Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 06:10 - СВЕДЕНИЯ ЗА Е-тата В ХРАНАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 3114 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.01.2013 21:56


http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html

Ядем бомбони и си мислим, че са вегетариански. В съставките зад Е + някакъв номер има вещества от животински произход. Примерно Е322 е лецитин – добре е, ако пише “соев лецитин”, ако няма такова обозначение, лецитина е от животински произход.
 

100-180      Colors (оцветители)

200-252      Preservatives (консерванти)

260-297      Acidities (киселини)

300-385      Antioxidant (антиоксанти)

400-429      Thickeners (сгъстители)

430-499      Emulsifiers (емулгатори)

620-640      Flavor Enhancer (усилващи вкуса)

950-967      Sweeteners (подсладител )  

 

 

Винаги от животински произход :

E120    Cochineal (смлени насекоми)
E441    Gelatine (кожа, кости, сухожилия)
E542    Edible Bone Phosphate (смлени кости)

Е901    Beeswax (стопена медна пита)

E904    Shellac (секреции от насекоми)

E910    L-cysteine (животински косми)

E913    Lanolin, sheep wool grease

E920    L-cysteine and L-cysteine hydrochloride  (животински косми)
E921    L-cysteine hydrochloride monohydrateE966 Lactitol  (жив. косми)
E966    Lactitol

 

 

 Продукти, които могат да бъдат от природен или от животински произход :

E101 riboflavin, lactoflavin, vitamin B12

E101a riboflavin 5"-phosphate

E153 Carbon Black
 E160a  Alpha-, beta-, gamma carotene (may be held in gelatine matrix)
 E161(g) Canthaxanthin

E203 calcium sorbate. E213 - calcium benzoate. E227 - calcium hydrogen sulphite, calcium bisulphite. it)
 E252 Potassium Nitrate
 E270 Lactic Acid
 E322 Lecithin (may be made from battery eggs or soya)
 E325 Sodium Lactate
 E326 Potassium Lactate
 E327 Calcium Lactate

E404 calcium alginate
 E422 Glycerol/Glycerin
 E430 Polyoxyethylene (8) stearate
 E431 Polyoxyethylene (40) stearate
 E432 Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate
 E433 Polyoxyethylene (20) sorbitan mono-oleate
 E434 Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate
 E435 Polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate
 E436 Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate
 E442 Ammonium Phosphatides
 E470(a) Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids
 E470(b) Magnesium salts of fatty acids
 E471 Mono- and di-glycerides of fatty acids
 E472(a) Acetic acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
 E472(b) Lactic acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
 E472(c) Citric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
 E472(d) Tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
 E472(e) Mono- and di-acetyl tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
 E472(f) Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and di-glycerides of fatty acids
 E473 Sucrose esters of fatty acids
 E474 Sucroglycerides
 E475 Polyglycerol esters of fatty acids
 E476 Polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of caster oil
 E477 Propane-1,2-diol esters of fatty acids
 E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2 diol
 E479(b) Thermally oxidised soya bean oil interacted with mono- and di-glycerides of fatty acids
 E481 Sodium stearoyl-2-lactylate
 E482 Calcium stearoyl-2-lactylate
 E483 Stearyl tartrate
 E491 Sorbitan monostearate
 E492 Sorbitan tristearate
 E493 Sorbitan monolaurate
 E494 Sorbitan mono-oleate
 E495 Sorbitan monopalmitate
 E570 Stearic acid
 E572 Magnesium salts of fatty acids
 E585 Ferrous Lactate

E627 guanosine 5"-disodium phosphate
 E631 Sodium 5"-inositate
 E635 Sodium 5"-ribonucleotides
 E640 Glycine and its sodium salt
 E1518 Glycerol mono-, di- and tri-acetate

 

Много опасни: 123

Опасни:102, 110, 120, 124, 127

Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181

Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330

Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477

Вредни за кожата: 230, 232, 233

Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226

Унищожава витамин  В12: 220

Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466

Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252

Екзема: 311, 312

Холестирин: 320, 321

Безвредни (условно): 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301,  302, 303,  305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406,  480

 

Николай Русев:  nikton@bitex.com

 

-------------------------------------------------------------------

повече за хранителните добавки:

 

 

 

Х Р А Н И Т Е Л Н И    Д О Б А В К И

 

 

ОЦВЕТИТЕЛИ  (E100-E181)

 

Номер             Наименование                                       Коментар                                                                               

 

E100*             Curcumin            Оранжево-жълто, извличано от корена на растението куркума от фамилията на джинджифила, но може и изкуствено да се синтезира. Използвано в сирената (кашкавалите), маргарин, печени сладкиши и fish fingers (букв. "рибени пръсти").

E101*             Riboflavin (vitamin B2), Riboflavin-5"-phosphate            Витамин B2 и жълт цвят, съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в маргарини и сирена.

E102             Tartrazine            Жълто No.5., масово използван оцветител, HACSG (Hyperactive Children"s Support Group (Организацията за поддръжка на хиперактивните деца) указваща, че тази субстанция може да предизвика алергични реакции) препоръчва да се избягва. Установено е, че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че американската  FDA (Food and Drug Administration (Хранителна и лекарствена администрация)) не го признава) и уртикария (nettle rash) при децата (FDA счита, че  вероятността е 1:10 000); възможни са също тумори на щитовидната жлеза, хромозомни нарушения, уртикария (hives) и хиперактивност. Чувствителността към татразина също така е свързана и с чувствителност към аспирин. Узползва се в цветни питиета, сладкиши, конфитюри, cereals (мюсли/зрънчовци/печени "люспи" от грис от зърнени храни), бързи (сухи) закуски/храни, рибни консерви, сухи супи. Типични продукти са безалкохолни напитки, сладкарски изделия, ободрителни напитки, туршии. Отхвърлено в Норвегия и Австрия.

E104             Quinoline yellow         Жълто No.10. Използва се в червила, продукти за коса, одеколони и в широк кръг лекарствени средства. Причинява дерматит. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.

E107   Yellow 2G/7G              Жълто. HACSG препоръчва да се избягва. Хора, страдащи от астма могат да получат алергична реакция. Типични продукти са безалкохолните напитки. Отхвърлено в Австралия и САЩ.

E110*  Sunset yellow FCF, Orange Yellow S            Жълто No.6, синтетично. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са ободрителни питиета, сладкарски изделия, супи на прах. Използва се в cereals (мюсли), печива, сладкиши, бързи закуски, сладоледи, напитки и рибни консерви; също и в някои лекарства, като например Berocca, Polaramine, Ventolin syrup. Странични ефекти са уртикария (hives), ринит (течащ нос), запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса; наблюдавано е увеличено възникване на тумори при животните. Отхвърлено в Норвегия.

E120*             Cochineal, Carminic acid, Carmines            Червен цвят, добиван от насекоми. Рядко се използва. HACSG препоръчва отбягването му.

E122             Azorubine, Carmoisine            Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.

E123             Amaranth            Червено No.2 (пурпурно червено), извлича се от малко тревисто растение със същото име (амаранта). Използва се в смески за кексове, пълнежи с плодов вкус, смучещи се захарни бонбони. Може да предизвика астма, екзема и хиперактивност; причинява рождени дефекти и смърт на зародиша при някои тестове с животни, възможно е да причини също и рак. Отхвърлено в САЩ (през 1976г.), Русия, Австрия и Норвегия. Все още се използва в Австралия. Да се избягва!

E124            Brilliant scarlet 4R (Ponceau 4R), Cochineal Red A            Червено No.4, синтетично, дериват от въглищен катран. Канцероген за животните. Астматици и хора, чувствителни към аспирин могат да реагират зле. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлено в САЩ и Норвегия.

E127             Erythrosine            Червено No.3. Използва се в смески с яйчен крем на прах, бисквити, захаросани (глазирани) череши, консервирани череши и ягоди (компоти), сладкиши, бързи храни. HACSG препоръчва да се отбягва. Може да увеличи нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертироидизъм; показано е че причинява рак на щитовидната жлеза при плъхове (при изследване през 1990г.). Може да причини чувствителност към светлината. Отхвърлено през 1990г., но отхвърлянето не е утвърдено от американската FDA. Отхвърлено в Норвегия.

E128    Red 2G           Червено, отхвърлено в Австралия и на много други места, но не и във Великобритания.

E129    Allura red AC              Червено No.40.  Синтетичен оранжево-червен цвят. Изпозван в сладкиши, бисквити, смески за кексове, пълнежи с плодови вкусове, напитки и подправки, лекарства и козметични средства. Въведено е в началото на осемдесетте като заместител на амарантата, която е счетена за нездравословна в резултат на противоречиви тестови резултати. Алуреното червено се свързва също и с възникването на рак у мишките. Може да се прояви като алерген при условия за алергия на кожата. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E131     Patent blue V  Лъскаво/основно синьо. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.

E132*             Indigotine, Indigo carmine            Синьо No.2, синтетично, дериват от въглищния катран. Обичайно се добавя към таблетки и капсули; също и в сладоледи, сладкиши, печива, сладкарски изделия, бисквити. Хора с алергии трябва да го избягват. Може да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно, обриви, проблеми с дишането и други алергични реакции.

E133             Brilliant blue FCF            Синя боя No.1, синтетична, най-често представлява алуминиев разтвор или амониева сол. Използва се в млечни продукти, сладкиши и напитки. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлена в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E140            Chlorophyll            Маслинено зелено, среща се във всички растения. Участва в храната на човека. Използва се за боядисване на восъци, масла и лекарства.

E141    Copper complexes of chorophyll and chlorophyllins            Съчетания на медта с хлорофила, маслинено зелено. Не са наблюдавани странични ефекти.

E142       Green S            Зелено. Изглежда безвредно в малки количества.

E150(a)   Plain caramel            Прост карамел, тъмно кафяво, изготвено от захароза. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са скаридени, соеви, плодови и карамелени сосове, туршии (саламури), бира, уиски, бисквити.

E150(b)   Caustic sulphite caramel            Каустик сулфитен карамел. Вж. E150(a).

E150(c)   Ammonia caramel                       Амониев карамел. Вж. E150(a)

E150(d)   Sulphite ammonia caramel             Сулфитен амониев карамел. Вж. E150(a)

E151     Brilliant black BN, Black PN          Черен цвят, дериват от въглищния катран. Използва се в кафяви сосове и в смески за кексове с френско грозде. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

E153*             Vegetable carbon            Растителен въглен, черен цвят, пигмент от въглен. Използва се в конфитюри, захарни бонбони, бонбони от корена на женско биле. Само растителният вариант е позволен в Австралия. Отхвърлен в САЩ.

E154     Brown FK            Кафяво. Забранено в Австралия, отхвърлено в САЩ.

E155             Chocolate brown HT            Шоколадово кафяво, въглищно катранна и "azo" (азотна?) боя. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини лоши реакции при астматици и хора, алергични към аспирин; също така може да предизвика чувствителна кожа. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Шверцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

E160(a)*   Carotene, alpha-, beta-, gamma-            Каротин, оранжево жълто. Човешкото тяло го превръща във витамин А в черния дроб. Съдържа се в морковите и в други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.

E160(b)*   Annato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin                      Прасковено червено, извлича се от дървото Bixa orellana. Използва се като боя за тяло, фабрична боя, подобрител на храносмилането и откашлечно средство. Типични са млечните продукти. Използва се за боядисване и на сирене (кашкавал), масло, маргарин, зрънчовци/мюсли, бързи храни, супи, текстил и лакове. Знае се  че предизвиква уртикария (nettle rash). HACSG препоръчва отбягването му.

E160(c)*   Paprika extract, capsanthin, capsorubin            Екстракт от червени чушки. Забранен в Австралия. Да се избягва, отхвърлен в някои страни.

E160(d)*   Lycopene                    Червен каротиноид, съдържащ се в доматите и в розовия грейпфрут. Може да увеличи риска от рак. Забранен в Австралия.

E160(e)*   Beta-apo-8"-carotenal (C30)            Оранжево. Не са известни странични ефекти.

E160(f)*   Ethyl ester of beta-apo-8"-carotenic acid (C30)            Оранжево. Не са известни странични ефекти.

E161(b)    Xanthophylls - Lutein            Жълто, извлек от растения, съдържа се в зелените листа, невена и яйчния жълтък. Малко вероятно е да дава странични ефекти.

E161(g)*  Xanthophylls - Canthaxanthin            Жълто/оранжево, може да е извлечено и от животни (ретинол). Пигментът се среща в някои гъби, ракообразни, риби, пера от фламинго. Не са познати странични ефекти.

E162    Beetroot red, Betanin            Пурпурен цвят, извлечен от корените на цвеклото. Не са познати странични ефекти.

E163      Anthocyanins              Виолетово, извлек от цветя и растения. Изглежда безвредно.

E170* Calcium carbonate            Калциев карбонат, минерална сол. Може да се извлича от скални минерали или от животински кости. Използва се в пастите за зъби, бели бои и почистващи прахове. Понякога се използва за да неутрализира киселината във вина и метални консерви от плодове или зеленчуци. Токсичен при "високи дози".

E171            Titanium dioxide            Титанов двуокис, бял цвят. Използван в пасти за зъби и бели бои, замърсява плавателните канали. Не са познати странични ефекти.

E172   Iron oxides and hydroxides            Железни окиси и хидроокиси, черен, червен и жълт цвят. Използват се в пастети от сьомга и скариди. Токсични във "високи дози".

E173            Aluminium            Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.

E174     Silver               Сребро. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.

E175     Gold                Злато. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.

E180             Latolrubine BK (Pigment rubine)            Рубинено. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.

E181    Tannic acid, tannins            Танин, светло/жълто кафяво. Избистрящ агент за алкохолни питиета, получаван от шикалките/черупките и клонките на дъба, съдържа се в чая.

 

 

 

КОНСЕРВАНТИ  (E200-E290)

 

Номер             Наименование                                       Коментар                                                                               

 

E200    Sorbic acid                  Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201     Sodium sorbate            Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

 E202            Potassium sorbate            Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

 E203            Calcium sorbate            Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210             Benzoic acid               Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211    Sodium benzoate            Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.

 E212            Potassium benzoate            Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.

 E213            Calcium benzoate            Калциев бензоат. Вж. E212.

E214    Ethyl4-hydroxybenzoate            Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215    Sodium salt                              Натриева сол.  Забранена в Австралия.

 E216            Propylparaben                                   Възможен контактен алерген.

 E217            Propyl4-hydroxybenzoate            Забранен в Австралия.

 E218            Methylparaben                      Възможни са алергични реакции, главно кожни.

 E219            Methyl4-hydroxybenzoate            Забранен в Австралия.

 E220            Sulphur dioxides            Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати.  HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221    Sodium sulphite                      Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222    Sodium bisulphite                    Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223    Sodium metabisulphite             Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

 E224            Potassium metabisulphite             Калиев метабисулфит. Вж. E220.

 E225            Potassium sulphite                      Калиев сулфит. Вж. E220.

 E226            Calcium sulphite                      Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

 E227            Calcium hydrogen sulphite             Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

 E228            Potassium bisulphite                    Калиев бисулфит. Вж. E220.

 E230            Biphenyl, Diphenyl                     Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231    2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol            Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232    Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol             Вж. E231.

 E233            Thiabendazole                       Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234    Nisin                Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

 E235            Natamycin            Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината  за лечение на candidiasis (кандидоза?).

E236    Formic acid                  Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.

E237    Sodium formate            Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

 E238            Calcium formate            Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

 E239            Hexamine                   Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

 E249            Potassium nitrite            Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250    Sodium nitrite              Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251    Sodium nitrate             Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

 E252*            Potassium nitrate            Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260     Acetic acid                  Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

 E261            Potassium acetate            Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262     Sodium diacetate, sodium acetate            Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

 E263            Calcium acetate            Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

 E264            Amonium acetate            Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270*  Lactic acid            Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280            Propionic acid      Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281    Sodium propionate            Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

 E282            Calcium propionate            Вж. E281.

 E283            Potassium propionate            Вж. E281.

E290    Carbon dioxide   Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

 

КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ  (E296-E385)

 

Номер             Наименование                                       Коментар                                                                               

 

E296    DL-Malic acid                  Ябълчена киселина, добива се от плодове или синетично. Кърмачета и малки деца трябва да я избягват.

E297            Fumaric acid               Фумариева киселина. Извлича се от растения от рода  Fumaria (Росопас), по конкретно от вида Fumaria officianalis, или чрез ферментация на глюкоза с помощта на гъбична плесен. Използва се за аромат, за подкисляване, като антиоксидант или като надигащ агент/набухвател за безалкохолни напитки и кексови смески. Не са известни вредни ефекти.

E300            Ascorbic acid              Аскорбинова киселина/Витамин С. Агент за третиране на брашно/тесто. Може да се произвежда синтетично от глюкоза. Съдържа се естествено в плодовете и зеленчуците. Добавя се към голям брой продукти, като се започне от консервирано месо, мине се през закуски тип "Мюсли", замразена риба и се свърши със виното.

E301     Sodium ascorbate            Натриев аскорбат, натриева сол на витамин С.

E302            Calcium ascorbate            Калциев аскорбат. Витамин С. Може да увеличи образуването на калциеви аксалатни камъни.

E303             Potassium ascorbate            Калиев аскорбат.  Калиева сол на витамин С.

E304            Ascorbyl palmitate, Ascorbyl          Мастно киселинни естери на аскорбиновата киселина. Същата функция, както витамин C (E300).

E306, E307, E308, E309   Tocopherols, alpha-, gamma-, delta-       Токоферол, витамин Е. Намира се в много растителни масла, включително от соя, пшеничен зародиш, оризов зародиш, памучено семе, царевица. Действа като антиоксидант за мастните киселини и тъканните масти, предпазвайки витамин А от окисляване. Използва се в маргарини и сосове за салати.

E310    Propyl gallate             Извлича се от шикалките/черупките на ядките. Използва се за предпазване от гранясване на маслени вещества. Типични продукти са маргарин, мазнини/лой, свинска мас, сосове за салати; понякога се ползва в опаковките/амбалажа. Галатите са забранени в храните за пеленачета и малки деца поради известната им склонност да причиняват нарушения в състава на кръвта, метемоглобинемия. Могат да причинят стомашно или кожно раздразнение.

E311    Octyl gallate             Вж. E310.

E312            Dodecyl gallate             Вж. E310.

E317            Erythorbic acid            Получава се от захароза. Не са известни вредни ефекти.

E318     Sodium erythorbate            Получава се от E317. Не са известни вредни ефекти.

E319    Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)            Петролен продукт. Типични продукти са мазнини, масла, маргарин. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане, делириум. Доза от 5г се счита за фатална.

 E320            Butylated hydroxy-anisole (BHA)            Петролен дериват, забавя развалянето дължащо се на окисляване. Типични продукти са мазнини, ядивни растителни масла, маргарин, ядки, полуготови картофени продукти (сухи пюрета и др.), дъвки, полиетиленови опаковки за храни. HACSG  препоръчва отбягването му. Забранен в храните за бебета и малки деца. Може да предизвика алергични реакции у някои хора, може да причини хиперактивност и други нежелани ефекти. Сериозни предположения за канцерогенност и за естрогенни ефекти. В големи дози предизвиква тумори в лабораторни животни. Отхвърлен в Япония през 1958. Официални комисии от експерти препоръчват той да бъде отхвърлен от употреба във Великобритания, но поради индустриален натиск не е отхвърлен. McDonald"s елиминира  BHT от техните американски продукти към 1986. Вж. също и химичните съединения на бутила.

E321            Butylated hydroxy-toluene (BHT)            Петролен дериват. Типични продукти са ядките. HACSG препоръчва да се избягва. Забранен в храни за бебета и малки деца. Вж.  E320.

E322             Lecithins*            Лецитин. Емулгатор, добиван от соеви зърна, яйчен жълтък, фъстъци, житни растения и животински продукти. Хранителен и нетоксичен, но в по-високи дози може да наруши работата на стомаха, да убие апетита и да причини обилно потене.Използва се за да позволи комбинирането (във вид на емулсия, т.е. равномерно разпределение на твърди/неразтворими частици) на растителни масла в маргарините, съставките на шоколада, на майонезата, на сухото мляко. Трябва да се избира/предпочита лецитинът с растителен произход.

E325    Sodium lactate*            Натриев лактат. Получава се от мляко (млечна киселина). Може да съдържа свински ренин (екстракт от свински черен дроб?) или покълнала пшеница. Малки деца с лактозна непоносимост могат да получат нежелани реакции.

 E326*            Potassium lactate            Калиев лактат. Вж. E325.

 E327*            Calcium lactate            Калциев лактат. Вж. E325.

 E328*            Ammonium lactate            Амониев (амонячен) лактат. Вж. E325.

 E329*            Magnesium lactate            Магнезиев лактат. Вж. E325.

E330     Citric acid                  Лимонена киселина. Хранителна киселина, получавана от цитрусови плодове. Използва се в бисквити, рибни консерви, сирена и обработени сиреневи продукти, бебешки формули, кексови смески, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментационни месни продукти.

E331     Sodium citrates            Натриев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.

 E332            Potassium citrates            Калиев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.

E333             Calcium citrates            Калциев цитрат. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти в малки количества.

 E334            Tartaric acid               Винена киселина. Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти в малки количества.

E335     Sodium tartrates            Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.

 E336            Potassium tartrates            Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.

E337     Sodium potassium tartrate            Хранителна киселина. Не са познати вредни ефекти.

 E338            Phosphoric acid            Фосфорна киселина. Хранителна киселина, дериват от  фосфатна руда. Използва се в сиреневите продукти. Не са известни вредни ефекти.

E339    Sodium orthophosphates            Натриев ортофосфат. Минерална сол, използвана като лаксатив (слабително средство) и като фиксатор в боите за текстилни тъкани. Приемането му във високи дози може да разстрои калциево-фосфорния баланс.

 E340            Potassium (ortho)phosphates            Калиев ортофосфат. Вж. E339.

E341*             Calcium (ortho)phosphates            Калциев ортофосфат. Минерална сол, намира се в скалите и в костите. Използва се в лекарствата като антиацид; и за агент на глазурата в емайлени лакове. Не са познати вредни ефекти.

 E343            Magnesium phosphates            Магнезиев фосфат. Есенциален минерал, агент против втвърдяване/ спичане в съставните соли.

E350     Sodium malates            (Съединение на натрия с ябълчената (malic) киселина?) Не са познати вредни ефекти.

 E351            Potassium malate            (Съединение на калия с ябълчената (malic) киселина?)Не са познати вредни ефекти.

 E352            Calcium malates            (Съединение на калция с ябълчената (malic) киселина?)Не са познати вредни ефекти.

 E353            Metatartaric acid            (Метавинена киселина?) Не са познати вредни ефекти.

 E354            Calcium tartrate            (Калций + винена киселина?) Изглежда безвреден.

E355     Adipic acid                  Хранителна киселина от корена на adipose (= "мастен") Не са познати вредни ефекти.

 E357            Potassium adipate            Калиев адипат. Не са познати вредни ефекти.

 E363            Succinic acid            Забранена в Австралия. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни.

E365     Sodium fumarate            Натриев фумарат. Хранителна киселина, сол на фумаринова киселина (дериват от растенията от група Fumaria, вид F.officianalis). Не са познати вредни ефекти.

 E366            Potassium fumarate            Калиев фумарат. Не са познати вредни ефекти.

 E367            Calcium fumarate            Калциев фумарат. Не са познати вредни ефекти.

E370    1,4-Heptonolactone            Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.

E375    Niacin              Ниацин, витамин B3, естествено се среща в боба, граха и в други зеленчуци, мляко, яйца, месо, домашни птици и риба. В дози, превишавщи 1000 мг на ден може да причини разстройство на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишени кръвни нива на пикочна киселина (която причинява подагра). При количества от 50-100 мг може да причини зачервяване (безвредно, но болезнено), главобол и болки в стомаха, особено ако е приет на гладно.

E380    Tri-ammonium citrate              Триамониев цитрат. Може да се намеси във функциите на черния дроб и на панкреаса (задстомашната жлеза).

 E381            Ammonium ferric citrates            Амониеви железни цитрати. Есенциален минерал, хранителна киселина, получава се от лимонена киселина. Използва се като хранителна добавка съдържаща желязо в закуски тип "Мюсли" и диетични формули/смески.

 E385            Calcium disodium EDTA            Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.

 

РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ, и др.  (E400-E495)

 

Номер             Наименование                                       Коментар                                                                               

 

E400    Alginic acid            Сгъстител и растителна смола, извличан от водорасли. Използва се в микстури съдържащи яйчен крем, ободрителни питиета, ароматизирани млека, ледени блокове, сгъстена сметана и кисело мляко. Не са познати вредни ефекти в малки количества. По-големи количества могат да попречат на абсорбцията на някои хранителни вещества.

E401    Sodium alginate            Вж. E400.

E402            Potassium alginate            Вж. E400.

E403            Ammonium alginate            Вж. E400.

E404            Calcium alginate            Вж. E400.

E405            Propylene glycol alginate alginate            Сгъстител и растителна смола, дериват от нефта. Вж. отделната статия.

E406    Agar                Сгъстител и растителна смола, извличан от червени водорасли. Понякога се ползва като лаксатив (слабително средство). Среща се в месните продукти и в сладоледите. Вж. E400.

E407            Carrageenan              Фибри, извличани от водорасли. Напоследък се свързва с рак, защото може да стане отровен когато бъде добавен етиленов окис към продукт, който го съдържа - в резултат се образува етиленов хлорхидрин, който е силно канцерогенен. Счита се за токсичен рисков фактор, включително за язва и рак. Най-сериозните опасения са от химически разложеният караджинан, който е забранена хранителна добавка. Но дори и естествения, позволен за ползване караджинан, може да се декомпозира в червата до токсични химически съединения.

E410    Locust bean gum            Извлича се от разновидностите Carob и Locust на бобовото дърво Ceratonia siliqua. Използва се в захарните близалки, ободрителни питиета, есенции, някои брашнени продукти, сосове, напитки от плодови сокове. Често се използва като заместител на шоколада от кафеиново дърво. Не са познати вредни ефекти в малки дози. Може да повиши холестерола.

E412    Guar gum                 Извлича се от семената на  индийския Cyamoposis tetragonolobus. Влиза в храната на едрия рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм (събиране на газове в стомаха и червата) и крампи (спазми, схващания, гърчове); може да понижи нивото на холестерола. Вж. E410.

E413            Tragacanth                 Смолиста форма на  дървото Astragalus gummifier. Използва се в храни, лекарства, включително капки за нос, елексири/сиропи и таблетки. Също като свързващо/спояващо средство в козметиката. Може да задейства алергия.

E414    Acacia                         Получава се от дървесния сок на Acacia Sengal. Лесно се разлага от човешката храносмилателна система. Възможен алерген, успокоява/облекчава раздразнения, възпаления на лигавиците.

E415            Xanthan gum              Получава се чрез ферментация на захар от зърнени култури (царевица) с помощта на бактерии. Не са известни вредни ефекти.

E416    Karaya gum                 Получава се от дървото Sterculia urens. Често се използва заедно с Carob (E410), в сладоледи, яйчни кремове, сладкиши; като пълнеж поради способността му да увеличава обема си 100 пъти след прибавяне на вода. Възможен алерген.

E417     Tara gum            Извлича се от  храста Тara, Caesalpinia Spinosa, естествено си вирее в Еквадор и Перу, а в Кения се отглежда.

E420            Sorbitol            Изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза, получена от дребни семкови плодове или синтезирана. Използва се в захарни близалки, сушени плодове, захарни изделия, пасти/сладкиши, нискокалорични храни, фармацевтични сиропи и офталмологични препарати, и е седмия най-широко използван стабилизатор в козметиката. Забранен в бебешки и детски храни. Може да причинни стомашно разстройство.

E421            Mannitol            Изкуствен подсладител и овлажнител. Извлек от дървото Manna ash. Типични продукти са нискокалорични храни. Възможен алерген. Забранен в бебешки и детски храни поради склонноста му да причинява диария и бъбречна дисфункция. Може да причини също гадене и повръщане.

E422*            Glycerol/Glycerin            Овлажнител и подсладител, мастен безцветен алкохол. Получава се чрез разлагане на мазнини с помощта на основи; освен това е страничен продукт от производството на сапун на база на животински или растителни мазнини; може да се получава като дериват от петролни продукти; понякога се синтезира от пропилен или от ферментация на захар. Използва се в гъвкавите обвивки на колбаси и сирена, също в захаросани и сушени плодове, сладкарски изделия, ниско калорийни храни, ликьори и водка. "Показано е, че глицеринът предпазва молекулите на ДНК (дезокси-рибонуклеиновите киселини) от разрушаващото въздействие на туморни агенти, ултравиолетови лъчи и радиация, вероятно чрез отстраняване на свободни радикали." Големи количества могат да предизвикат главоболие, жажда, гадене и повишено ниво на кръвната захар.

E430*  ?                                  ?

E431*            Polyoxyethylene            ?

E432*            Polysorbate 20                    Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.

E433*            Polysorbate 80                    Емулгатори, дериват от животински мастни киселини. Използват се като синтетични аромати, агенти въздействащи/оформящи повърхността на продуктите, агенти против образуване на пяна и като кондицонери на тестото. Модат да повишат абсорбцията на мастно разтворими субстанции.

E434*            Polysorbate 40                    Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.

E435*            Polysorbate 60                    Вж. E433.

E436*            Polysorbate 65                    Вж. E433.

E440(a)            Pectin              Естествено се среща в кората/обелката на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета и сосове. Големи количества могат да причинят временно образуване на газове или чревен дискомфорт.

E440(b)            Amidated pectin            Не са известни вредни ефекти.

E441*            Gelatine            Възможен алерген. Може да съдържа E220. Астматици и хора алергични към сулфити да внимават!

E442            Ammonium phosphatides            Не са известни вредни ефекти.

E450    Sodium and potassium polyphosphatesDophosphates           Високи дози могат да нарушат калциево-фосфатния баланс.

E460            Powdered cellulose            Аент против спичане/втвърдяване. Не са известни вредни ефекти.

E461    Methyl cellulose            Може да причини метеоризъм, подуване и задръстване на червата.

E463            Hydroxypropyl-cellulose            Забранен в Австралия. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни.

E464             Hydroxypropyl-mathyl-cellulose            Не са известни вредни ефекти.

E465            MethylEthylCellulose                  &am



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710794
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031