodium salt
E1518 Glycerol mono-, di- and tri-acetate
Много опасни: 123
Опасни:102, 110, 120, 124, 127
Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181
Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330
Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477
Вредни за кожата: 230, 232, 233
Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226
Унищожава витамин В12: 220
Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466
Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252
Екзема: 311, 312
Холестирин: 320, 321
Безвредни (условно): 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301, 302, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406, 480
Николай Русев: nikton@bitex.com
-------------------------------------------------------------------
повече за хранителните добавки:
Х Р А Н И Т Е Л Н И Д О Б А В К И
ОЦВЕТИТЕЛИ (E100-E181)
Номер Наименование Коментар
E100* Curcumin Оранжево-жълто, извличано от корена на растението куркума от фамилията на джинджифила, но може и изкуствено да се синтезира. Използвано в сирената (кашкавалите), маргарин, печени сладкиши и fish fingers (букв. "рибени пръсти").
E101* Riboflavin (vitamin B2), Riboflavin-5"-phosphate Витамин B2 и жълт цвят, съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в маргарини и сирена.
E102 Tartrazine Жълто No.5., масово използван оцветител, HACSG (Hyperactive Children"s Support Group (Организацията за поддръжка на хиперактивните деца) указваща, че тази субстанция може да предизвика алергични реакции) препоръчва да се избягва. Установено е, че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че американската FDA (Food and Drug Administration (Хранителна и лекарствена администрация)) не го признава) и уртикария (nettle rash) при децата (FDA счита, че вероятността е 1:10 000); възможни са също тумори на щитовидната жлеза, хромозомни нарушения, уртикария (hives) и хиперактивност. Чувствителността към татразина също така е свързана и с чувствителност към аспирин. Узползва се в цветни питиета, сладкиши, конфитюри, cereals (мюсли/зрънчовци/печени "люспи" от грис от зърнени храни), бързи (сухи) закуски/храни, рибни консерви, сухи супи. Типични продукти са безалкохолни напитки, сладкарски изделия, ободрителни напитки, туршии. Отхвърлено в Норвегия и Австрия.
E104 Quinoline yellow Жълто No.10. Използва се в червила, продукти за коса, одеколони и в широк кръг лекарствени средства. Причинява дерматит. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 2G/7G Жълто. HACSG препоръчва да се избягва. Хора, страдащи от астма могат да получат алергична реакция. Типични продукти са безалкохолните напитки. Отхвърлено в Австралия и САЩ.
E110* Sunset yellow FCF, Orange Yellow S Жълто No.6, синтетично. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са ободрителни питиета, сладкарски изделия, супи на прах. Използва се в cereals (мюсли), печива, сладкиши, бързи закуски, сладоледи, напитки и рибни консерви; също и в някои лекарства, като например Berocca, Polaramine, Ventolin syrup. Странични ефекти са уртикария (hives), ринит (течащ нос), запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса; наблюдавано е увеличено възникване на тумори при животните. Отхвърлено в Норвегия.
E120* Cochineal, Carminic acid, Carmines Червен цвят, добиван от насекоми. Рядко се използва. HACSG препоръчва отбягването му.
E122 Azorubine, Carmoisine Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.
E123 Amaranth Червено No.2 (пурпурно червено), извлича се от малко тревисто растение със същото име (амаранта). Използва се в смески за кексове, пълнежи с плодов вкус, смучещи се захарни бонбони. Може да предизвика астма, екзема и хиперактивност; причинява рождени дефекти и смърт на зародиша при някои тестове с животни, възможно е да причини също и рак. Отхвърлено в САЩ (през 1976г.), Русия, Австрия и Норвегия. Все още се използва в Австралия. Да се избягва!
E124 Brilliant scarlet 4R (Ponceau 4R), Cochineal Red A Червено No.4, синтетично, дериват от въглищен катран. Канцероген за животните. Астматици и хора, чувствителни към аспирин могат да реагират зле. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлено в САЩ и Норвегия.
E127 Erythrosine Червено No.3. Използва се в смески с яйчен крем на прах, бисквити, захаросани (глазирани) череши, консервирани череши и ягоди (компоти), сладкиши, бързи храни. HACSG препоръчва да се отбягва. Може да увеличи нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертироидизъм; показано е че причинява рак на щитовидната жлеза при плъхове (при изследване през 1990г.). Може да причини чувствителност към светлината. Отхвърлено през 1990г., но отхвърлянето не е утвърдено от американската FDA. Отхвърлено в Норвегия.
E128 Red 2G Червено, отхвърлено в Австралия и на много други места, но не и във Великобритания.
E129 Allura red AC Червено No.40. Синтетичен оранжево-червен цвят. Изпозван в сладкиши, бисквити, смески за кексове, пълнежи с плодови вкусове, напитки и подправки, лекарства и козметични средства. Въведено е в началото на осемдесетте като заместител на амарантата, която е счетена за нездравословна в резултат на противоречиви тестови резултати. Алуреното червено се свързва също и с възникването на рак у мишките. Може да се прояви като алерген при условия за алергия на кожата. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Лъскаво/основно синьо. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132* Indigotine, Indigo carmine Синьо No.2, синтетично, дериват от въглищния катран. Обичайно се добавя към таблетки и капсули; също и в сладоледи, сладкиши, печива, сладкарски изделия, бисквити. Хора с алергии трябва да го избягват. Може да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно, обриви, проблеми с дишането и други алергични реакции.
E133 Brilliant blue FCF Синя боя No.1, синтетична, най-често представлява алуминиев разтвор или амониева сол. Използва се в млечни продукти, сладкиши и напитки. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлена в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophyll Маслинено зелено, среща се във всички растения. Участва в храната на човека. Използва се за боядисване на восъци, масла и лекарства.
E141 Copper complexes of chorophyll and chlorophyllins Съчетания на медта с хлорофила, маслинено зелено. Не са наблюдавани странични ефекти.
E142 Green S Зелено. Изглежда безвредно в малки количества.
E150(a) Plain caramel Прост карамел, тъмно кафяво, изготвено от захароза. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са скаридени, соеви, плодови и карамелени сосове, туршии (саламури), бира, уиски, бисквити.
E150(b) Caustic sulphite caramel Каустик сулфитен карамел. Вж. E150(a).
E150(c) Ammonia caramel Амониев карамел. Вж. E150(a)
E150(d) Sulphite ammonia caramel Сулфитен амониев карамел. Вж. E150(a)
E151 Brilliant black BN, Black PN Черен цвят, дериват от въглищния катран. Използва се в кафяви сосове и в смески за кексове с френско грозде. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E153* Vegetable carbon Растителен въглен, черен цвят, пигмент от въглен. Използва се в конфитюри, захарни бонбони, бонбони от корена на женско биле. Само растителният вариант е позволен в Австралия. Отхвърлен в САЩ.
E154 Brown FK Кафяво. Забранено в Австралия, отхвърлено в САЩ.
E155 Chocolate brown HT Шоколадово кафяво, въглищно катранна и "azo" (азотна?) боя. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини лоши реакции при астматици и хора, алергични към аспирин; също така може да предизвика чувствителна кожа. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Шверцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Каротин, оранжево жълто. Човешкото тяло го превръща във витамин А в черния дроб. Съдържа се в морковите и в други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
E160(b)* Annato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin Прасковено червено, извлича се от дървото Bixa orellana. Използва се като боя за тяло, фабрична боя, подобрител на храносмилането и откашлечно средство. Типични са млечните продукти. Използва се за боядисване и на сирене (кашкавал), масло, маргарин, зрънчовци/мюсли, бързи храни, супи, текстил и лакове. Знае се че предизвиква уртикария (nettle rash). HACSG препоръчва отбягването му.
E160(c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin Екстракт от червени чушки. Забранен в Австралия. Да се избягва, отхвърлен в някои страни.
E160(d)* Lycopene Червен каротиноид, съдържащ се в доматите и в розовия грейпфрут. Може да увеличи риска от рак. Забранен в Австралия.
E160(e)* Beta-apo-8"-carotenal (C30) Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E160(f)* Ethyl ester of beta-apo-8"-carotenic acid (C30) Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E161(b) Xanthophylls - Lutein Жълто, извлек от растения, съдържа се в зелените листа, невена и яйчния жълтък. Малко вероятно е да дава странични ефекти.
E161(g)* Xanthophylls - Canthaxanthin Жълто/оранжево, може да е извлечено и от животни (ретинол). Пигментът се среща в някои гъби, ракообразни, риби, пера от фламинго. Не са познати странични ефекти.
E162 Beetroot red, Betanin Пурпурен цвят, извлечен от корените на цвеклото. Не са познати странични ефекти.
E163 Anthocyanins Виолетово, извлек от цветя и растения. Изглежда безвредно.
E170* Calcium carbonate Калциев карбонат, минерална сол. Може да се извлича от скални минерали или от животински кости. Използва се в пастите за зъби, бели бои и почистващи прахове. Понякога се използва за да неутрализира киселината във вина и метални консерви от плодове или зеленчуци. Токсичен при "високи дози".
E171 Titanium dioxide Титанов двуокис, бял цвят. Използван в пасти за зъби и бели бои, замърсява плавателните канали. Не са познати странични ефекти.
E172 Iron oxides and hydroxides Железни окиси и хидроокиси, черен, червен и жълт цвят. Използват се в пастети от сьомга и скариди. Токсични във "високи дози".
E173 Aluminium Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
E174 Silver Сребро. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E175 Gold Злато. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E180 Latolrubine BK (Pigment rubine) Рубинено. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E181 Tannic acid, tannins Танин, светло/жълто кафяво. Избистрящ агент за алкохолни питиета, получаван от шикалките/черупките и клонките на дъба, съдържа се в чая.
КОНСЕРВАНТИ (E200-E290)
Номер Наименование Коментар
E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.
E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.
E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.
E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.
E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212.
E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.
E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.
E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.
E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.
E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.
E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.
E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.
E221 Sodium sulphite Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.
E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.
E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.
E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.
E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.
E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.
E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.
E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.
E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis (кандидоза?).
E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.
E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.
E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.
E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.
E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.
E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.
E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.
E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.
E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.
E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.
E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.
E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.
E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.
E282 Calcium propionate Вж. E281.
E283 Potassium propionate Вж. E281.
E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.
КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ (E296-E385)
Номер Наименование Коментар
E296 DL-Malic acid Ябълчена киселина, добива се от плодове или синетично. Кърмачета и малки деца трябва да я избягват.
E297 Fumaric acid Фумариева киселина. Извлича се от растения от рода Fumaria (Росопас), по конкретно от вида Fumaria officianalis, или чрез ферментация на глюкоза с помощта на гъбична плесен. Използва се за аромат, за подкисляване, като антиоксидант или като надигащ агент/набухвател за безалкохолни напитки и кексови смески. Не са известни вредни ефекти.
E300 Ascorbic acid Аскорбинова киселина/Витамин С. Агент за третиране на брашно/тесто. Може да се произвежда синтетично от глюкоза. Съдържа се естествено в плодовете и зеленчуците. Добавя се към голям брой продукти, като се започне от консервирано месо, мине се през закуски тип "Мюсли", замразена риба и се свърши със виното.
E301 Sodium ascorbate Натриев аскорбат, натриева сол на витамин С.
E302 Calcium ascorbate Калциев аскорбат. Витамин С. Може да увеличи образуването на калциеви аксалатни камъни.
E303 Potassium ascorbate Калиев аскорбат. Калиева сол на витамин С.
E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl Мастно киселинни естери на аскорбиновата киселина. Същата функция, както витамин C (E300).
E306, E307, E308, E309 Tocopherols, alpha-, gamma-, delta- Токоферол, витамин Е. Намира се в много растителни масла, включително от соя, пшеничен зародиш, оризов зародиш, памучено семе, царевица. Действа като антиоксидант за мастните киселини и тъканните масти, предпазвайки витамин А от окисляване. Използва се в маргарини и сосове за салати.
E310 Propyl gallate Извлича се от шикалките/черупките на ядките. Използва се за предпазване от гранясване на маслени вещества. Типични продукти са маргарин, мазнини/лой, свинска мас, сосове за салати; понякога се ползва в опаковките/амбалажа. Галатите са забранени в храните за пеленачета и малки деца поради известната им склонност да причиняват нарушения в състава на кръвта, метемоглобинемия. Могат да причинят стомашно или кожно раздразнение.
E311 Octyl gallate Вж. E310.
E312 Dodecyl gallate Вж. E310.
E317 Erythorbic acid Получава се от захароза. Не са известни вредни ефекти.
E318 Sodium erythorbate Получава се от E317. Не са известни вредни ефекти.
E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) Петролен продукт. Типични продукти са мазнини, масла, маргарин. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане, делириум. Доза от 5г се счита за фатална.
E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) Петролен дериват, забавя развалянето дължащо се на окисляване. Типични продукти са мазнини, ядивни растителни масла, маргарин, ядки, полуготови картофени продукти (сухи пюрета и др.), дъвки, полиетиленови опаковки за храни. HACSG препоръчва отбягването му. Забранен в храните за бебета и малки деца. Може да предизвика алергични реакции у някои хора, може да причини хиперактивност и други нежелани ефекти. Сериозни предположения за канцерогенност и за естрогенни ефекти. В големи дози предизвиква тумори в лабораторни животни. Отхвърлен в Япония през 1958. Официални комисии от експерти препоръчват той да бъде отхвърлен от употреба във Великобритания, но поради индустриален натиск не е отхвърлен. McDonald"s елиминира BHT от техните американски продукти към 1986. Вж. също и химичните съединения на бутила.
E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) Петролен дериват. Типични продукти са ядките. HACSG препоръчва да се избягва. Забранен в храни за бебета и малки деца. Вж. E320.
E322 Lecithins* Лецитин. Емулгатор, добиван от соеви зърна, яйчен жълтък, фъстъци, житни растения и животински продукти. Хранителен и нетоксичен, но в по-високи дози може да наруши работата на стомаха, да убие апетита и да причини обилно потене.Използва се за да позволи комбинирането (във вид на емулсия, т.е. равномерно разпределение на твърди/неразтворими частици) на растителни масла в маргарините, съставките на шоколада, на майонезата, на сухото мляко. Трябва да се избира/предпочита лецитинът с растителен произход.
E325 Sodium lactate* Натриев лактат. Получава се от мляко (млечна киселина). Може да съдържа свински ренин (екстракт от свински черен дроб?) или покълнала пшеница. Малки деца с лактозна непоносимост могат да получат нежелани реакции.
E326* Potassium lactate Калиев лактат. Вж. E325.
E327* Calcium lactate Калциев лактат. Вж. E325.
E328* Ammonium lactate Амониев (амонячен) лактат. Вж. E325.
E329* Magnesium lactate Магнезиев лактат. Вж. E325.
E330 Citric acid Лимонена киселина. Хранителна киселина, получавана от цитрусови плодове. Използва се в бисквити, рибни консерви, сирена и обработени сиреневи продукти, бебешки формули, кексови смески, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментационни месни продукти.
E331 Sodium citrates Натриев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E332 Potassium citrates Калиев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E333 Calcium citrates Калциев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти в малки количества.
E334 Tartaric acid Винена киселина. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти в малки количества.
E335 Sodium tartrates Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E336 Potassium tartrates Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E337 Sodium potassium tartrate Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E338 Phosphoric acid Фосфорна киселина. Хранителна киселина, дериват от фосфатна руда. Използва се в сиреневите продукти. Не са известни вредни ефекти.
E339 Sodium orthophosphates Натриев ортофосфат. Минерална сол, използвана като лаксатив (слабително средство) и като фиксатор в боите за текстилни тъкани. Приемането му във високи дози може да разстрои калциево-фосфорния баланс.
E340 Potassium (ortho)phosphates Калиев ортофосфат. Вж. E339.
E341* Calcium (ortho)phosphates Калциев ортофосфат. Минерална сол, намира се в скалите и в костите. Използва се в лекарствата като антиацид; и за агент на глазурата в емайлени лакове. Не са познати вредни ефекти.
E343 Magnesium phosphates Магнезиев фосфат. Есенциален минерал, агент против втвърдяване/ спичане в съставните соли.
E350 Sodium malates (Съединение на натрия с ябълчената (malic) киселина?) Не са познати вредни ефекти.
E351 Potassium malate (Съединение на калия с ябълчената (malic) киселина?)Не са познати вредни ефекти.
E352 Calcium malates (Съединение на калция с ябълчената (malic) киселина?)Не са познати вредни ефекти.
E353 Metatartaric acid (Метавинена киселина?) Не са познати вредни ефекти.
E354 Calcium tartrate (Калций + винена киселина?) Изглежда безвреден.
E355 Adipic acid Хранителна киселина от корена на adipose (= "мастен") Не са познати вредни ефекти.
E357 Potassium adipate Калиев адипат. Не са познати вредни ефекти.
E363 Succinic acid Забранена в Австралия. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни.
E365 Sodium fumarate Натриев фумарат. Хранителна киселина, сол на фумаринова киселина (дериват от растенията от група Fumaria, вид F.officianalis). Не са познати вредни ефекти.
E366 Potassium fumarate Калиев фумарат. Не са познати вредни ефекти.
E367 Calcium fumarate Калциев фумарат. Не са познати вредни ефекти.
E370 1,4-Heptonolactone Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
E375 Niacin Ниацин, витамин B3, естествено се среща в боба, граха и в други зеленчуци, мляко, яйца, месо, домашни птици и риба. В дози, превишавщи 1000 мг на ден може да причини разстройство на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишени кръвни нива на пикочна киселина (която причинява подагра). При количества от 50-100 мг може да причини зачервяване (безвредно, но болезнено), главобол и болки в стомаха, особено ако е приет на гладно.
E380 Tri-ammonium citrate Триамониев цитрат. Може да се намеси във функциите на черния дроб и на панкреаса (задстомашната жлеза).
E381 Ammonium ferric citrates Амониеви железни цитрати. Есенциален минерал, хранителна киселина, получава се от лимонена киселина. Използва се като хранителна добавка съдържаща желязо в закуски тип "Мюсли" и диетични формули/смески.
E385 Calcium disodium EDTA Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ, и др. (E400-E495)
Номер Наименование Коментар
E400 Alginic acid Сгъстител и растителна смола, извличан от водорасли. Използва се в микстури съдържащи яйчен крем, ободрителни питиета, ароматизирани млека, ледени блокове, сгъстена сметана и кисело мляко. Не са познати вредни ефекти в малки количества. По-големи количества могат да попречат на абсорбцията на някои хранителни вещества.
E401 Sodium alginate Вж. E400.
E402 Potassium alginate Вж. E400.
E403 Ammonium alginate Вж. E400.
E404 Calcium alginate Вж. E400.
E405 Propylene glycol alginate alginate Сгъстител и растителна смола, дериват от нефта. Вж. отделната статия.
E406 Agar Сгъстител и растителна смола, извличан от червени водорасли. Понякога се ползва като лаксатив (слабително средство). Среща се в месните продукти и в сладоледите. Вж. E400.
E407 Carrageenan Фибри, извличани от водорасли. Напоследък се свързва с рак, защото може да стане отровен когато бъде добавен етиленов окис към продукт, който го съдържа - в резултат се образува етиленов хлорхидрин, който е силно канцерогенен. Счита се за токсичен рисков фактор, включително за язва и рак. Най-сериозните опасения са от химически разложеният караджинан, който е забранена хранителна добавка. Но дори и естествения, позволен за ползване караджинан, може да се декомпозира в червата до токсични химически съединения.
E410 Locust bean gum Извлича се от разновидностите Carob и Locust на бобовото дърво Ceratonia siliqua. Използва се в захарните близалки, ободрителни питиета, есенции, някои брашнени продукти, сосове, напитки от плодови сокове. Често се използва като заместител на шоколада от кафеиново дърво. Не са познати вредни ефекти в малки дози. Може да повиши холестерола.
E412 Guar gum Извлича се от семената на индийския Cyamoposis tetragonolobus. Влиза в храната на едрия рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм (събиране на газове в стомаха и червата) и крампи (спазми, схващания, гърчове); може да понижи нивото на холестерола. Вж. E410.
E413 Tragacanth Смолиста форма на дървото Astragalus gummifier. Използва се в храни, лекарства, включително капки за нос, елексири/сиропи и таблетки. Също като свързващо/спояващо средство в козметиката. Може да задейства алергия.
E414 Acacia Получава се от дървесния сок на Acacia Sengal. Лесно се разлага от човешката храносмилателна система. Възможен алерген, успокоява/облекчава раздразнения, възпаления на лигавиците.
E415 Xanthan gum Получава се чрез ферментация на захар от зърнени култури (царевица) с помощта на бактерии. Не са известни вредни ефекти.
E416 Karaya gum Получава се от дървото Sterculia urens. Често се използва заедно с Carob (E410), в сладоледи, яйчни кремове, сладкиши; като пълнеж поради способността му да увеличава обема си 100 пъти след прибавяне на вода. Възможен алерген.
E417 Tara gum Извлича се от храста Тara, Caesalpinia Spinosa, естествено си вирее в Еквадор и Перу, а в Кения се отглежда.
E420 Sorbitol Изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза, получена от дребни семкови плодове или синтезирана. Използва се в захарни близалки, сушени плодове, захарни изделия, пасти/сладкиши, нискокалорични храни, фармацевтични сиропи и офталмологични препарати, и е седмия най-широко използван стабилизатор в козметиката. Забранен в бебешки и детски храни. Може да причинни стомашно разстройство.
E421 Mannitol Изкуствен подсладител и овлажнител. Извлек от дървото Manna ash. Типични продукти са нискокалорични храни. Възможен алерген. Забранен в бебешки и детски храни поради склонноста му да причинява диария и бъбречна дисфункция. Може да причини също гадене и повръщане.
E422* Glycerol/Glycerin Овлажнител и подсладител, мастен безцветен алкохол. Получава се чрез разлагане на мазнини с помощта на основи; освен това е страничен продукт от производството на сапун на база на животински или растителни мазнини; може да се получава като дериват от петролни продукти; понякога се синтезира от пропилен или от ферментация на захар. Използва се в гъвкавите обвивки на колбаси и сирена, също в захаросани и сушени плодове, сладкарски изделия, ниско калорийни храни, ликьори и водка. "Показано е, че глицеринът предпазва молекулите на ДНК (дезокси-рибонуклеиновите киселини) от разрушаващото въздействие на туморни агенти, ултравиолетови лъчи и радиация, вероятно чрез отстраняване на свободни радикали." Големи количества могат да предизвикат главоболие, жажда, гадене и повишено ниво на кръвната захар.
E430* ? ?
E431* Polyoxyethylene ?
E432* Polysorbate 20 Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.
E433* Polysorbate 80 Емулгатори, дериват от животински мастни киселини. Използват се като синтетични аромати, агенти въздействащи/оформящи повърхността на продуктите, агенти против образуване на пяна и като кондицонери на тестото. Модат да повишат абсорбцията на мастно разтворими субстанции.
E434* Polysorbate 40 Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.
E435* Polysorbate 60 Вж. E433.
E436* Polysorbate 65 Вж. E433.
E440(a) Pectin Естествено се среща в кората/обелката на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета и сосове. Големи количества могат да причинят временно образуване на газове или чревен дискомфорт.
E440(b) Amidated pectin Не са известни вредни ефекти.
E441* Gelatine Възможен алерген. Може да съдържа E220. Астматици и хора алергични към сулфити да внимават!
E442 Ammonium phosphatides Не са известни вредни ефекти.
E450 Sodium and potassium polyphosphatesDophosphates Високи дози могат да нарушат калциево-фосфатния баланс.
E460 Powdered cellulose Аент против спичане/втвърдяване. Не са известни вредни ефекти.
E461 Methyl cellulose Може да причини метеоризъм, подуване и задръстване на червата.
E463 Hydroxypropyl-cellulose Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.
E464 Hydroxypropyl-mathyl-cellulose Не са известни вредни ефекти.
E465 MethylEthylCellulose &am
Ядем бомбони и си мислим, че са вегетариански. В съставките зад Е + някакъв номер има вещества от животински произход. Примерно Е322 е лецитин – добре е, ако пише “соев лецитин”, ако няма такова обозначение, лецитина е от животински произход.
100-180 Colors (оцветители)
200-252 Preservatives (консерванти)
260-297 Acidities (киселини)
300-385 Antioxidant (антиоксанти)
400-429 Thickeners (сгъстители)
430-499 Emulsifiers (емулгатори)
620-640 Flavor Enhancer (усилващи вкуса)
950-967 Sweeteners (подсладител )
Винаги от животински произход :
E120 Cochineal (смлени насекоми)
E441 Gelatine (кожа, кости, сухожилия)
E542 Edible Bone Phosphate (смлени кости)
Е901 Beeswax (стопена медна пита)
E904 Shellac (секреции от насекоми)
E910 L-cysteine (животински косми)
E913 Lanolin, sheep wool grease
E920 L-cysteine and L-cysteine hydrochloride (животински косми)
E921 L-cysteine hydrochloride monohydrateE966 Lactitol (жив. косми)
E966 Lactitol
Продукти, които могат да бъдат от природен или от животински произход :
E101 riboflavin, lactoflavin, vitamin B12
E101a riboflavin 5"-phosphate
E153 Carbon Black
E160a Alpha-, beta-, gamma carotene (may be held in gelatine matrix)
E161(g) Canthaxanthin
E203 calcium sorbate. E213 - calcium benzoate. E227 - calcium hydrogen sulphite, calcium bisulphite. it)
E252 Potassium Nitrate
E270 Lactic Acid
E322 Lecithin (may be made from battery eggs or soya)
E325 Sodium Lactate
E326 Potassium Lactate
E327 Calcium Lactate
E404 calcium alginate
E422 Glycerol/Glycerin
E430 Polyoxyethylene (8) stearate
E431 Polyoxyethylene (40) stearate
E432 Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate
E433 Polyoxyethylene (20) sorbitan mono-oleate
E434 Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate
E435 Polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate
E436 Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate
E442 Ammonium Phosphatides
E470(a) Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids
E470(b) Magnesium salts of fatty acids
E471 Mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(a) Acetic acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(b) Lactic acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(c) Citric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(d) Tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(e) Mono- and di-acetyl tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E472(f) Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
E473 Sucrose esters of fatty acids
E474 Sucroglycerides
E475 Polyglycerol esters of fatty acids
E476 Polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of caster oil
E477 Propane-1,2-diol esters of fatty acids
E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2 diol
E479(b) Thermally oxidised soya bean oil interacted with mono- and di-glycerides of fatty acids
E481 Sodium stearoyl-2-lactylate
E482 Calcium stearoyl-2-lactylate
E483 Stearyl tartrate
E491 Sorbitan monostearate
E492 Sorbitan tristearate
E493 Sorbitan monolaurate
E494 Sorbitan mono-oleate
E495 Sorbitan monopalmitate
E570 Stearic acid
E572 Magnesium salts of fatty acids
E585 Ferrous Lactate
E627 guanosine 5"-disodium phosphate
E631 Sodium 5"-inositate
E635 Sodium 5"-ribonucleotides
E640 Glycine and its sodium salt
E1518 Glycerol mono-, di- and tri-acetate
Много опасни: 123
Опасни:102, 110, 120, 124, 127
Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181
Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330
Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477
Вредни за кожата: 230, 232, 233
Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226
Унищожава витамин В12: 220
Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466
Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252
Екзема: 311, 312
Холестирин: 320, 321
Безвредни (условно): 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301, 302, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406, 480
Николай Русев: nikton@bitex.com
-------------------------------------------------------------------
повече за хранителните добавки:
Х Р А Н И Т Е Л Н И Д О Б А В К И
ОЦВЕТИТЕЛИ (E100-E181)
Номер Наименование Коментар
E100* Curcumin Оранжево-жълто, извличано от корена на растението куркума от фамилията на джинджифила, но може и изкуствено да се синтезира. Използвано в сирената (кашкавалите), маргарин, печени сладкиши и fish fingers (букв. "рибени пръсти").
E101* Riboflavin (vitamin B2), Riboflavin-5"-phosphate Витамин B2 и жълт цвят, съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в маргарини и сирена.
E102 Tartrazine Жълто No.5., масово използван оцветител, HACSG (Hyperactive Children"s Support Group (Организацията за поддръжка на хиперактивните деца) указваща, че тази субстанция може да предизвика алергични реакции) препоръчва да се избягва. Установено е, че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че американската FDA (Food and Drug Administration (Хранителна и лекарствена администрация)) не го признава) и уртикария (nettle rash) при децата (FDA счита, че вероятността е 1:10 000); възможни са също тумори на щитовидната жлеза, хромозомни нарушения, уртикария (hives) и хиперактивност. Чувствителността към татразина също така е свързана и с чувствителност към аспирин. Узползва се в цветни питиета, сладкиши, конфитюри, cereals (мюсли/зрънчовци/печени "люспи" от грис от зърнени храни), бързи (сухи) закуски/храни, рибни консерви, сухи супи. Типични продукти са безалкохолни напитки, сладкарски изделия, ободрителни напитки, туршии. Отхвърлено в Норвегия и Австрия.
E104 Quinoline yellow Жълто No.10. Използва се в червила, продукти за коса, одеколони и в широк кръг лекарствени средства. Причинява дерматит. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 2G/7G Жълто. HACSG препоръчва да се избягва. Хора, страдащи от астма могат да получат алергична реакция. Типични продукти са безалкохолните напитки. Отхвърлено в Австралия и САЩ.
E110* Sunset yellow FCF, Orange Yellow S Жълто No.6, синтетично. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са ободрителни питиета, сладкарски изделия, супи на прах. Използва се в cereals (мюсли), печива, сладкиши, бързи закуски, сладоледи, напитки и рибни консерви; също и в някои лекарства, като например Berocca, Polaramine, Ventolin syrup. Странични ефекти са уртикария (hives), ринит (течащ нос), запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса; наблюдавано е увеличено възникване на тумори при животните. Отхвърлено в Норвегия.
E120* Cochineal, Carminic acid, Carmines Червен цвят, добиван от насекоми. Рядко се използва. HACSG препоръчва отбягването му.
E122 Azorubine, Carmoisine Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.
E123 Amaranth Червено No.2 (пурпурно червено), извлича се от малко тревисто растение със същото име (амаранта). Използва се в смески за кексове, пълнежи с плодов вкус, смучещи се захарни бонбони. Може да предизвика астма, екзема и хиперактивност; причинява рождени дефекти и смърт на зародиша при някои тестове с животни, възможно е да причини също и рак. Отхвърлено в САЩ (през 1976г.), Русия, Австрия и Норвегия. Все още се използва в Австралия. Да се избягва!
E124 Brilliant scarlet 4R (Ponceau 4R), Cochineal Red A Червено No.4, синтетично, дериват от въглищен катран. Канцероген за животните. Астматици и хора, чувствителни към аспирин могат да реагират зле. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлено в САЩ и Норвегия.
E127 Erythrosine Червено No.3. Използва се в смески с яйчен крем на прах, бисквити, захаросани (глазирани) череши, консервирани череши и ягоди (компоти), сладкиши, бързи храни. HACSG препоръчва да се отбягва. Може да увеличи нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертироидизъм; показано е че причинява рак на щитовидната жлеза при плъхове (при изследване през 1990г.). Може да причини чувствителност към светлината. Отхвърлено през 1990г., но отхвърлянето не е утвърдено от американската FDA. Отхвърлено в Норвегия.
E128 Red 2G Червено, отхвърлено в Австралия и на много други места, но не и във Великобритания.
E129 Allura red AC Червено No.40. Синтетичен оранжево-червен цвят. Изпозван в сладкиши, бисквити, смески за кексове, пълнежи с плодови вкусове, напитки и подправки, лекарства и козметични средства. Въведено е в началото на осемдесетте като заместител на амарантата, която е счетена за нездравословна в резултат на противоречиви тестови резултати. Алуреното червено се свързва също и с възникването на рак у мишките. Може да се прояви като алерген при условия за алергия на кожата. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Лъскаво/основно синьо. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132* Indigotine, Indigo carmine Синьо No.2, синтетично, дериват от въглищния катран. Обичайно се добавя към таблетки и капсули; също и в сладоледи, сладкиши, печива, сладкарски изделия, бисквити. Хора с алергии трябва да го избягват. Може да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно, обриви, проблеми с дишането и други алергични реакции.
E133 Brilliant blue FCF Синя боя No.1, синтетична, най-често представлява алуминиев разтвор или амониева сол. Използва се в млечни продукти, сладкиши и напитки. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлена в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophyll Маслинено зелено, среща се във всички растения. Участва в храната на човека. Използва се за боядисване на восъци, масла и лекарства.
E141 Copper complexes of chorophyll and chlorophyllins Съчетания на медта с хлорофила, маслинено зелено. Не са наблюдавани странични ефекти.
E142 Green S Зелено. Изглежда безвредно в малки количества.
E150(a) Plain caramel Прост карамел, тъмно кафяво, изготвено от захароза. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са скаридени, соеви, плодови и карамелени сосове, туршии (саламури), бира, уиски, бисквити.
E150(b) Caustic sulphite caramel Каустик сулфитен карамел. Вж. E150(a).
E150(c) Ammonia caramel Амониев карамел. Вж. E150(a)
E150(d) Sulphite ammonia caramel Сулфитен амониев карамел. Вж. E150(a)
E151 Brilliant black BN, Black PN Черен цвят, дериват от въглищния катран. Използва се в кафяви сосове и в смески за кексове с френско грозде. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E153* Vegetable carbon Растителен въглен, черен цвят, пигмент от въглен. Използва се в конфитюри, захарни бонбони, бонбони от корена на женско биле. Само растителният вариант е позволен в Австралия. Отхвърлен в САЩ.
E154 Brown FK Кафяво. Забранено в Австралия, отхвърлено в САЩ.
E155 Chocolate brown HT Шоколадово кафяво, въглищно катранна и "azo" (азотна?) боя. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини лоши реакции при астматици и хора, алергични към аспирин; също така може да предизвика чувствителна кожа. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Шверцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Каротин, оранжево жълто. Човешкото тяло го превръща във витамин А в черния дроб. Съдържа се в морковите и в други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
E160(b)* Annato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin Прасковено червено, извлича се от дървото Bixa orellana. Използва се като боя за тяло, фабрична боя, подобрител на храносмилането и откашлечно средство. Типични са млечните продукти. Използва се за боядисване и на сирене (кашкавал), масло, маргарин, зрънчовци/мюсли, бързи храни, супи, текстил и лакове. Знае се че предизвиква уртикария (nettle rash). HACSG препоръчва отбягването му.
E160(c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin Екстракт от червени чушки. Забранен в Австралия. Да се избягва, отхвърлен в някои страни.
E160(d)* Lycopene Червен каротиноид, съдържащ се в доматите и в розовия грейпфрут. Може да увеличи риска от рак. Забранен в Австралия.
E160(e)* Beta-apo-8"-carotenal (C30) Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E160(f)* Ethyl ester of beta-apo-8"-carotenic acid (C30) Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E161(b) Xanthophylls - Lutein Жълто, извлек от растения, съдържа се в зелените листа, невена и яйчния жълтък. Малко вероятно е да дава странични ефекти.
E161(g)* Xanthophylls - Canthaxanthin Жълто/оранжево, може да е извлечено и от животни (ретинол). Пигментът се среща в някои гъби, ракообразни, риби, пера от фламинго. Не са познати странични ефекти.
E162 Beetroot red, Betanin Пурпурен цвят, извлечен от корените на цвеклото. Не са познати странични ефекти.
E163 Anthocyanins Виолетово, извлек от цветя и растения. Изглежда безвредно.
E170* Calcium carbonate Калциев карбонат, минерална сол. Може да се извлича от скални минерали или от животински кости. Използва се в пастите за зъби, бели бои и почистващи прахове. Понякога се използва за да неутрализира киселината във вина и метални консерви от плодове или зеленчуци. Токсичен при "високи дози".
E171 Titanium dioxide Титанов двуокис, бял цвят. Използван в пасти за зъби и бели бои, замърсява плавателните канали. Не са познати странични ефекти.
E172 Iron oxides and hydroxides Железни окиси и хидроокиси, черен, червен и жълт цвят. Използват се в пастети от сьомга и скариди. Токсични във "високи дози".
E173 Aluminium Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
E174 Silver Сребро. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E175 Gold Злато. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E180 Latolrubine BK (Pigment rubine) Рубинено. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E181 Tannic acid, tannins Танин, светло/жълто кафяво. Избистрящ агент за алкохолни питиета, получаван от шикалките/черупките и клонките на дъба, съдържа се в чая.
КОНСЕРВАНТИ (E200-E290)
Номер Наименование Коментар
E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.
E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.
E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.
E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.
E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.
E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212.
E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.
E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.
E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.
E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.
E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.
E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.
E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.
E221 Sodium sulphite Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.
E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.
E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.
E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.
E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.
E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.
E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.
E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.
E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.
E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis (кандидоза?).
E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.
E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.
E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.
E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.
E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.
E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.
E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.
E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.
E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.
E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.
E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.
E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.
E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.
E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.
E282 Calcium propionate Вж. E281.
E283 Potassium propionate Вж. E281.
E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.
КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ (E296-E385)
Номер Наименование Коментар
E296 DL-Malic acid Ябълчена киселина, добива се от плодове или синетично. Кърмачета и малки деца трябва да я избягват.
E297 Fumaric acid Фумариева киселина. Извлича се от растения от рода Fumaria (Росопас), по конкретно от вида Fumaria officianalis, или чрез ферментация на глюкоза с помощта на гъбична плесен. Използва се за аромат, за подкисляване, като антиоксидант или като надигащ агент/набухвател за безалкохолни напитки и кексови смески. Не са известни вредни ефекти.
E300 Ascorbic acid Аскорбинова киселина/Витамин С. Агент за третиране на брашно/тесто. Може да се произвежда синтетично от глюкоза. Съдържа се естествено в плодовете и зеленчуците. Добавя се към голям брой продукти, като се започне от консервирано месо, мине се през закуски тип "Мюсли", замразена риба и се свърши със виното.
E301 Sodium ascorbate Натриев аскорбат, натриева сол на витамин С.
E302 Calcium ascorbate Калциев аскорбат. Витамин С. Може да увеличи образуването на калциеви аксалатни камъни.
E303 Potassium ascorbate Калиев аскорбат. Калиева сол на витамин С.
E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl Мастно киселинни естери на аскорбиновата киселина. Същата функция, както витамин C (E300).
E306, E307, E308, E309 Tocopherols, alpha-, gamma-, delta- Токоферол, витамин Е. Намира се в много растителни масла, включително от соя, пшеничен зародиш, оризов зародиш, памучено семе, царевица. Действа като антиоксидант за мастните киселини и тъканните масти, предпазвайки витамин А от окисляване. Използва се в маргарини и сосове за салати.
E310 Propyl gallate Извлича се от шикалките/черупките на ядките. Използва се за предпазване от гранясване на маслени вещества. Типични продукти са маргарин, мазнини/лой, свинска мас, сосове за салати; понякога се ползва в опаковките/амбалажа. Галатите са забранени в храните за пеленачета и малки деца поради известната им склонност да причиняват нарушения в състава на кръвта, метемоглобинемия. Могат да причинят стомашно или кожно раздразнение.
E311 Octyl gallate Вж. E310.
E312 Dodecyl gallate Вж. E310.
E317 Erythorbic acid Получава се от захароза. Не са известни вредни ефекти.
E318 Sodium erythorbate Получава се от E317. Не са известни вредни ефекти.
E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) Петролен продукт. Типични продукти са мазнини, масла, маргарин. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане, делириум. Доза от 5г се счита за фатална.
E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) Петролен дериват, забавя развалянето дължащо се на окисляване. Типични продукти са мазнини, ядивни растителни масла, маргарин, ядки, полуготови картофени продукти (сухи пюрета и др.), дъвки, полиетиленови опаковки за храни. HACSG препоръчва отбягването му. Забранен в храните за бебета и малки деца. Може да предизвика алергични реакции у някои хора, може да причини хиперактивност и други нежелани ефекти. Сериозни предположения за канцерогенност и за естрогенни ефекти. В големи дози предизвиква тумори в лабораторни животни. Отхвърлен в Япония през 1958. Официални комисии от експерти препоръчват той да бъде отхвърлен от употреба във Великобритания, но поради индустриален натиск не е отхвърлен. McDonald"s елиминира BHT от техните американски продукти към 1986. Вж. също и химичните съединения на бутила.
E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) Петролен дериват. Типични продукти са ядките. HACSG препоръчва да се избягва. Забранен в храни за бебета и малки деца. Вж. E320.
E322 Lecithins* Лецитин. Емулгатор, добиван от соеви зърна, яйчен жълтък, фъстъци, житни растения и животински продукти. Хранителен и нетоксичен, но в по-високи дози може да наруши работата на стомаха, да убие апетита и да причини обилно потене.Използва се за да позволи комбинирането (във вид на емулсия, т.е. равномерно разпределение на твърди/неразтворими частици) на растителни масла в маргарините, съставките на шоколада, на майонезата, на сухото мляко. Трябва да се избира/предпочита лецитинът с растителен произход.
E325 Sodium lactate* Натриев лактат. Получава се от мляко (млечна киселина). Може да съдържа свински ренин (екстракт от свински черен дроб?) или покълнала пшеница. Малки деца с лактозна непоносимост могат да получат нежелани реакции.
E326* Potassium lactate Калиев лактат. Вж. E325.
E327* Calcium lactate Калциев лактат. Вж. E325.
E328* Ammonium lactate Амониев (амонячен) лактат. Вж. E325.
E329* Magnesium lactate Магнезиев лактат. Вж. E325.
E330 Citric acid Лимонена киселина. Хранителна киселина, получавана от цитрусови плодове. Използва се в бисквити, рибни консерви, сирена и обработени сиреневи продукти, бебешки формули, кексови смески, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментационни месни продукти.
E331 Sodium citrates Натриев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E332 Potassium citrates Калиев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E333 Calcium citrates Калциев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти в малки количества.
E334 Tartaric acid Винена киселина. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти в малки количества.
E335 Sodium tartrates Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E336 Potassium tartrates Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E337 Sodium potassium tartrate Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.
E338 Phosphoric acid Фосфорна киселина. Хранителна киселина, дериват от фосфатна руда. Използва се в сиреневите продукти. Не са известни вредни ефекти.
E339 Sodium orthophosphates Натриев ортофосфат. Минерална сол, използвана като лаксатив (слабително средство) и като фиксатор в боите за текстилни тъкани. Приемането му във високи дози може да разстрои калциево-фосфорния баланс.
E340 Potassium (ortho)phosphates Калиев ортофосфат. Вж. E339.
E341* Calcium (ortho)phosphates Калциев ортофосфат. Минерална сол, намира се в скалите и в костите. Използва се в лекарствата като антиацид; и за агент на глазурата в емайлени лакове. Не са познати вредни ефекти.
E343 Magnesium phosphates Магнезиев фосфат. Есенциален минерал, агент против втвърдяване/ спичане в съставните соли.
E350 Sodium malates (Съединение на натрия с ябълчената (malic) киселина?) Не са познати вредни ефекти.
E351 Potassium malate (Съединение на калия с ябълчената (malic) киселина?)Не са познати вредни ефекти.
E352 Calcium malates (Съединение на калция с ябълчената (malic) киселина?)Не са познати вредни ефекти.
E353 Metatartaric acid (Метавинена киселина?) Не са познати вредни ефекти.
E354 Calcium tartrate (Калций + винена киселина?) Изглежда безвреден.
E355 Adipic acid Хранителна киселина от корена на adipose (= "мастен") Не са познати вредни ефекти.
E357 Potassium adipate Калиев адипат. Не са познати вредни ефекти.
E363 Succinic acid Забранена в Австралия. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни.
E365 Sodium fumarate Натриев фумарат. Хранителна киселина, сол на фумаринова киселина (дериват от растенията от група Fumaria, вид F.officianalis). Не са познати вредни ефекти.
E366 Potassium fumarate Калиев фумарат. Не са познати вредни ефекти.
E367 Calcium fumarate Калциев фумарат. Не са познати вредни ефекти.
E370 1,4-Heptonolactone Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
E375 Niacin Ниацин, витамин B3, естествено се среща в боба, граха и в други зеленчуци, мляко, яйца, месо, домашни птици и риба. В дози, превишавщи 1000 мг на ден може да причини разстройство на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишени кръвни нива на пикочна киселина (която причинява подагра). При количества от 50-100 мг може да причини зачервяване (безвредно, но болезнено), главобол и болки в стомаха, особено ако е приет на гладно.
E380 Tri-ammonium citrate Триамониев цитрат. Може да се намеси във функциите на черния дроб и на панкреаса (задстомашната жлеза).
E381 Ammonium ferric citrates Амониеви железни цитрати. Есенциален минерал, хранителна киселина, получава се от лимонена киселина. Използва се като хранителна добавка съдържаща желязо в закуски тип "Мюсли" и диетични формули/смески.
E385 Calcium disodium EDTA Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ, и др. (E400-E495)
Номер Наименование Коментар
E400 Alginic acid Сгъстител и растителна смола, извличан от водорасли. Използва се в микстури съдържащи яйчен крем, ободрителни питиета, ароматизирани млека, ледени блокове, сгъстена сметана и кисело мляко. Не са познати вредни ефекти в малки количества. По-големи количества могат да попречат на абсорбцията на някои хранителни вещества.
E401 Sodium alginate Вж. E400.
E402 Potassium alginate Вж. E400.
E403 Ammonium alginate Вж. E400.
E404 Calcium alginate Вж. E400.
E405 Propylene glycol alginate alginate Сгъстител и растителна смола, дериват от нефта. Вж. отделната статия.
E406 Agar Сгъстител и растителна смола, извличан от червени водорасли. Понякога се ползва като лаксатив (слабително средство). Среща се в месните продукти и в сладоледите. Вж. E400.
E407 Carrageenan Фибри, извличани от водорасли. Напоследък се свързва с рак, защото може да стане отровен когато бъде добавен етиленов окис към продукт, който го съдържа - в резултат се образува етиленов хлорхидрин, който е силно канцерогенен. Счита се за токсичен рисков фактор, включително за язва и рак. Най-сериозните опасения са от химически разложеният караджинан, който е забранена хранителна добавка. Но дори и естествения, позволен за ползване караджинан, може да се декомпозира в червата до токсични химически съединения.
E410 Locust bean gum Извлича се от разновидностите Carob и Locust на бобовото дърво Ceratonia siliqua. Използва се в захарните близалки, ободрителни питиета, есенции, някои брашнени продукти, сосове, напитки от плодови сокове. Често се използва като заместител на шоколада от кафеиново дърво. Не са познати вредни ефекти в малки дози. Може да повиши холестерола.
E412 Guar gum Извлича се от семената на индийския Cyamoposis tetragonolobus. Влиза в храната на едрия рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм (събиране на газове в стомаха и червата) и крампи (спазми, схващания, гърчове); може да понижи нивото на холестерола. Вж. E410.
E413 Tragacanth Смолиста форма на дървото Astragalus gummifier. Използва се в храни, лекарства, включително капки за нос, елексири/сиропи и таблетки. Също като свързващо/спояващо средство в козметиката. Може да задейства алергия.
E414 Acacia Получава се от дървесния сок на Acacia Sengal. Лесно се разлага от човешката храносмилателна система. Възможен алерген, успокоява/облекчава раздразнения, възпаления на лигавиците.
E415 Xanthan gum Получава се чрез ферментация на захар от зърнени култури (царевица) с помощта на бактерии. Не са известни вредни ефекти.
E416 Karaya gum Получава се от дървото Sterculia urens. Често се използва заедно с Carob (E410), в сладоледи, яйчни кремове, сладкиши; като пълнеж поради способността му да увеличава обема си 100 пъти след прибавяне на вода. Възможен алерген.
E417 Tara gum Извлича се от храста Тara, Caesalpinia Spinosa, естествено си вирее в Еквадор и Перу, а в Кения се отглежда.
E420 Sorbitol Изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза, получена от дребни семкови плодове или синтезирана. Използва се в захарни близалки, сушени плодове, захарни изделия, пасти/сладкиши, нискокалорични храни, фармацевтични сиропи и офталмологични препарати, и е седмия най-широко използван стабилизатор в козметиката. Забранен в бебешки и детски храни. Може да причинни стомашно разстройство.
E421 Mannitol Изкуствен подсладител и овлажнител. Извлек от дървото Manna ash. Типични продукти са нискокалорични храни. Възможен алерген. Забранен в бебешки и детски храни поради склонноста му да причинява диария и бъбречна дисфункция. Може да причини също гадене и повръщане.
E422* Glycerol/Glycerin Овлажнител и подсладител, мастен безцветен алкохол. Получава се чрез разлагане на мазнини с помощта на основи; освен това е страничен продукт от производството на сапун на база на животински или растителни мазнини; може да се получава като дериват от петролни продукти; понякога се синтезира от пропилен или от ферментация на захар. Използва се в гъвкавите обвивки на колбаси и сирена, също в захаросани и сушени плодове, сладкарски изделия, ниско калорийни храни, ликьори и водка. "Показано е, че глицеринът предпазва молекулите на ДНК (дезокси-рибонуклеиновите киселини) от разрушаващото въздействие на туморни агенти, ултравиолетови лъчи и радиация, вероятно чрез отстраняване на свободни радикали." Големи количества могат да предизвикат главоболие, жажда, гадене и повишено ниво на кръвната захар.
E430* ? ?
E431* Polyoxyethylene ?
E432* Polysorbate 20 Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.
E433* Polysorbate 80 Емулгатори, дериват от животински мастни киселини. Използват се като синтетични аромати, агенти въздействащи/оформящи повърхността на продуктите, агенти против образуване на пяна и като кондицонери на тестото. Модат да повишат абсорбцията на мастно разтворими субстанции.
E434* Polysorbate 40 Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.
E435* Polysorbate 60 Вж. E433.
E436* Polysorbate 65 Вж. E433.
E440(a) Pectin Естествено се среща в кората/обелката на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета и сосове. Големи количества могат да причинят временно образуване на газове или чревен дискомфорт.
E440(b) Amidated pectin Не са известни вредни ефекти.
E441* Gelatine Възможен алерген. Може да съдържа E220. Астматици и хора алергични към сулфити да внимават!
E442 Ammonium phosphatides Не са известни вредни ефекти.
E450 Sodium and potassium polyphosphatesDophosphates Високи дози могат да нарушат калциево-фосфатния баланс.
E460 Powdered cellulose Аент против спичане/втвърдяване. Не са известни вредни ефекти.
E461 Methyl cellulose Може да причини метеоризъм, подуване и задръстване на червата.
E463 Hydroxypropyl-cellulose Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.
E464 Hydroxypropyl-mathyl-cellulose Не са известни вредни ефекти.
E465 MethylEthylCellulose &am
ГЕОРГИ МАРКОВ: ФРАНЦИЯ Е ПРИКЛЮЧИЛА ДЪРЖ...
Русия призна, че е причинила радиоактивн...
Украински виц
Русия призна, че е причинила радиоактивн...
Украински виц
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.