Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 00:58 - "ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕШ" ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА МАНИПУЛИРАШ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
0



                 http://dveri.bg/kuakq

Вторник, 15 Май 2012 18:08
 Автор: д-р Милка Баръмова

От няколко седмици столицата ни е залята от цветни плакати и с „трепет“ очаква грандиозното събитие, организирано от фондация „Изкуството да живееш“ – ново религиозно движение (или съкратено НРД, за да не употребяваме понятието секта), за което вече неведнъж беше писано и беше сезирана българската общественост. Нещо повече, през 2011 г. Центърът за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД) подаде сигнал до Държавната агенция за закрила на детето за някои притеснителни явления, свързани с дейността на гореспоменатата фондация на територията на Република България. Изглежда обаче обществото ни остана глухо и нямо за подобен род дейности, осъществявани от самозвани гуру като основателя на фондация „Изкуството да живееш“ - Шри Шри Рави Шанкар.

Роденият в Индия през 1956 г. Шри Шри Рави Шанкар, както и много други подобни на него гуру се целят към нови аудитории и към хора, които плащат огромни суми, за да облекчат болките си, да се отърсят от стреса и да подобрят своите възможности. Не е тайна, че влиянието на Шри Шри Рави Шанкар е изключително силно най-вече извън родината му. В много страни той е подкрепян не само от влиятелни политически лидери, но и от международни организации като ООН и УНИЦЕФ.

На 50-ия рожден ден на Шри Шри Рави Шанкар през 2006 г. например присъстват ВИП-гости от Индия, Китай, Чили, дори и самият Бил Клинтън. Седнал на позлатен трон като езически истукан, засипан с подаръци, плодове, цветя, сладкиши, Шри Шри Рави Шанкар изтъква: „Светът стана глобален. Мисията ми е да обиколя цялата планета. Посланието ми е за универсалната любов“. Това са познати, добре заучени фрази, характерни за повечето НРД. Той привлича маса членове, говорейки за стреса и за неговото отрицателно влияние върху човека. Претендира, че познава дихателни техники, наречени Сударшан Крия, които уж позволявали на човека да се освободи от отрицателните енергии, помагали за преборване със стреса и за изчистване от токсините както на физическо, така и на умствено, и на емоционално ниво. Сударшан Крия включва едновременно лекции, дихателни практики и физически упражнения.

За да може по-добре да преследва целите си, Шри Шри Рави Шанкар основава през 1981 г. фондацията „Изкуството да живееш“. Последната е истинска огромна фирма - с тази разлика, че всеки един неин член е доброволец. Да вземем за пример преподавателите по медитация: това са главно бивши ученици, доброволци, разбира се. Фондацията „Изкуството да живееш“ има клонове в 141 държави, което прави около 2-3 милиона членове по целия свят. Спецификата й е, че повечето от нейните членове са с образование, което говори за една фондация на интелектуалци, калкото и странно да изглежда това. Но това са всъщност образовани хора, които в заблудата си напускат своите работни места, за да се присъединят към ашрамите (своего рода комуни) на Шри Шри Рави Шанкар. Нещо повече, фондацията „Изкуството да живееш“ притежава дори и собствена пресслужба. Негова е и още една асоциация: „Международната асоциация за човешки ценности“.

Шри Шри Рави Шанкар се цели към всички прослойки на населението, затова има и разработени програми за всяка една от тях. Програми има както за служители на големи фирми като Аmerican Express, Световната банка, Credit Suisse и др., така и за жените, за наркозависимите и за болните от СПИН. Специални програми разработва и за подрастващи от 8 до 15-годишна възраст, както и за тийнеджъри. От неговите очи не убягват политиците, актьорите и журналистите. И естествено той е в конкуренция с други подобни на него гуру.

Търсейки различни полета на изява, се оказва, че през последните години и България е едно от любимите места за прозелитизъм (ловене на души) на Шри Шри Рави Шанкар. За първи път той посещава страната ни на 26 април 2009 г. Фондацията се легитимира като неправителствена хуманитарна организация със специален консултативен статут към икономическия и социалния съвет на ООН. Търси тясно сътрудничество с училища, университети, медии, държавна и общинска администрация, фирми, неправителствени организации, домове за сираци, клубове по фитнес, аеробика и йога, както и с книжарници.

Днес, три години след първото си посещение в страната ни, Шри Шри Рави Шанкар отново се завръща с мега-проект: Йога, музика, мъдрост и медитация, в комбинация със световния рекорд на Гинес от 333 гайди! Фондация „Изкуството да живееш” има амбицията да постави на 16 май 2012 г. своя десети рекорд на Гинес тъкмо в България с концерт на над 300 гайди и да напълни зала 1 на НДК. Столична община и община Смолян подкрепят събитието на Шри Шри Рави Шанкар, а негови медийни партньори са поредица от уж авторитетни медии: ТВ7, БНР, БТА, БГНЕС, Дарик радио, bTV радио, радио NJOY, Classic FM, сп. „Жената Днес“, сп. „Обекти“, сп. „Business Lady“ и др. За целта усърдно се разпространяват брошури из цяла София и се лепят луксозни плакати.

Не стига, че Шри Шри Рави Шанкар спекулира с техниките на официалната йога, че използва методи, манипулиращи психиката на човека, но сега се възползва и от една от националните гордости на българина, за да прокара своите идеи и за да спечели нови привърженици. Според последователите на Шри Шри Рави Шанкар подкрепата, която оказват Столична община и община Смолян, както и различните медии, показвало, че „българите вече все повече започват да узряват за новото и да оценят стойностните и положителни събития“.

За какво „ново“ става въпрос и защо „стойностните и положителни събития“ в държавата ни трябва да се свързват с проповедническата дейностна едно ново религиозно движение и на един самопровъзгласил се гуру като Шри Шри Рави Шанкар? Нима на българина му е необходимо присъствието на един индийски гуру, за да усети магията на националната си музика? Нима му е нужно първо да се запознае с дихателните практики на Шри Шри Рави Шанкар, за да усети и оцени звука на един от националните си инструменти - гайдата? Какви цели преследва Шри Шри Рави Шанкар и как успя той да привлече за каузата си две общини и няколко национални медии? Наясно ли са от своя страна Столична община и община Смолян, кого подкрепят? Знаят ли ТВ7, БНР, БТА, БГНЕС, Дарик радио, bTV радио, радио NJOY, Classic FM, сп. „Жената Днес“, сп. „Обекти“, сп. „Business Lady“ и др., които са официални медийни партньори на събитието, чии интереси защитават? Националните или тези на една псевдорелигиозна общност? Друг въпрос е, че неговите адепти твърдят, че тяхната дейност не била религиозна. Но зад всичко, което той проповядва и върши, се крие една типична религиозна организация.

Иначе погледнато, няма нищо „ново“ и в учението на Шри Шри Рави Шанкар. Темите за любовта, глобализма, борбата със стреса, както и разнообразните „спасителни” терапии присъстват в религиозните и социалните доктрини на много други предшестващи го НРД.

Ясно е, че фондация „Изкуството да живееш“ и по-скоро нейният основател Шри Шри Рави Шанкар владее изкуството да манипулира масите, институциите и медиите. Рекордите на Гинес са само един от инструментите, който той умело използва за постигане на своите цели. Институциите и медиите от своя страна пък работят за популяризирането на подобни движения, което е в ущърб на традиционното за страната ни вероизповедание – православното, а и на християнството изобщо! Дали именно тези институции и медии, подкрепяйки проекта на фондация „Изкуството да живееш“ за световния рекорд на Гинес от 333 гайди, няма да допринесат за заблудата на 333, а и на повече човешки души?

Един е Добрият пастир – Христос, Който оставя 99-те овци, за да отиде и потърси една, изгубената, заблудената. И не оставя овцете на вълците, които дебнат да ги разкъсат (вж. Лука 15:4-7, Йоан 10:11-16).

Източник: сайт на Център за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД)




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13708980
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031