Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2012 22:26 - ВЪПРОСЪТ ЗА ТРУДА ВЪВ ВТОРО ПОСЛАНИЕ НА СВ.АП.ПАВЕЛ КЪМ СОЛУНЦИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1748 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2012 13:19


Атанас Ваташки, публикува в Църква общност общество Атанас Ваташки created the doc: "Въпросът за труда във Второто послание на апостол Павел до Солунци"

Въпросът за труда във Второто послание на апостол Павел до Солунци

 

Нямам претенции за някакво цялостно изследване на Библията по въпроса за труда. Ще разгледаме главно една глава от Второто послание на апостол Павел до Солунците.

 

  Много хора си мислят, че вярата възпитавала мързел. Християните могат да бъдат с чиста съвест и да знаят, че това не е така. Не трябвало молитва, ама мотика. Но ако знаеха какво пише в Библията дали щяха да говорят така? Много хора са чували народната поговорка, че който не работи, не трябва да яде. Но малко хора знаят, че корена на тази поговорка е в .... Новия Завет.

 

Във второто Послание до Солунците, втора глава, апостол Павел пише:  6 Братя и сестри, в името на нашия Господ Исус Христос ви заповядваме да стоите настрана от всеки брат, който е мързелив и не живее според учението, което е получил от нас. 7 Казвам това, защото вие сами знаете как трябва да ни подражавате, защото не бяхме мързеливи, докато живяхме сред вас, 8 нито ядохме храната на някого, без да си платим. Ние се трудихме и работихме усилено ден и нощ, за да не бъдем в тежест на никого от вас. 9 Не че нямаме правото да поискаме от вас помощ; но ние работихме, за да ви дадем себе си като пример за подражание. 10 Когато бяхме с вас, ви дадохме такава заповед: „Който не иска да работи, не трябва да яде“. 11 Чуваме, че някои от вас са мързеливи, нищо не правят и се месят в работите на другите. 12 Заповядваме на тези хора и ги умоляваме заради Господ Исус Христос да се трудят кротко и да печелят собствения си хляб."

 

6-ти стих ни показва, че мързелът не е според Христовото учение, което солунците са получили.

 

7-ми и 8-ми стих - че апостол Павел и тези, които са били с него при солунците, са давали личен пример на християните и не са искали да са им в тежест. Самият апостол Павел е правел шатри за препитание. В Деяния на апостолите 20:34-35 Павел казва, че " за моите нужди и за нуждите на ония, които бяха с мене, ми послужиха тия мои ръце. С всичко ви показах, че именно така трябва да се трудите и да поддържате слабите, а още и да помните думите на Господа Иисуса, защото Сам Той казва По-блажено е да се дава, нежели да се взема"

 

9-ти стих ни показва, че макар апостол Павел да е имал възможност да поиска помощ от солунците, не го е направил, за да даде пример.

 

В 10-ти стих виждаме често цитираната народна поговорка, но малко по-различна. Говори се, че който не иска не трябва да работи. Тоест това са хора, които имат възможност да работят, но не го правят.

 

 

В 11-ти и 12-ти стих апостол Павел умолява мързеливите "заради Господ Исус Христос да се трудят кротко и да печелят собствения си хляб."View Doc



Тагове:   вяра,   труд,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710824
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031