Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 15:06 - НАЙ-СТАРИЯТ МАНАСТИР В ЕВРОПА - КРАЙ ЧИРПАН
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-старият манастир в Европа - край Чирпан
Според последните научни и археологически проучвания "Св. Атанасий" е основан през 344 г.
 

В село Златна Ливада се намира по всяка вероятност най-старият манастир в Европа - манастирът "Св. Атанасий", съобщи БГНЕС.

Според последните научни и археологически проучвания "Св. Атанасий" е основан през 344 година от самия Атанасий - един от най-големите радатели за чистотата на православната вяра и най-вече на нейния постулат за Светата тройца в борбата срещу актуалната в онова време ерес на арианството - отричащо божествената равнопоставеност на Исус Христос.

Проучвания във ватиканските архиви са потвърдили факта, че Св. Атанасий е бил на събора в Сердика, а след това е отседнал в околностите на с. Златна ливада. Построената там обител била наречена на негово име, а може би в нея Св. Атанасий е създал някои от най-известните си богословски трудове.

До неотдавна за най-древен манастир в Европа се считаше "Кандида каса" в Шотландия, издигнат през 371 г., след него се нареждаше "Св. Мартин" във Франция от 373 г.

Златна Ливада не е избрана случайно. Селото се намира до стратегическия път Константинопол-Сердика. До "Св. Атанасий" има и важна крепост, чийто останки може да се видят и днес.


Към уникалността на този най-стар европейски манастир трябва да се спомене и постницата в скалите, която се намира край манастира.

Това е чудотворна дупка, която е била обитавана от светеца и неговите последователи. От векове поклонниците и вярващите минават за здраве и благоденствие през чудотворната дупка.

Манастирът "Св. Атанасий" многократно е разрушаван. Според местните легенди на това място се е крил и Апостолът на свободата Васил Левски.

В двора на манастира се намира аязмо с дълбочина от около 6 м. Местните легенди разказват, че вяка година на 2 май, когато се чества храмовият празник на манастира най-праведните виждат във водата лика на светеца.

Златна ливада се намира на около 15 км от Чирпан. Името на селото идва от изключително плодородните му ливади и богати градини.

През 30-те година на миналия век тук е построена и първата частна селска електроцентрала. По онова време с нея се захранват мелницата, общината и няколко къщи.

Пътят от Чирпан до Златна Ливада е сравнително добър и до манастира се стига доста бързо. Има и пътека, която води от Златна Ливада до манастира.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749799
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930