Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 12:49 - Червеният пипер - защо е и вкусен, и полезен?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 322 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2013 13:55


Червеният пипер - защо е и вкусен, и полезен?
Puls.bg   |   16 януари 2013   |  

 Червеният пипер е близък роднина на картофа и домата, с които се причислява към едно и също семейство растения – Картофови.

 

 Червеният пипер е богат на витамин С, витамин А, каротени и витамин Е. Витамин С е водно разтворим антиоксидант, необходим за успешното усвояване на желязото, поддържането на здравината и еластичността на кръвоносните съдове и пр. Витамин А и каротените са важни за правилното функциониране на очите, кожата, черния дроб и др. Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, предпазващ всички мастни вещества в организма от окисление, участващ в узряването на половите клетки и много други процеси и функции.

 

 Пиперът съдържа и големи количества минерали – фосфор, магнезий, калций и др.

 

 Повишената нужда от витамин С при настинка и грип може да бъде успешно задоволена чрез прием на червен пипер. Апетитоповишаващите му свойства го правят особено подходящ при боледуване, когато се чувстваме отпаднали и губим апетит, а всъщност имаме особено голяма нужда от внос на енергия, хранителни вещества и витамини.

 

 Високото съдържание на фибри, витамини и минерали и ниското съдържание на мазнини и калории правят червения пипер препоръчителна храна при диети, целящи отслабване или дори само запазване на теглото, както и за постигане на здравословен и балансиран начин на хранене.
Свързани статии..
Био доматите – с повече антиоксиданти! 0
9 показателни факта, защо да консумираме домати 0
Сок от домати и спанак облекчава запека 0

 

 Червеният пипер съдържа вещества, които повишават кръвоснабдяването на кожата и оказват силен затоплящ ефект. В най-големи количества от тях присъства капсаицинът, който и придава лютия му вкус. Затоплящият ефект е незначителен при консумация на пресни чушки, тъй като съдържанието на капсаициноидите е ниско и те бързо се метаболизират в организма. Те, обаче, се изолират и използват от фармацевтичните компании за производството на ревулзивни (затоплящи) продукти за локално приложение. Червеният пипер съдържа и салицилати, които имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Всичко това го прави много полезен при страдащите от артритни заболявания, независимо дали ревматоидни или дегенеративни.

 

 Макар че на практика е много трудно да се докаже противотуморна активност in vivo (т.е., в организма) за който и да било антиоксидант, приемът на витамин С и Е със сигурност е полезен за здравето. Ако не противотуморни, те със сигурност имат жизненоважни физиологични ефекти, които в съчетание с полезните свойства на останалите биологично активни съставки в пипера, го правят полезна и силно препоръчителна храна за хора от всяка възраст.



Тагове:   полезен,   червен пипер,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707434
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031