Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2012 16:37 - ДОБРИЯТ ЧОВЕК ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПОВОД ЗА КАНОНИЗАЦИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове:
0



 Добрият човек все още не е повод за канонизация          Понеделник, 29 Октомври 2012 20:07   Автор: Правмир в Украине 

Прот. Николай Доненко е историк, член на синодалната комисия по канонизация на Украинската православна църква. Той е автор на няколко книги за новомъчениците. В разговор за изданието "Pravmir в Украине" той разказва за критериите за канонизация, които следва Украинската църква, както и за основните грешки, които не бива да се допускат в един толкова важен процес, какъвто е канонизацията на новомъчениците. Българската църква все още не е канонизирала нито един новомъченик, пострадал от гоненията на комунистите. Липсват и организирани усилия от страна на църковници и учени да бъдат проучени наличните документи. Поради тази причина у нас не тече диалог по тази важна за миналото и настоящето на нашата Църква тема. В няколко различни материала Двери ще ви запознае с опита на другите поместни църкви в това отношение, с техните проблеми и приоритети.
Светец или не?
- Как е организиран чисто технически процесът на канонизация? Къде се изпращат събраните за даден човек материали?
- Отначало се събират материали, документи, свидетелства, а след това те постъпват в епархийската комисия, която, след като ги разгледа и оцени положително, ги изпраща в Синодалната комисия по канонизация със съпровождащо архиерейско писмо. Това е много важен и дълъг процес.
- Мнозина вярващи недоумяват, защо все още не е канонизирана монахиня Алипия, подвизавала се в Голосеевската пустиня? Аз чух следната версия: понеже мнението на членовете на комисията е различно - половината са "за", а другата половина "против" канонизацията. Как стоят нещата всъщност?
- Тук всичко се обяснява с мъдрото благословение на митрополит Владимир. Той счита, че е необходимо време за такова решение и канонизацията може да се състои едва 30 години след смърта на човека. И това е много правилно, тъй като за това време изчезват всички емоционални и психологически наслоения и се открива духовната реалност: зад житейските събития може да различим житието. Наистина, упокоилата се в Господа през 1988 г. майка Алипия е била необикновен човек, личност с богати духовни дарувания. Тя е провела живота си в молитва и въздържание и споменът за нея се пази от целия църковен народ.
Политическа канонизация?
- Неотдавна четох съобщението на една партия, която предлагаше да се канонизира Тарас Шевченко. Чуха се и съобщения, че Украинската църква подготвя канонизацията на Пьотр Сагайдачний. На какво се дължат тези слухове?
- Добрият човек - това все още не е повод за канонизация. Ще ви дам един прост пример. Някъде в началото на 2000 г. в комисията по канонизацията беше повдигнат въпросът да се канонизира един дълъг списък с древни киевски митрополити, както и атаманът Иван Сирко. Беше явно, че този проект е предложен от не напълно църковни политици, които не разбираха по какво и защо националният герой се отличава от християнския светец.
- Какви аргументи се привеждаха в полза на канонизацията?
- Говореха за това, че подобна канонизация ще повдигне националното украинско съзнание, че това е патриотичен ход, важен за украинската армия, и после, че те са просто добри хора. Аз предложих дискусията да се пренесе в църковното русло. Тоест да се намерят именно християнски аргументи за канонизация. Оказа се, че такива няма.
Трябва да кажем, че и сега продължават да се откриват нови, по-рано неизвестни архивни материали за новомъчениците, които променят гледната точка към историческите събития, както и към отделните участници в тях. Става ясно, че някой е сътрудничил на службите, давал е показания, въз основа на които са загинали хора... Тоест, за да се избегне след това деканонизацията, е опасно да се бърза и да се приемат решения, без да се изучат в пълнота архивните документи



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747778
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930