Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2012 06:47 - НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
1



 На лъжата краката са къси   29.10.12  | Андрей Романов 


http://www.pravoslavie.bg/Анализи/На-лъжата-краката-са-къси



Вчера, 28 октомври, в Дома на Москва в София Ставрополският и Невиномиски митрополит Кирил, глава на Синодалния отдел за взаимодействие с казачеството на Московската патриаршия, отговори на журналистически въпроси във връзка със създаването на казашка етническа общност в София. Въпроси бяха зададени от представители на няколко национални медии, в това число от официалния сайт на Българската патриаршия и БНТ. Правеше впечатление отсъствието на хората, които измислиха клеветата за “паравоенна организация“ и лъжецърковните медии, които побързаха да я разпространят. 
Явно да предъвкват мненията на прословутите анонимни “някои богослови“ е за тях по-приемливо, отколкото да черпят автентична информация от първоизточника. 
Митрополит Кирил се спря накратко върху историята на казачеството – население, открай време обитавало неспокойните южни граници на Русия и принудено да брани постоянно живота си, огнищата си и вярата си срещу безмилостни врагове: турци, татари, черкези и войнствените мюсюлмански племена на Кавказ. По този начин православната вяра е била възприемана през вековете като знаме на казаците в постоянните им битки срещу исляма и се е превърнала в ядро на техния етнически и културен идентитет. Тази същностна черта на казака се е запазила и до ден днешен: казаците продължават да се заклеват върху кръста и Евангелието, а казашките събрания са недействителни без присъствието на православен свещеник, каза митрополитът. Неправославният казак на практика не е казак, заяви той. Днес само в Русия живеят 7 милиона етнически казаци. Милиони други са разпръснати по света, но пазят и в изгнание своите традиции. Руската православна църква благославя процеса на националното възраждане на казачеството и участва много активно и ангажирано в него. Само в рамките на Руската федерация около хиляда свещеника на РПЦ работят постоянно за духовното и пастирско обгрижване на казашките обединения. 
Повечето въпроси, които бяха зададени на митрополит Кирил, бяха свързани с наскоро създадената етническа общност на казаците в София. Негово преосвещенство подчерта категорично, че това НЕ Е нито военна, нито паравоенна организация. Това е обществена организация на български граждани, основана в съответствие с Конституцията и законите на Република България, на която предстои да бъде регистрирана от съда според Закона за обществените сдружения с нестопанска цел. Митрополитът прочете откъси от устава на организацията, от които стана ясно, че нейните цели се ограничават изцяло с поддържането на религиозните, етнически и културни традиции на българските казаци. По думите на митрополита, аналогична казашка организация вече съществува в Пловдив. В отговор на въпроса на г-н Благой Цицелков от предаването “Вяра и общество“ по БНТ митрополит Кирил обясни, че организацията не е създадена от игумен Филип (Василцев), предстоятеля на Руското подворие в София, както се твърди от някои медии, а по инициатива на самите казаци – граждани на Република България начело с атамана им г-н Иван Автутов. Игумен Филип е само духовник на казашката организация, както се изисква от казашките традиции, но не и неин глава, основател или ръководител, заяви митрополит Кирил.


Основателите на софийската казашка организация. В центъра - г-н Иван Автутов. До него вдясно е г-жа Зора Генчева, говорител на организацията. Снимка: Сайт на Българската патриаршия
От името на Руската православна църква митрополит Кирил изрази недвусмислената подкрепа на Московската патриаршия за създаденото в София православно казашко сдружение. Той беше категоричен, че само хора, които искат да превърнат човечеството в сива, лесно манипулируема маса без лице, без идентитет и без корени, могат да се противопоставят на процесите на етническо и религиозно възраждане на едни или други общности. Някога това бяха комунистите, днес – либералите-глобалисти, каза той.
Ставрополският владика е в София като официален пратеник на Московската патриаршия за тържествата по случай две църковни годишнини – 130 години от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“ и 98-ия рожден ден на Негово светейшество българския патриарх Максим. Владика Кирил е достолепен иерарх с благо, спокойно лице и говор. Той се изказа с голяма топлина за България – завършил е Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски“. След достатъчно ясните и авторитетни обяснения на един висш църковник едва ли би трябвало да остане място за каквито и да е измислици и клевети по тази тема. Но това зависи само от нас. В края на краищата, който има уши, да слуша. А който не иска да слуша, нека да продължава да служи на лъжата и нейния отколешен баща.
Снимки: Официален сайт на Българската патриаршия



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710316
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031