Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 12:57 - Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
0



 Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й  Снимка на момиче без забрадка разбуни духовете в арабския свят  22 ное 2012 07:00  175
   Снимката на Дана Бакдунис. Източник: Facebook http://www.dnes.bg/world/2012/11/22/kak-dana-poiska-viatyryt-svobodno-da-vee-kosite-i.173611

Сред десетките Facebook страници, създадени по повод бунта в Сирия, има една малко по-различна. Наскоро тя стана обект на особено внимание от потребителите на социалната мрежа. Причина за това е, че в нея едно младо 21-годишно момиче на име Дана Бакдунис качва своя “скандална” снимка. Скандална, защото на нея девойката се е снимала без задължителната за жените в арабския свят забрадка, пише в материал на Би Би Си.
Дана Бакдунис е възпитана в консервативната Саудитска Арабия. Въпреки това тя се престрашава да махне забрадката от главата си за първи път през август 2011 г.
“Забрадката не ми отива, но бях принудена да я нося заради семейството ми и заради обществото”. споделя тя. “Не разбирах защо косата ми трябва да е скрита. Аз исках да усетя красотата на света, да почувствам слънцето и вятъра”, допълва Дана.
По това време тя вече е последовател на  Facebook страницата "Бунтът на жените в Арабския свят". В нея членуват над 70 000 души. Тя се е превърнала в място, в което се обсъждат правата на жените и ролята на половете в арабския свят. Хора, които не са с арабски произход, също коментират и качват снимки в групата.
На 21 октомври тази година Дана решава да направи нещо повече за страницата и за всички жени и момичета в арабския свят, които се чувстват потиснати. Тя решава да качи своя снимка.
Гледайки право в обектива, показвайки късо подстриганата си коса, тя държи документ за самоличност със снимка заедно с надпис, който гласи: “Аз подкрепям “Бунтът на жените в Арабския свят”, защото за 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си и върху тялото си.”
Снимката успява да привлече голямо внимание. 1600 души я ‘’харесват’’, 600 я споделят, а под нея са написани над 250 коментара.
Реакциите са противоречиви. Дана получава едновременно подкрепа и отрицание. Много от приятелите й я премахват във Facebook, но и много нови я добавят като приятел.
Някои жени, които преди са носели забрадки, публикуват подобни снимки в знак на подкрепа за Дана. В Twitter е създаден хаштагът #WindtoDana (#ВятързаДана) като канал, чрез който хората да изразяват солидарността си.
Паралелно с подкрепата обаче момичето получава стотици съобщения, в някои от които й се присмиват, а в други - я заплашват.
Майка й, с която са в не особено добри отношения заради това, получава и смъртна заплаха, отправена към дъщеря й.
“Всичко за мен се промени, след като махнах забрадката”, казва Дана.
Дебатът се разраства и все повече мнения се появяват. Една жена например заявява, че борбата срещу забрадките е грешна, а вместо това усилията трябвало да се насочат към борба за обществено равенство. Тя смята, че носенето на забрадка е благословия.
Въпреки всичко Дана е радостна, че е успяла да вдъхне оптимизъм на много момичета, които са принудени да носят забрадки.
“Бях изключително щастлива, когато получих много съобщения от момичета, носещи забрадка. Те изразяваха подкрепата си към мен, казваха, че уважават това, което съм сторила, че съм смело момиче. Те биха искали да направят същото, но не смеели”, споделя Дана.
Случаят обаче придобива широка публичност, след като от Facebook решават да изтрият снимката само четири дни след публикуването й. Освен това те блокират профила на Дана и профилите на администраторите на групата “Бунтът на жените в Арабския свят”.
Копия на снимката, появили се в профили на други потребители, също са изтрити. Освен това самата група е блокирана за периода между 29 октомври и 5 ноември.
След като са помолени за коментар, от Facebook се опитват да обяснят, че проблемът с групата не бил в каузата, която потребителите й подкрепят, а в грешно прилагане от страна на администраторите на собствените им правила.
От ПР-отдела на Facebook допълват: “Снимката на жената не е в противоречие с правилата ни. Всъщност е станала грешка при обработката на няколко сигнала за неподходящо съдържание. Ситуацията се влоши, защото в следващите няколко дни допуснахме още грешки и ни трябваше време да ги коригираме.”
Едва ли обаче заплахите и поставените бариери пред младата жена ще успеят да я спрат.
“Искам да направя още една снимка, от вътрешността на Сирия, просто за да покажа, че мога да съм борец срещу нечестността и властта. С камерата ми мога да помогна на хората и да подкрепя Свободната сирийска армия”, казва тя.
Дана и тези като нея искат да видят една нова Сирия “с права, с равенство между мъже и жени. Искам справедливост, защото аз вече имам своята свобода и не се страхувам от нищо, сега мога да правя това, което вярвам, че е правилно”, допълва Дана.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13739729
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930