Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2012 21:03 - Най-добрата и най-вредната храна за черния ни дроб
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
1



 Най-добрата и най-вредната храна за черния ни дроб
by mer

http://www.zemianazaem.com/archives/93

Всички знаем каква огромна роля има черния дроб и колко е важно той да е в изправност. Ето с каква храна може да го зарадваме, да облекчим неговата работа и да му отдадем заслужена почивка. Ще споменем и тази, която го затормозява и дори убива.
 Черния дроб е лаборатория, от чиято дейност зависи нашето здравословно състояние – той пречиства кръвта, извлича токсините, като някои унищожава, други складира, убива вируси и микроби, влияе на хормоналните нива в организма и много други.
Като една от най-благотворните храни за черния ни дроб са прясно изцедените сокове, най-вече от моркови, ябълка (особено зелена и кисела), цвекло, лимон, спанак, зеле, черна ряпа, листа от глухарче. Приемани на гладно в по-големи количества тези сокове буквално го измиват. Те са лесни за обработка, не се хаби излишна енергия, а в същото време се доставят максимум полезни вещества. Комбинации от тези сокове са още по-благотворни. Най-известните и лечебни такива (по системата на Норман Уокър) са:  - моркови и цвекло  - моркови, ябълки и цвекло  - моркови и спанак  - моркови, целина, магданоз  - моркови, цвекло, краставица  - ябълки и цвекло  - моркови и зеле  Това са едни от многото варианти – всички те са много вкусни и приятни на пиене. Просто правете сокове, всякакви фрешове по всяко време – те ви лекуват, доставят ви приятни емоции и ви изпълват с енергия почти мигновено.
Друга страхотна храна за черния дроб са всички плодове и зеленчуци. Също са лесни за обработка и също извършват чудеса, докато ги похапваме с наслада. Те съдържат широк спектър от полезни вещества, които участват и помагат за правилното протичане на чернодробните функции. Ако е от съществено значение оздравяването на вашия черен дроб, трябва да избирате предимно плодове и зеленчуци, отглеждани природосъобразно – без пестициди, изкуствени торове, химикали и в чист район. Към тази категория са био или органик храните. Това е важно, защото всичките тези химикали и токсини попадат най-напред в черния дроб и така ние му утежняваме състоянието и го затормозяваме още повече. Зеленчуците по-горе, изброени за направата на сок, са също така полезни да ги консумираме цели. Хапвайте си повече и листа от глухарчета, домати, черна ряпа, чесън. 
Има една група храни, които много помагат в процеса на детоксикация, извършвана от нашия дроб. Това са храните богати на сяра. Молекулата на сярата е основната единици, с помощта на която черния дроб детоксикира широк спектър от лекарства, токсини, пестициди и др. Към тази група спадат чесън, лук, зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле и други от групата на зелето. Естествено те имат благотворно въздействие предимно, когато ги консумираме сурови. Полезните вещества намаляват и умират с термичната обработка.
Също ще споменем и някои подправки, подпомагащи имунните функции на черния дроб. Това са канелата и куркумата. 
Студено пресования зехтин и въобще студено пресованите масла (тиквено, сусамово, ленено, конопено …) оказват изключително благотворно въздействие върху дробчето. Овкусявайте щедро салатите си, пийте сутрин на гладно по 1-2 супени лъжици, може и да добавите малко лимонов сок към това чудотворно сутришно питие. 
Всички пчелни продукти влияят изключително благотворно – мед, цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Консумирайте без притеснения.
А ето и враговете на черния дроб, а и на целия организъм.  * алкохол – не стига, че черния ни дроб се опитва да пречисти всички гадости, които му предоставяме с некачествена храна, ами трябва да отдели време и енергия за обработката на тази гадост алкохола, която тотално го съсипва. Така той отлага много по-важни дела (като например да унищожи поредния вирус, или да обработи поредната порция кръв наситена с разни вещества), за да филтрира и неутрализира вредните последствия от излишния алкохол.  * бялото брашно и изделия от бяло брашно – това е главния виновник за образуването на камъни в жлъчката, допринася за заболяването цироза, затормозява работата на черния дроб като цяло  * белите храни – бял (полиран) ориз, бяла захар, бяла сол. Заменете ги с кафяв ориз, кафява захар, а най-добре с мед, калиева или по-добре морска сол. Солта по принцип е добре да се опитаме да я изключим от меню ни въобще.  * опушените, осолени, мариновани храни и меса – подправяйте храната си с лимонов сок, истински ябълков оцет, лук, чесън, черен пипер, синап, карамфил, градински чай, мащерка.  * пържени храни  * мазни храни и меса  * полуфабрикати  * храни с изключително много оцветители, подсладители, подобрители, овкусители, “естествени” аромати
Изобщо, ако трябва да подобрите функциите на черния си дроб, минете на суровоядство. Това е хранителния режим, който е 100 % в полза и “служене” на черния дроб. Суровоядството със сигурност ще излекува всички неразположения, и то в цялото ви тяло.  Може също да е подходящо да прибегнете до някои от следните методи за пречистване на черния дроб – пречистване със зехтин и лимон, със сокове, мека процедура за пречистване, да бягате или погладувате . Всички те ще извършат чудеса.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706801
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031