Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 22:00 - ПРОФИЛАКТИКА СРЕЩУ КОМАРИ ОТ ПРИРОДАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
1



Профилактика срещу комари от природата

 Комарите не са особено приятен аксесоар към лятото, който ни кара да се почесваме постоянно и освен това са носители на опасни заболявания, като малария, жълта треска или нилска болест. Затова е добре да защитим себе си и семейството си, колкото се може по-добре. Но как? Вярно в магазините, аптеките и дрогериите продават много и най-различни видове репеленти. Колко от тях знаем дали са безопасни и дали съдържанието им отговаря на това, което е вписано? Да, вярно, че много от тях имат билков състав, но какви са другите неща?

Ето защо можем да се обърнем към природата, като си направим лосион против комари от билки. А също така се защитим и с други методи. Като дрехите например. Комарите биват привлечени от дрехи в тъмни тонове, затова през лятото избягвайте да се обличате в черно, лилаво, кафяво или тъмно синьо. Тези цветове са като магнит за гадинките. Вместо това заложете на бяло, жълто и всякакви светли и жизнерадостни цветове – комарите се дразнят от тях. Също дрехите не бива да са стегнати и опънати, защото позволяват на комарите да кацнат върху вас и да ви ухапят през дрехите.
От билките първа по ефикасност се нарежда билката коча трева, която се влага в много от репелентите, но вие може да си направите настойка само от нея, за да е ефикасно и безопасно предпазването ви. Също много силно природно средство, което гони комарите, е алое вера. Достатъчно е само малко количество върху кожата.

Пригответе си репелент сами от настойка от листа на леска, мента, розмарин, както и масло от чаено дърво. Сварявате билките и оставяте настойката да преседи поне един час. След това прецеждате и наливате в стъклено шишенце. Мажете се преди всяко излизане с нея.

Комарите ги привличат и силните миризми, затова не се „поливайте“ с парфюм. Вместо това заложете на маслата от ванилия, лавандула или пачули например.
Евтино и сигурно средство срещу комари е и чесънът, но заради силната му миризма рядко бива използван. Затова пък босилекът е също така силен, а с приятен лек аромат. Вземете малко пресни листа от неко и ги накиснете в съд с вода, докато течността стане наполовина.

В борбата може да бъде включен и простият оцет – използвайте половин чаша в последната вода, когато изплаквате косата си при миене. Това не само придава блясък на косъма, но и държи комарите надалеч.
Категория: Билките 2012-07-12 14:58:43 Източник:  охболи.бг



Тагове:   Ох,   сърби,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13711493
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031