Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 21:44 - Зад гърба на патриарх Максим узаконяват архонтството
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 850 Коментари: 0 Гласове:
0



http://dveri.bg/khuf8

Четвъртък, 14 Юни 2012 19:24
 Автор: Двери

Както вече беше съобщено, Св. Синод на днешното си заседание, в отсъствието на Н. Св. Българския патриарх Максим, се отказа от решението си през 2007 г. за квази-благородническите архонтстки титли, раздавани срещу пари. За това предварително съобщи пред медиите Пловдивският митр. Николай преди няколко дни, като заяви с пълна увереност, че Св. Синод „ще преразгледа” становището си за архонтите и дори ще приеме правилник по този въпрос. Действията на митрополит Николай са внимателно планирани. Той заедно със „Свещеноначалника на Висшия архонтски събор” Галактион, по съвместителство и Старозагорски митрополит, поставиха на гласуване този въпрос в момент, когато Негово Светейшество патриарх Максим е в болница и не може да изкаже личното си мнение по този въпрос, а основните им опоненти отсъстват – Русенският митр. Неофит и Неврокопският митр. Натанаил са в болнични, няма го и Варненският митр. Кирил, както и Американският Йосиф. При отсъствието на петима членове на Св. Синод митрополитите Николай и Галактион са успели да „убедят” останалите владици и те гласуваха това решение, което получава еднозначно негативна оценка в обществото както сред вярващите, така и сред атеистите.

В днешното решение на синода се казва, че решението от 2007 г. „се отменя”, което означава, че българските митрополити признават за архонти Слави Бинев, Ованес Мелик-Пашаев, Иван Кочев-Чомбе, Илко Йоцев, Силвия Панагонова, вдовицата на бай Миле, и други.

Преди няколко дни митр. Николай произведе "първия архонт на Пловдивската църква" - милионера и търговеца на оръжие Петър Манджуков. По време на церемонията той се обърна към присъстващия архим. Дионисий (който е един от измислилите аферата с архонтството, вж. тук) и го нарече "представител на Висшия архонтски събор" (за така наречения "Висш архонтски събор" вж. тук). По този начин той демонстрира приемственост между "пловдивското архонтство" и "римско-старозагорските" му прототипи.



Десетте митрополита (неизвестно с какво разделение на гласовете), които узакониха архонтите, са архонтмейкърите Николай и Галактион, Плевенският митр. Игнатий, който е безрезервно послушен на духовното си чедо Николай, Видинският Дометиан и Доростолският Амвросий, в чиито епархии беше заченато явлението на архонтството благодарение на изобретателността на двамата амбициозни архимандрити Дионисий и Харалампи, Врачанският Калиник и Великотърновският Григорий, известни със своя афинитет към бизнес-интереса. Не е било трудно да „склонят” и Сливенския митр. Йоаникий и Ловчанския Гавриил да подкрепят решението – вероятно заради тях в него е включена църковно-звучащата мотивация, „за да не се създава съблазън и смущение в обществото”. Дали е имало и други убедителни "аргументи", предстои да разберем.

„Двери на Православието” предрече този развой на събитията още през 2007 г., когато митр. Николай беше избран за митрополит. (Вж. Новият митрополит Николай ще обсъжда архонтствата и И новият митрополит Николай влиза в аферата с архонтите), както и в началото на 2012 г. (Митрополит Николай: Архонтите са светли личности, достойни за пример). Това не се дължи на пророчески способности на екипа, а на логичното и последователно поведение на Пловдивския митрополит - жаждата за власт е предсказуема в своите прояви и винаги има едни и същи черти.



Тагове:   заговор,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707129
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031