Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2012 22:16 - ОЩЕ ЕДНО ВАЖНО СЛОВО ЗА ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА КРЪСТА ГОСПОДЕН
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
2



http://sveticarboris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=290%3A2011-09-13-14-51-48&catid=47%3Apropovedi&Itemid=146

Слово за Въздвижение на Кръста Господен      
 Написано от митр. Антоний Сурожски    
 Петък, 14 Септември 2012 08:26

Днес ние празнуваме намирането на Животворящия Кръст Господен. За нас кръстът е знак за Божията любов към нас. Знаем, че на Кръста е бил разпънат Господ. Знаем, че на него Той е умрял с дълга, страдалческа, човешка смърт. Но чувството за реалността на смъртта на Богочовека рядко ни пронизва с този ужас и трепет, които трябва да живеят винаги в нашите души.

Кръстът е образ; но е било време, когато този кръст е бил мъчителна реалност при умирането на Човека Иисус от Назарет. За нас кръстът е свързан само с Него и с тайната на нашето спасение, но в онова време кръстът е бил "просто", без значение колко ужасно е да се използва тази дума, оръдие за изтезания и смърт. На кръста били пригвоздвани престъпници, за да заплатят с мъчителна смърт за злото, което са сторили на хората и ужасната им смърт трябвало да всява страх в жителите на околните градове и села.

Кръстът бил наказание за престъпниците; и сред разпънатите се озовал Онзи, Когото наричаме свой Господ - Иисус Христос. Съдът на Синедриона и римския прокурор Го намерили достоен за смърт заради престъпление. Какви били престъпленията, заради които Той понесъл мъчения?

Първо, образът на Спасителят - Месия явен на хората чрез Иисус Христос се оказал несъвместим с този образ, който те самите си били изградили в себе си. Истинският, живият Богочовек се разбил в идола създаден от човешките представи за това, какъв Той трябва да бъде. Фалшивият образ на Месията някакси възтържествувал над Бога дошъл в плът.

Другото му престъпление било Неговото учение за любовта. То донесло страх и ужас във всяка душа, която не била готова да погине заради благовестието, понеже Евангелието съдържало страшната вест за това, че Царството Божие не допуска в себе си никакво самолюбие, че човекът е длъжен да се откаже от себе си, за да живее единствено с любов към Бога, към хората. Нито тогава, нито сега хората не могат леко да приемат това, защото то означава да убиеш в себе си всичко самолюбиво и низко.

Господ "извършил престъпление" спрямо хората още заради това, че ги разочаровал. Те очаквали политически вожд, нужна им била единствено земна победа над поробилата ги Римска Империя, над чуждата, ненавистна власт, а Той им предложил Евангелието: смирение и кротост. Той ги призовал да обичат враговете си, както Небесният Отец обича всеки човек и сега, след Кръста Господен можем да кажем: обича с кръстната любов, обича до проливане на Своята Кръв, обича до смъртта на Своя Син.

И в това отдалечено от нас време, когато бил намерен Кръста, всичко било все още близко до реалността, можело да се докоснеш до него, да го пипнеш с ръка. Това дърво било все още конкретно, реално и сурово, като съд и смърт. Тогава той бил приет с трепет, ужас и любов и бил въздигнат - издигнат на високо - от Йерусалимския Патриарх, за да могат всички да видят кръстното дърво, на което като престъпник, заради злата воля на човеците умрял Царя на света и Спасителя на всичко, Този, Когото Бог изпратил не да съди, а да спаси света.

Да си спомним и ние за тази страшна, конкретна реалност на кръста и разпятието и да се поклоним днес на образа на този Кръст, да се пренесем духом в онези страшни дни, когато Бог чрез смъртта на Своя Единороден Син е удържал победа над тъмнината и ни е спасил от властта на смъртта, греха, дявола. Да отвърнем на любовта с любов - нека поне се поклоним на Дървото, ако останем чужди на онова, заради което е принесена тази жертва.

Да се поклоним на Кръста. Да осъзнаем, че Христос умря, защото престъпниците сме ние. Апостол Павел говори, че за праведник ще се намерят малцина, които да отдадат живота си, освен ако не е благотворител (Рим. 5:7), а Христос умря за ненавиждащите Го, за хората, които са способни, подобно на нас, да подминат Неговата жертва и да не се смутят в душата си, да не преодолеят волята си, да не се променят до край.

Да обърнем нашия поглед към Кръста. В Писанието е казано: "Ще погледнат на Тогова, Когото прободоха" (Иоан 19:37), ще погледнат към Него онези, които пробиха Неговите нозе, ръце, ребро. Тoва сме и ние, и ако самият Кръст не ни обнови, то рано или късно ще застанем пред Него в ужас, защото ще ни се наложи да отговорим пред собствената си съвест затова,  че сме пренебрегнали Кръстната Божествена Любов. Амин.

1989 г.

Превод от руски: Мартин Димитров, източник: http://mitras.ru/inname/in_26.htm




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13772203
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930