Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2012 15:38 - МИР, НО НА КАКВА ОСНОВА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.09.2012 15:40


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3695260464003&set=a.3649449678762.2131245.1350068206&ty
pe=1


ГЕРБ ПРИЗНАХА ГЕНОЦИД над изселените в Турция през 1989г. и наверно им плащат пари от гърба на българския народ. Мои връстници познати и съученици от тяизселниците получават пенсии по 800-900лв и нагоре, а аз /и много като мен/изгубих право на пенсия при 25 години стаж. Отгоре на това ни се надсмиват за сиромашията. Така, че българите пак са подвластни на турците, но при други условия и начини. Този наш народ е мъченик.

Alex Res
Според някои съвременни еничари, турско робство е нямало ... но интересно е какво са писали съвременниците на турското робство по въпроса за това дали е имало робство или не:

 ---------

 Българинът работи, мюсюлманинът изяжда всичко

 "Българите са предоставени напълно на милостта на мохамеданите. Българинът работи, а дошлият без страх в къщата му мюсюлманин може да изяде всичко, което е припечелил. Тези неща създават у тях огромна сиромашия. Така например, ако някой от тези нещастници спечели някой грош, принуден е да го крие."

 Из доклада на френския генерал и посланик Опака от 1849 г.

 ---------

 Робските пазари в българските земи

 ..."Ако се продава роб или робиня, вземат се по 4 акчета от продавача и 4 от купувача."

 Из закона за санджака Чирмен 1520 г.

 -----------

 ..."Ако дойдат с кораб роби по Дунава и се продадат на пристанището или излязат, на лице се взема налог по 25 акчета"

 Из закона за пристанището Никопол от 15-16 в.

 ---------

 ..."Ако се продава кон, от купувача и от продавача се вземат по 2 акчета" (за роба - християнин все пак се плаща данък 2 акчета повече от коня - бел. ред.)

 Из закона за пазарната такса на гр. Добрич от 15 в.

 ---------

 400 000 християни погубени за 6 години

 "От шест години насам турците са отвлекли от християнската земя повече от 400 хиляди християни, заробили всички, погубили и унищожили множество царства и области на Сърбия, Склавония, Далмация, Трансилвания, България, като не смятаме старите и болните, които убили и обезглавили, понеже не могли да ги откарат, като не вземем под внимание градове, крепости и селища с цялата им околност, които разориха с огън и меч."

 Из писмото на монаха Бартоломео де Яно от 3 февруари, 1443 г.

 ----------

 Никой не се помръдва да унищожи робството в Турция

 "Намерих за много безчовечно и варварско да гледам толкова красиви бели жени, продавани в тази страна, както негърките в Америка. Странно е, че докато повечето от моите сънародници се занимават със злощастието на черните, на 2000 левги от бреговете на Франция, не се помръдват да унищожат робството в Турция."

 Из пътеписа на французина Фериер дьо Совбьоф от 1788 г.

 ---------

 Турското управление се гради на робството

 "Собствено казано, турското управление се гради върху робството. Това е страна на роби, където свободни са само чужденците…"

 Из пътеписа на англичанина Абеси от края на 18 в.

 ---------

 Търговията с роби продължава до Освобождението

 "Търговията с черкезки роби, мъже и жени, продадени навремето си от техните господари черкези, е твърде значителна сред турските земевладелци…"

 Из доклада на английския вицеконсул в Бургас Чарлз Брофи до английското Външно министерство от 28 януари 1871 г.

 -----------

 Българите викаме за свобода

 "Ние, българите, от отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата! Всекидневните ни убийства, потурчвания на невръстните ни, грабнати деца от турчина, обезчестяванията на девойките ни и на жените ни все от турчина, е било всекидневно оплаквано с кървави сълзи пред европейските консули."

 Из дописка на Васил Левски до в. "Свобода" от 1871 г.

 ------------

 Турците са фанатични, тъпи, лениви и развратни

 "Досущ е безполезно да се говори за реформи, за конституция, за правосъдие, за безопасност на живота и собствеността в такава страна, дето властта е съсредоточена в ръцете на подобни хора. Невежествени, фанатични, тъпи, лениви и развратни до последна крайност, турците не знаят що ще каже честност, благородство, знание, патриотизъм. Ако да имаше статистически цифри, то можеше да се докаже, че полвината от турските чиновници по-горе от мюдюрина на знаят да четат и пишат на свой роден език…."

 Из писмата на специалния кореспондент на "Дейли нюз" Макгахан, издадени в София през 1880 г. в превод на Стефан Стамболов.

 ------------

 Турците са най-нехуманният човешки вид

 "..Какво е редовното състояние на 8 или 10 милиона души от подчинените племена, които в продължение на 15 човешки поколения робуват на турците…

 В основата на кланетата в България не лежи нито слабост, нито случайност, нито невежество, нито случайна ярост..Те са израз на на духа и политиката на турското правителство…То изчерпва всички средства на едно зло по-скоро сатанинско, отколкото човешко…

 Ще се опитам да направя, накратко и най-общо, преглед на турското племе - каквото е било то и какво е сега. Въпросът тук не се заключава само в мохамеданството. Ние имаме тук работа не с кротката мохамеданска раса в Индия и не с образованите испански маври. Още от онзи черен за човечеството ден, когато кракът им за първи път стъпи на европейска земя, те са олицетворение на най-нехуманния човешки вид. Където и да са се появили, навсякъде са оставяли след себе си широка кървава диря и където и да е прониквало тяхното господство, цивилизацията е загивала и изчезвала. Навсякъде те представляват власт на грубата сила, в противоположност на властта, основана на закони…"

 Уйлям Гладстон, "Българските ужаси и Източния въпрос", Пловдив, 1881 г.

 -------------

 350 мъже в Булгаркьой убити накуп

 "Вън от селото се събрали до 350 мъже, млади, стари и селският свещеник Павел бил там. Командантинът попитал има ли още хора в селото и като му отговорили, че не ще да има повече от десетина души, наредил селяните накуп и сетне заповядал на войниците да стрелят с залп върху тях…Всички изпопадали…Някои от по-леко ранените започнали да бягат. Войниците с щикове доубили падналите и подгонили тия, що бягат. Само 8 души се спасили с бягство…

 "Като отивахме към Галиполи … бяхме се събрали 1030 души. От Булгаркьой най-много деца са изгинали. Жените си хвърляха децата. Има семейства, които си оставиха по две-три деца по гората, сега всичко липсуват от наше село загинали до 1100 души - малко-голямо…"

 Из разказа на спасилия се от кланетата в Одринска Тракия през 1913 г. Димитър Савов от село Булгаркьой, откъс от книгата на проф. Любомир Милетич " "Разорението на тракийските българи през 1913 г." изд. в София през 1918 г.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 12017859
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9323
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930