Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 20:43 - НЕЛЕГАЛНИ СЕКТИ ДЕЙСТВАТ ПОД ПРИКРИТИЕТО НА ФОНДАЦИИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
0



 
http://novinar.bg/index.php?act=news&act1=det&mater=MjcxNjsyMA%3D%3D&sortcomments=asc

                         Валентина Йончева

Мюсюлмански организации у нас проповядват краен ислямизъм

Върховна административна прокуратура започна преди няколко дни проверка на законността на нетрадиционните вероизповедания в страната. До края на миналата година у нас са регистрирани 94 нетрадиционни религиозни институции, изповядващи християнство, ислям и будизъм. 418 техни местни поделения развиват дейност из страната. По време на проверката прокурорите са установили, че реално действащите общности са много повече от регистрираните. Най-често нестандартните религиозни идеи се проповядват под прикритието на юридически лица, регистрирани като фондации или сдружения или като фирми. Така под формата на хуманитарна или културно-просветна дейност всъщност се проповядват религиозни идеи. След проверката от прокуратурата са внесли 5 искови молби пред окръжните съдилища за прекратяване на дейността на юридически лица, при които е констатирано закононарушение при регистрацията, или дейността им по същество представлява проповядване на верски убеждения в съчетание с богослужебна практика.
 Софийският градски съд ще гледа делото за дейността на фондация “Вяра” и сдружение “Съюз на мюсюлманите в България”.
 Ислямската благотворителна фондация “Вяра” е регистрирана на 16 юли 2002 година. През юни месец тази година стана ясно, че Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) проверява дейността на фондацията, която през последните години била проводник на нетрадиционни за българските мюсюлмани духовни идеи. От ДАНС съобщиха, че “Вяра” развива дейност, несъответстваща на целите, заложени при учредяването й. По тази причина агенцията предявява иск за прекратяване на юридическото лице поради нарушения при регистрацията. Тримата учредителите и членовете на Управителния съвет на “Вяра” се срещат със служители на ДАНС. Учредителите са трима българи, завършили висше религиозно образование в Саудитска Арабия. Според агентите на ДАНС те поддържат връзка със саудитски граждани, които финансират и определят насоките и дейността на фондацията. Финансирането обаче не се извършвало по банков път и това пречело на прозрачността и контрола на размера, произхода и предназначението на парите.
 Другото сдружение “Съюз на мюсюлманите в България” стана известно за обществеността през февруари миналата година. Тогава при съвместна акция на Национална служба сигурност (НСС) и антимафиотите от ГДБОП бяха неутралзирани два интернет-сайта, проповядващи радикален ислямизъм и промяна на конституционния ред. При акцията бяха задържани 4-ма души, за които се твърдеше, че са свързани с учредяването през 2000 година на “Съюз на мюсюлманите в България”. Задържаните бяха двама мъже и две жени. Двама от тях са мюсюлмани по рождение, а другите двама били приели скоро исляма. Групата поддържала контакти с фундаменталистки организации в Западна Европа и арабския свят. Имали тясна връзка и с йорданския гражданин Ахмат Муса, който беше експулсиран от България през 2000 година заради създаването на радикалната организация “Мюсюлмански братя”.
 Прокуратурата е внесла иск и в Окръжен съд Бургас по отношение на фондация “Благотворителни проекти”. В Смолянския съд пък ще се гледат делата на сдружение “Обединение за ислямско развитие и култура”. То беше учредено през ноември 2004 година в Смолян от мюсюлмански духовници и граждани. Целта на формацията беше представена като стремеж за повишаване на религиозната грамотност на последователите на исляма в страната. Освен това учредителите очертаха и благотворителната дейност, която ще развива сдружението.
 В Пловдив ще се занимават със законността на фирма “Гюнеш 2004” ООД. През март тази година Окръжната прокуратура в Пловдив внесе иск в съда за прекратяване на дейността на дружеството. Според обвинителите офисът на дружеството бил превърнат в пансион за турски студенти. При съвместната акция прокуратурата, икономическа полиция и данъчните са иззели купища религиозна ислямска литература. Фирмата се занимава съгласно с решението за регистрация със стоки, търговско представителство, предоставяне на заеми, превозни, лицензионни и спедиторски сделки, счетоводни услуги, строеж. В полицията обаче има данни, че тя развива религиозно-просветна дейност в противоречие с конституцията и закона за вероизповеданията. В офиса на фирмата униформените установили, че обявената официална дейност служи за параван на друга развивана дейност - религиозно-просветителна, на организация “Сюлейманджълар”, която няма официална регистрация в България. Сградата, посочена като адрес на дружеството в Пловдив, е пуста. В исковата молба на прокуратурата към съда се посочва, че “Сюлейманджълар” има значителен капитал и организационни структури в почти цяла Европа. В Турция на тази организация било забранено да води просветителска дейност на деца под 16 години. В България според прокуратурата тя финансирала мюсюлмански училища. През март мюфтията на Пловдив Осман Хилми каза, че не познава представители на фирма “Гюнеш 2004”, и отрече информацията в Пловдив да има религиозно училище, проповядващо радикален ислям.
 Проверка е направена и на три частни средни общообразователни духовни училища в Русе, Шумен и Момчилград. Там са констатирани редица нарушения. Учебни програми по духовни предмети, учебниците и учебните помагала по богословските дисциплини, които са на турски език, не били одобрени от министъра на образованието. Установени са нелегализирани дипломи на част от преподавателите по религиозните предмети, завършили образованието си в чужбина. От прокуратурата са отправили предложение до министъра на образованието и науката Даниел Велчев за предприемане на предвидените в закона мерки. Освен дружества и фирми усилено се проверяват и множеството нови молитвени домове, храмове и сгради с религиозно предназначение.

 

 ИНТЕРВЮ
 Десислава Пулиева: Близо 100 са регистрираните секти у нас


 Десислава Пулиева е директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации “Св. Кирил и Методий” при храм “Св. Кирил и Методий”. Специализирала е в Кеймбридж и Оксфорд. Помага на хората и техните семейства да се избавят от зависимостта си към сектите.

 - Г-жо Пулиева, какво е секта?
 - “Секта” е термин, който не е нещо мръсно или срамно. Това е религиозна общност, която се е оттеглила, самоизолирала от дадена основна религия или пък е възникнала на базата на някакво учение, като съдържа крайни елементи. Сектата има няколко основни признака - тоталитарен водач, затвореност на групата, спазване на стриктни правила, които нарушават човешката свобода. Когато имаме тези фактори, когато имаме зависимост на човека от сектанта, категорично става въпрос за секта. Ще ви дам пример. Има много ревностни християни или ревностни мюсюлмани по света, но те имат и здрави семейства и работа. Сектантите се намират в състояние на зависимост. Обикновено сектантът радикално се променя и започва да страни от приятелския си кръг. Често се разделя с работата си или с учебното заведение, което посещава, и в крайна сметка се стига до сериозни психически проблеми, дори до самоубийства.
 - Как тези религиозни движения успяват да зарибят информирани и интелигентни хора?
 - Това е друг характерен признак на сектата. Дава много светли обещания за кардинална, мигновена промяна в положителен план на живота на човек. Всеки от нас има някакви проблеми. Копнее да се хване за нещо, което да му оправи живота. Човек лесно се хваща на обещания и така се стига до въвличането му в сектата. Преди да попаднеш в такъв тип религиозно движение, те се опитват да разберат проблемите ти. Интелектуалността, ерудираността не винаги върви редом с духовната опитност. Съвременните хора сме духовно неопитни, ограбени сме откъм духовно образование и възпитание. Много често хората се самонадценяват и смятат, че просто ще отидат, ще видят и после ще си излязат. Човек търси религия, която му е удобна, в която се чувства свободен, но това е само на пръв поглед. Или другият вариант - сектата много умело се представя за културно дружество, фондация, сдружение с идеална цел, образователно сдружение или екологична организация. Под формата на такива активности де факто привлича хората с подобни интереси. Това са прикритията на тези, които са нерегистрирани.
 - Как водачите на алтернативни религиозни движения разбират проблемите ти?
 - В повечето случаи има форма на прослушване, интревю. За което неопитният бъдещ последовател не подозира. Те го разпитват уж под формата на лично внимание, на заинтересуваност и така научават повече. Има и секти, в които се дава точен писмен отчет на миналото ти. Така е при сциентолозите. Там разказваш всичко от момента на своето детство до последния ден, в който си прекрачил прага на сциентоложката църква.
 - Какви са най-честите негативни последствия от членството в подобна общност?
 - Най-страшното е краят на човешкия живот и самоубийството, но аз като принадлежна към православието мога да кажа, че духовното самоубийство не е по-малко страшно
 - В България има ли случаи на самоубийства на хора, членували в секти?
 - За последните 5 години знаем за около 15 случая, в които секти са подтикнали към самоубийства. И са успели в Хасково, в Ямбол, Видин, Варна, София.
 - Ако вече сме попаднали под влиянието на такава общност, как бихме могли да се измъкнем?
 - Вариантите са три. Първият, или твои близки, най-често родители или съпруг, те спасят чрез любов, чрез постоянство, чрез даване на противодействие с помощта много често на Българската православна църква. Зависимите се водят за молитва, за духовно наставление.
 Вторият вариант е човек сам да стигне до извода, като види фрапиращите несъответствия между проповедта на сектантския лидер и практическите му действия. Като види негативните последици върху собствения си живот, да се замисли. Тогава той съумява да се измъкне от там, макар и мъчително, макар и след години, макар и с тежки последствия върху психиката. Някои казват, че 3 години са им били нужни да се възстановят. Третият вариант е да останеш завинаги зависим.
 - Колко регистрирани секти има в България?
 - Ние не ги делим на това дали са регистрирани или не. Близо 100 са регистрираните общности от този тип в малка България. В страни като Белгия, Австрия, Румъния има между 6 и 13 вероизповедания. Законът ни е твърде либерален и той трябва да бъде коренно променен.
 - Как трябва да се промени законът?
 - Това, което трябва да се направи, е първо да се сложи праг с различни изисквания, над които да могат да преминават възможно най-малко религиозни движения. Да се предотврати регистрацията на откровени секти, трябва да има минимален праг на членовете и той да е колкото може по-висок. В Румъния минимумът е 22 000 души, за да се регистрира. Това снема автоматично броя на регистрираните. Второ, може да се проследи досието на тази общност. Ако тя има смутни практики, ако има съдебни производства, свързани с престъпления на религиозна основа или заплаха на човешки права, да не се разрешава такава регистрация. Законът трябва да предвиди създаването на специален контролен орган, който да се занимава със сектите. В момента контролът е, бих казала, единствено на ниво наблюдение. Сектите не могат да бъдат спрени в своето съществуване, но могат да бъдат контролирани и ограничени.
 - Дават ли наркотици там?
 - Да, има практики. При нас постъпи оплакване на майка на едно момче, студент от Русе, който участва в баптистка църква. Тази майка сподели, че в Русенската окръжна болница често постъпвали младежи, след като падат на улицата, след прием на някаква двойка хапченца, докато си пиели кафето с техния пастор. След като им се вземе кръв, се доказва, че са взимали някакви психотропни вещества. Интересното е, че тези младежи, когато вписват имената си в техните листове, срещу името винаги пишат пастора, тоест той да е човекът, който да ги вземе от клиниката. Лаборантките са казали на тази майка.
 - Как можем да разберем, че детето ни е попаднало в секта?
 - То винаги става ясно. В началото детето е в еуфория, че е сред “спасените”. После децата стават агресивни или затворени. Това е най-честата случка. Аз съветвам родителите да запазят самообладание. Да продължат да обграждат с внимание и любов детето си и най-вече да се просветят духовно те самите. Иначе детето ги разглежда като едни ограбени духовно родители, които не могат да му бъдат за пример. Когато децата влязат в диспут с родителите, родителите нямат аргументи, защото са непросветени.
 - Къде могат да потърсят помощ пострадалите от недобронамерени религиозни общности?
 - Помощ можете да получите и в Центъра за религиозни изследвания и консултации на ул."Г. Вашингтон” 47. Там можете да получите безплатна консултация и помощ. Освен това там има целогодишни курсове и ежемесечни лекции, всеки първи четвъртък на месеца.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753225
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930