Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 13:21 - И ПАК: ПАТЛАДЖАНЪТ ПОМАГА ПРИ МНОГО БОЛЕСТИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 451 Коментари: 0 Гласове:
0



ПАТЛАДЖАНЪТ ПОМАГА ПРИ МНОГО БОЛЕСТИ
   Здраве - Здраве


Патладжанът е особено ценен за сърдечноболните като профилактика на атеросклерозата. Не всички зеленчуци могат така усилено да изхвърлят холестерола, така добре да прочистват съдовете и да ги правят по еластични.. Патладжаните са тези, които помагат за по-здрави капиляри и ни защитават от инфаркт. В патладжаните се съдържат витамините С,РР и тези от групата В. Има добър набор и от микроелементи – калий, фосфор, калций, натрий, кобалт, магнезий и желязо. Патладжаните нормализират водно-солевата обмяна, избавяйки организма от пикочната киселина. А това е много полезно при подагра.

 Патладжаните са зеленчука на старите хора. Ако ядете редовно от тях, ще забравите за дълго време за старческите си болежки. Освен това патладжанът стимулира работата на далака, на костният мозък. Той повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

Патладжаните са полезни и за бременните жени, и за децата. Те помагат при малокръвие и придават жизнени сили. 100-200 г. на ден – такава е лечебната норма. Освен това патладжанът е полезен при оплешевяване, псориазис и други кожни болести.

Но…патладжанът може да бъде и коварен – в него се натрупва вредното горчиво вещество соланин. В концентриран вид то е силна отрова, затова не трябва да ядете сурови патладжани. Най-добре ги печете или приготвяйте на пара.

Предлагаме ви няколко полезни рецепти и съвети:

- При сърдечни отоци изсушете 13 патладжана и ги смелете в кафемелачката. На сутринта залейте 4-5 с.л. от този прах с половин литър бяло вино, подръжте 3-4 мин. на слаб огън, след това разделете кашицата на две порции и ги изяжте преди закуската и преди обяда.

- При изгаряния наложете на засегнатото място от меката част на патладжана. Сменяйте превръзката на всеки половин час.


- При заболяване в устната кухина – стоматит, гингивит – настържете меката част на пресен патладжан на ренде и смесете със сол в съотношение 1:1. Втривайте по нйколко пъти на ден във венците. След процедурата изплаквайте устата със студена вода. Съхранявайте в хладилника.

Патладжанът с право е заслужил определението, че е зеленчукът на дълголетието. Той не само ефикасно действа за отслабване, но добре влияе на работата на сърцето и стомаха.





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706682
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031