Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 15:40 - СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ - ВРЪЗКА МЕЖДУ СТАРИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 601 Коментари: 0 Гласове:
1



Свети пророк Илия – връзка между Стария и Новия Завет
 20.07.07  | Ана-Мария Кръстева

http://www.pravoslavie.bg/Църква/Свети-пророк-Илия-–-връзка-между-Стария-и-Новия-Завет

 

Двадесети юли е денят, в който Църквата чества паметта на св. пророк Илия. За живота и служението му научаваме от Трета книга Царства. За него се говори и в книгата на Иисуса син Сирахов, където му се отделя място като на един от най-големите пророци. Независимо, че в Библията няма написана от него книга, това не пречи да е един от най-почитаните пророци. Строг подвижник и ревнител на вярата в Бога, той смело се явява пред един от най-неблагочестивите еврейски царе - Ахав - гонител на пророците, с предупреждение за предстоящо Божие наказание над него и народа му, ако не се откажат от беззаконията си, тъй като "грехът е беззаконие", по думите на св. Йоан Богослов.

Предаността и вярата му в Бога удостояват Илия единствен от пророците да бъде взет жив на небето. Доказателство за безпрекословните му вяра, надежда и любов към Бога проличават при Кармилското жертвоприношение, където Божият огън слиза върху жертвеника на светя пророк, доказвайки, че "Господ е Бог". Така са изобличени вааловите жреци като измамници, служещи на идола.
Много скоро израилевите синове забравят своето покаяние и отново започват да вършат неугодни на Господа дела. В човешката си слабост св. Илия пожелава Бог да вземе душата му, виждайки безчестието и греховността на сънародниците си. За да го избави от малодушие, Господ-Саваот му открива, че в Израиля има още седем хиляди души, изповядващи Вечносъществуващия, които той трябва да напътства в добродетелен живот и да пази от греха.

 В тропара на празника се разкрива ясно личността на свети Илия: "Славният Илия е ангел в плът, стълб на пророците и втори предтеча на Христовото пришествие. Той пратил на Елисея благодат от небето, за да прогонва недъзите и очиства прокажени. Затова и той дава изцерение на ония, които го почитат".

 Свети пророк Илия е един от свидетелите на Преображение Господне, а когато Господ Иисус Христос вика от кръста “Ели, Ели…” присъстващите решават, че се обръща именно към старозаветния пророк. Това е така, защото той единствен е взет жив на небето и евреите очакват да се върне на земята, за да си отиде от този свят като всички човеци. Фактът, че няколко пъти в Новия Завет се споменава името на Божия пророк и той участва в едно от най-дивните събития от живота на Сина Божий на земята е още едно доказателство за извечната връзката между Стария и Новия Завет.

 "Бог поругаван не бива" се казва в Светото Писание. По време на идолопоклонство, ереси, налагане на чужда вяра, както и на ширещ се атеизъм, винаги има хора, които остават верни в душите и делата си на Божието благовестие и изобличават неверниците. Христос казва: "Никой пророк не е признат в отечеството си", което в пълна сила се отнася и за св. Илия. Истината е била и винаги ще бъде болезнена за вършещите беззакония. Спрем ли се за миг върху собствения си живот, ще видим как ние възприемаме дори най-добронамерените забележки и критики на близки приятели и колеги. Колко от нас биха търпели заслужено изобличение за своите грешки? Кой обича да бъде укоряван?

 С какво ние сме по-добри от съвременниците на пророка? Вслушваме ли се в гласа на съвестта си, или сме я притъпили до такава степен, че приемаме злото за добро, щом ни е от полза? Не издигаме ли и ние свои идоли, прекланяйки се често пред вещественото? Въпроси, на които всеки сам трябва да си отговори, за да разбере дали може да бъде наречен християнин.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752335
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930