Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2012 21:03 - И още за млякото: да развенчаем мита
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1611 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 04.10.2012 13:16


Моля да ми простите, че не видях, как при първото прехвърляне на материала тук, не са излезнали целите редове ! Поправих нередността и сега може да се чете спокойно!Извинете ме, ако обичате!
 

 

image © Еко-ферма Елата  

Кравето мляко е съвършената храна, която Майката Природа е измислила - това е вярно в пълна сила, но само за теленцето и то докато суче.

Консумацията прясно краве мляко в Европа достига до 360 литра на глава от населението годишно, а за България тази цифра е 152.

Млякото изчерпва калция от костите

Митът за млякото се корени в заблудата, че тази богата на протеини и калций напитка е жизнено важна за поддържане на добро здраве и здрави кости във всяка възраст. Това не е изненадващо, тъй като в една чаша мляко има около 280 мг калций.
Но редица научни изследвания стигат до резултати, отхвърлящи твърденията за ползите от млякото. Най-изненадващият резултат е, че ние не само не усвояваме калция от кравето мляко, особено след пастьоризация, но консумацията му всъщност увеличава загубата на калций от костите. Каква ирония!

Ето как се случва това
Организмът ни е биохимична система с неутрално pH със стойност 7. По-ниските стойности са еквивалентни на кисела среда, а по-високите - на алкална. Благоприятно е да има малък превес на алкалните реакции, тъй като киселите смущават функциите на организма, създават предпоставки за възпалителни процеси, подагра, образуване на камъни в бъбреците, остеопороза, шипове и ракови заболявания.

Млякото, като всички животински протеини, намалява pH-то в организма, а за да се поддържа баланс, той намира начин да го завиши. Калцият е отличен киселинен неутрализатор поради високата си валентност, а най-големият източник на калций в тялото са костите. Веднъж отделен оттам под формата на калциев фосфат (Ca2PO4), калцият напуска тялото чрез урината. Тук се крие изнендаващият резултат - консумацията на мляко води до калциев дефицит.

Америка е страната, в която се консумират най-много млечни продукти, а е първенец по продажба на калциеви добавки и по случаи на остеопороза. В Япония и в повечето азиатски стрaни, където млечни продукти се консумират изключително рядко, това заболяване не е познато.

Кравето мляко е прекрасна храна, но само за телета

Благодарение на човешката изобретателност и вероятно следствие от трудните условия за оцеляване в древността, хората са посегнали на несвойствена, но засищаща и високо калорична храна - мляко от други видове. Безспорно кравето мляко е пълноценна храна за малките теленца. С тегло около 40 кг при раждане, телето увеличава теглото си до 600 килограмова крава и то само през периода на кърмене! Човешките бебета увеличават теглото си от 3 до най-много 12 кг за този период. Но за разлика от хората, след като телето се отбие, то никога повече не суче отново. Това е валидно за всички бозайници, само човекът нарушава този природен закон.

Важно е да знаем също, че за всеки вид бозайник си има специално създадено мляко с определен химичен състав. Кравето например съдържа около 3 пъти повече казеин - млечен протеин, който отговаря за бързия растеж на животното, но е трудно разградим за хората и в стомаха образува лепкава субстанция. Майчиното мляко е безценна храна за бебета и деца, но значително се различава по състав от кравето. В кравето мляко има по-малко лактоза и есенциални мастни киселини. В него преобладават трудно-смилаемите наситени мазнини, а е недостатъчна есенциалната линолова киселина, важна за изграждане на мозъка при бебетата. Съдържанието на желязо е недостатъчно, а високото съдържание на натрий и калий обременява значително бъбреците. Количеството на витамините в кравето мляко не е достатъчно, а при варенето му част от тях се разрушават.

Научни изследвания показват, че млякото повишава риска от счупвания
Съвсем в противоречие на разпространените вярвания, консумацията на млечни продукти повишава риска от остеопороза и чупливостта на костите:

“Консумацията на млечни продукти, особено във възрастовия интервал 18-25 години, се свързва с повишен риск от фрактура на бедрените кости в напреднала възраст.” - Къминг и Клинебрг, Клинични изследвания на рискови фактори за фрактури в напреднала възраст, том 139, №5, 1994 г.

Д-р Ейми Лану, директор по здравословно хранене в Лекарския комитет за отговорна медицина във Вашингтон твърди: “Страните с най-много болни от остеопороза са тези, в които хората консумират най-много мляко и приемат най-много калций от млякото. Връзката между приема на калций и здравето на костите всъщност е много слаба, дори несъществуваща.”

Млякото е многократно преработена храна
До края на ХІХ век в Европа и началото на ХХ век в Америка, млякото се консумирало сурово. По-късно пастьоризацията е превърната в световен стандарт. В днешно време млякото преминава през пастьоризация, хомогенизация, облъчване с цел добавяне на витамини А и D, и след всички тези процеси ензимите се унищожават, а витамините, които се добавят не се усвояват от организма ни.

Истина е, че суровото мляко е с по-висока биологична ценност, с по-ниска киселинност и съдържащите се витамини могат да се усвоят. Но в днешно време малко хора могат да си позволят лукса да пият сурово мляко, а много дори не биха се престрашили.

В съвременния свят кравите се хранят предимно с фураж, дават им се антибиотици и се инжектират с изкуствено синтезиран бовин (rBGH) - хормон на растежа, произвеждан от хипофизата на животното. Освен че хормонът повишава добива на мляко, той също така повишава нивата на инсулин-растежен фактор 1 (IGF-1) в тези, които го пият. Нивата на IGF-1 са свързани с различни видове рак, най-вече с рак на гърдата. Този факт не бива да се подценява и ако все пак не можете да се откажете от млякото, избирайте козе мляко пред краве или търсете мляко от крави, отглеждани в малки ферми и мляко със сигурен органичен произход.

Как да го заменим?

Все по-често на рафтовете по магазините има кутии с растително мляко - соево, оризово, овесено и т.н. Цената е по-висока, защото търсенето е сравнително ниско. Вкъщи лесно можем да си направим различни растителни млека, като за целта ни трябват вода, ядки и обикновен ръчен пасатор.

Можем да изберем лешници, бадеми, кашу, макадамия, слънчоглед или друг вид ядки. Накисваме ги за една нощ в студена вода (вода:ядки = 4:1) и после пасираме до получаване на хомогенна течност. Прецеждаме и по желание овкусяваме с ванилия, мед, какао, канела, рожков, инка, кафе, захар.

Соевото мляко е много подходящо за печива, а ядковите млека са идеални за сутрешна закуска. Лешниково мляко е любимо на всеки опитал го. Изключително полезно е сусамовото мляко. В него се съдържа 3 пъти повече усвоим калций, в сравнение с кравето мляко и лесно може да се приготви вкъщи. Три лъжици сусамов тахан се разбиват с чаша вода и се подправя се на вкус.

Ваня Иванова, vanillka.com
 



Тагове:   мляко,   вредно,   от кравата,


Гласувай:
2



1. kostas - КОЛКО РАБОТИ НЕ ЗНАЕМ !!!
15.12.2012 12:30
ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК КАК ДА СЕ ДЪРЖИ С "ОФИЦИАЛНАТА НАУКА " !!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745336
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930