Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 20:39 - СЕКТА ПРОДАВА ЩАСТИЕ ЗА 2500 ЛВ.
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1767 Коментари: 0 Гласове:
2



Секта продава щастие за 2500 лв.

Гуруто Димитър ще сменя олющена къща в Драгалевци с офис в центъра

Репортер на "Стандарт" проникна в една от най-агресивните секти в света - сциентоложката, и се подложи на двумесечно обучение. За първи път български журналист видя на живо как се промиват мозъците на хората и разбра какво ги кара да дават парите си за съмнителни ползи. Пристрастяването към псевдоценностите на сектата е като към дрога, установи разследването на "Стандарт". Сциентолозите у нас действат с размах, нищо че два пъти - през 1991 и 1993 г., им е отказвана регистрация. До месец предстои нов опит да бъдат легализирани.

Сциентоложка секта действа в София от близо година. Това установи разследване на "Стандарт".
Базата й е в баровския квартал Драгалевци и се ръководи от руснака Дмитрий Тодоров, който предпочита да се представя с българското име Димитър. Той е роден у нас, учил е икономика в Монголия, тренирал е бойни изкуства. Завършил неколкомесечни курсове в сциентоложкия център в Москва, в момента се обучава в централата на църквата за Европа в Копенхаген. Според думите му поддържа тесни връзки с "колегите" си от Македония и Румъния.
Сциентоложката църква не е регистрирана у нас, въпреки че няколко пъти в зората на демокрацията е правила опити, твърдят от дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Според думите на гуруто Димитър това предстои да се случи в най-скоро време. Засега сектата предпочита да се нарича Център по дианетика, но и той не фигурира никъде в официални регистри. Наивниците плащат между 100 и 990 лв. за един курс, в който изучават творенията на Рон Хъбард, основателя на сектата. И се нареждат (поне в мечтите си) до известните й чада като Том Круз и Джон Траволта.
Попадналите тук обаче никога не приключват само с едно ниво на обучение. Ако искат да се усъвършенстват, трябва да се бръкнат с около 2500 лв. Примамливите имена на курсовете обещават чудеса. "Как да подобрим състоянието в живота", "Финансов успех" или "Как да се справим с превратностите на съдбата" вещаят светло бъдеще. Срещу скромните 131 лв. журналист от "Стандарт" стана за малко сциентолог. Купи си и 5 от книгите на Хъбард, всяка от които струва между 3 и 8 лв. И на място опита как се промива мозъкът.
До олющената къща, в която се помещава нашенският клон на една от най-богатите световни църкви, се стига трудно. Кални и разорани улици създават препятствия, които изнервят кандидат-сциентолозите. Затова до месец-два в центъра на София ще грейне нов офис на църквата, твърди Димитър. Откъде идват парите, не е ясно. Десетината курсисти едва ли наливат в касата толкова, колкото трябва за поддържането на прилични помещения. Затова пък Димитър, който нарича себе си супервайзър, е изключително мек и любезен и предразполага към изповеди. Най-важното при първата среща е да разбере какво мъчи госта му и да вдъхне доверие. След това е детска игра да убеди някого, че сциентолозите ще решат всичките му проблеми. Ако следва правилата на сектата. Абсолютно е забранено да пиеш каквито и да е лекарства и алкохол. Според сциентолозите един аспирин те вади от строя поне за седмица. За да е сигурен, че няма да посегнеш към таблетките, ако те хване грип, Димитър вади декларация, която трябва да подпишеш. Изобщо по време на курса се подписваш непрекъснато, по 10 пъти на урок, под най-различни изповеди. В тях описваш своето собствено и на приятелите си поведение, като датата и подписът са задължителни. Листата грижливо се прибират в досието ти, което се трупа по време на курса и се допълва след всяко занятие. Нямаш право да закъсняваш дори минута, без да си уведомил "учителя" си. Военната дисциплина е в разрез с благия вид на брадатия Димитър и кротките му думи. За да се убедиш нагледно в предимствата на сциентологията, ти се прожектира и филм. От него разбираш, че главата ти е пълна с лоши спомени, наречени енграми. Те ти пречат в живота и трябва някой да ти "изтрие файловете". Манипулацията доста напомня хипноза, но накрая те уверяват, че каквото и да са ти внушили, тутакси са го изтрили. Това естествено струва доста пари, но сциентолозите и без това продават скъпо съмнителното си учение. Великият им създател откровено възкликва на писателски конгрес през 1949 г. в Ню Джърси: "Да пишеш и да получаваш по един цент на дума, е смешно. Ако човек действително иска да получи милиони долари, то най-добрият начин е да създаде своя религия." Оттогава последователите му по целия свят доста добре заработват от наивници.
В лекия и приятен първи разговор Димитър се опитва да изясни откъде имам информация за центъра. Разбирам го. Все пак действа полулегално и очаква всичко - от журналисти до полиция. Отговорът не е труден - преди няколко месеца сциентолозите имаха щанд в НДК на панаира на книгата. В Хъбардовите произведения бяха втъкнати листчета с телефоните на Димитър. Обяснението ми звучи полузадоволително.
Още на първото занятие се подлагам на така наречения оксфордски тест. Наименованието му е силно преувеличено, но пък внушава доверие. Въпросите са 200, някои от тях доста интимни. Тестът не е анонимен и освен психологическа информация изстисква и лични данни - име, адрес, професия, възраст. Ако се притесняваш да ги напишеш, не те насилват - с времето сам ще споделиш всичко. Крайната цел на сциентолозите е да те владеят завинаги.
Самият Хъбард твърди: "Когато човек се записва на наш курс, смятайте, че е станал наш за всички времена до края на Вселената. На никого не позволявайте да отдава на сциентологията само част от себе си."
За да бъде направен пълният ми психопортрет, отговорите от теста се обработват на компютър. Оказва се, че имам проблеми с общуването. Разбирам и че животът ми не върви и начинът да се оправи е един - курс "Как да се справя с превратностите на съдбата". По-нататък може и да ми изтрият лошите енграми. Засега обаче не ме заплашва подобен хипнотичен сеанс. Трябва да мина дълъг път, докато узрея за него. Методите за въздействие върху човек са идеално изработени. Те са насочени към пълен контрол върху личността, която в крайна сметка трябва да стане "свободна". От всичко, което не е свързано със сциентологията.
Ирен Делчева


източник:standartnews.com (http://standartnews.com/bg/article.php?d=2007-03-19&article=182463)



Тагове:   секта,   сциентоложка,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710515
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031