Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 14:33 - АСТРОЛОГИЯТА -ЛЪЖЕПРОРОКЪТ НА НАШЕТО СЪВРЕМИЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 4056 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Астрологията - лъжепророкът на нашето съвремие
 21.11.05  | Милен Замфиров

В последните години астрологията се превърна от исторически куриоз в елемент от нашия бит. Ние вече не се учудваме на хороскопите, публикувани в ежедневниците, на рекламните обяви с предложение за подбор на нашата половинка, за определяне благоприятна дата за зачеване на дете от желания пол "по рецепта на астролози от източната школа".

 Мнозина са готови да платят сериозна сума за да бъдат посветени в изкуството на астролозите. В различни градове никнат астрологични асоциации и школи, организират се лекции, пред астролозите гостоприемно се отварят вратите на телевизии и радиа.

 Факт е, че през ХХ в. астрологията става особено популярна. Тя възстановява своите позиции в Европа, особено в нацистка Германия. Сега и у нас астрологията преживява първия от XVII в. максимум на популярност. Но за разлика от предишните епохи съвременната астрология няма нищо общо с астрономическите изследователи. Каква е причината за този истински ренесанс на астрологията?

Генеалогия на астрологията

 Исторически астрологията е тясно преплетена с древните култове и религиозни течения, с развитието на астрономията и алхимията, с източната психология, с магията и разнообразните способи за гадаене. Зараждането на астрологията било способствано от съпоставянето на някои регулярно повтарящи се небесни събития и земни явления. Продължителните наблюдения помогнали да се изработят емпирични правила, позволяващи по звездното небе да се направят предсказания, касаещи селскостопанската работа, метеорологичната обстановка и пр. В първото хилядолетие до новата ера работата на астролозите процъфтявала в Месопотамия, Египет, Индия и Китай. Жреците от Вавилон и Асирия постоянно наблюдавали положението на Луната и планетите и редовно изпращали отчети на царя. Библиотеката на цар Ашурбанипал (669-633 г. до н.е.) служила като архив, в който се съхранявали тези отчети. Този огромен наблюдателен материал позволил на жреците да изработят правила за предсказване на положението на планетите сред звездите, което довело до бурно развитие на астрологията през периода на асирийското господство. Постепенно мъдреците на Изтока започнали да се занимават не само с прогнози, свързани със селскостопанската дейност, но и с прогнози, касаещи държавните дела, съдебни процеси и отделни жители. Бурното развитие на астрологията по тези земи е причината понякога астролозите да бъдат наричани "халдеи" на името на племето, което е населявало Месопотамия.

 През IV в. до н.е. Изтокът и Западът влезли в културно съприкосновение, след покоряването на Персийската държава от Александър Македонски. Това е и причината за увеличения интерес към астрологията от жителите на Елинистичната и Римската империи. Астрологията е била приемана с охота от хората в Римската империя, особено от тези, които били откъснати от своите местни традиции и свободно се движели през територията на империята. По този начин астрологията е придавала смисъл на ежедневието им, понеже не е била свързана с някакви определени места или съобщества, както в другите религии. Конфигурацията на звездите оставала неизменна, независимо от това, в коя част на империята се намирал пътешественикът. Астрологията намерила голям брой последователи сред дребните държавни служители, търговците и войниците. Много от тях били привлечени от култа към персийското божество Митра, който бил дълбоко преплетен с идеите на астрологията. Митра бил особено почитан от войниците, които го смятали за свой покровител. И тъй като дослужилите до пенсия ветерани били разселвани съвсем съзнателно далеч от родните си места, чрез тях култът към Митра се разпространил по всички краища и народи на империята.

 В края на първото хилядолетие от новата ера европейският свят влязъл в съприкосновение с арабската култура. Заедно с нея, обвита от тайнството на източната магия, в Европа се появила отново и астрологията. Колкото и да е странно, астрологията намира добра почва за виреене сред християнството. Така например възгледите на трима велики християнски мислители от ХІІІ в. - Албърт Магнус, Тома Аквински и Роджър Бейкън за астрологията били по същество сходни. Те утвърждавали, че Бог управлява низшите създания с помощта на висши, и звездите се явяват свързващото звено в управлението на телата на земята. Но за конкретен човек предначертаването на звездите не означава неизбежна съдба: неговата душа и воля, произтичащи от Бога, са свободни. Властта на звездите обхваща човека само в този случай, в който той не е достатъчно силен и зрял: тук се подразбират онези слаби души, които не са укрепнали във вярата в Бога. Помирявайки се така с църковното учение, астрологията намира почитатели даже в средите на големите църковни деятели. Наистина, за да избегнат конфликт с църквата, много астролози твърдели, че хороскопът се явява не сигурно предначертаване, а само предупреждение, което е нужно само да се отчита.

 Криволичейки по този начин през вековете астрологията е съхранявала своята популярност в средите на интелектуалците и обикновените хора до края на ХVІІ в., т.е. до началото на Ренесанса. Статистиката, свързана с количеството на астрологичните съчинения, публикувани през вековете, е следната: ХV век - 51 съчинения, ХVІ век - 306, ХVІІ - 399, ХVІІІ - 108 и ХІХ (до 1800 г.) - 47 съчинения. Както се забелязва, бурното развитие на науката през XVII—XVIII век силно е стеснил интереса на просветената публика към астрологията. Но през ХХ в. и началото на ХХІ в., в епохи на грамотност, когато хората могат да четат и да мислят критично, астрологичната литература става все по-популярна. Любопитно е дали някой може да предположи какво е количеството на астрологичните съчинения, издадени през ХХ в. и началото на ХХІ в.?

Какво представлява зодиакът

 Зодиакът е част от небесната сфера, която заема 8 градуса от двете страни на еклиптиката (видимия път на Слънцето по небесната сфера в течение на годината). Привидно Слънцето обикаля около Земята за една година. Наблюдавано от Земята Слънцето се проектира върху небесната сфера именно върху колелото на зодиака и неговите съзвездия така, че всеки месец то пребивава в едно от тях. Казва се, че Слънцето се намира през даден месец в определен зодиакален знак. Ако си представим, че Земята е в центъра на Вселената, един наблюдател от Земята ще вижда Слънцето, проектирано в отделните знаци на зодиакалния кръг, като във всеки от тях то пребивава по един месец. Това са Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби. Слънцето се движи по тези съзвездия при своето движение по небесната сфера през годината, като през месец април то се намира в Овен, през май - в Телец, и така до март, когато се намира в Риби. За кратко време Слънцето преминава и през съзвездието Змиеносец, но то не се причислява към зодиакалните съзвездия. Слънцето се движи по зодиака, правейки една пълна обиколка за една година, като всеки месец закрива различно съзвездие от зодиака. Тези знаци съвпадат със зодиакалните съзвездия отпреди 2000 години. Но положението на зодиакалните знаци се е отместило спрямо съзвездията приблизително на 30 градуса или едно съзвездие. Това е свързано с факта, че каноничните правила на астролозите са установени преди 2 000 години в трудовете на древните гърци. И така, в резултат на явлението прецесия (преместването на земната ос спрямо плоскостта на Слънчевата система) системата от небесни координати се е отместила спрямо звездите. Затова сега, когато Слънцето се намира в съзвездието Телец, астролозите считат, че то е в Близнаци.

На какви принципи лежи астрологията?

 Създадената преди около 2 хил. години от Птолемей картина на света е била измислена за съставяне на хороскопи. Пак ще напомня, че правилата, формулирани от Птолемей, практически не са се променили. Мнозинството днешни астролози, ловко търгуващи със своята „стока", изглежда, не се досещат за това.

 Най - разпространената форма на астрологията е наталната (рождена) астрология. Тя се опитва да използва астрономически данни от времето на раждане на субекта и (използвайки астрологически техники) да разкрие индивидуалните черти на личността.

 Всяка планета, считат астролозите, притежава своебразно влияние върху физическото и духовно развитие на човека, неговия характер, социалните му способности, трудовите му успехи пр. Например влиянието на Слънцето, Луната, Венера и Юпитер (най-ярките обекти на земния небосклон) е положително, а останалите планети действат отрицателно или неопределено. Например Юпитер управлява ума, оптимизма и великодушието, символизира успеха в живота и богатството. Марс благоприятства чувствата, свободата, самолюбието, страстта към новото и мускулната сила у човека. И в същия дух за всички планети...Разбира се, откриването на всяка нова планета (Уран, Нептун, Плутон) заставя астролозите да търсят за нея място в своята система. Така, на откритата през 1781 г. от Уйлям Хершел планета Уран астролозите придали ексцентричността и оригиналността на характера, възкачването и слизането по служебната стълбица, както и... паралича и нервните разстройства.

 Всяка планета сред знаците на зодиака има свои "домове" – един или два знака, в които тяхното влияние се усилва: има такива знаци, в които тяхното влияние се потиска. Всеки от зодиакалните знаци управлява определен комплекс от човешки качества; при това най-ярко се проявява този знак, който се е появил на хоризонта в момента на раждането на човека. Именно това някога се е наричало хороскоп, но с течение на времето този термин станал олицетворение на цялата схема на взаимното разположение на знаците и планетите. Влиятелни се считат даже тези знаци, които се намират в момента на раждането в горна или долна кулминация

 Това са най-важните положения от астрологията. Останалото, както се казва, е техника и фантазия. Ако в недалечното минало работата на астролозите е изисквала известни познания и навици при ползването на астрономичните календари и въобще солидна астрономична подготовка, то с появата на компютрите дейността им съществено се е улеснила.

Емпирични проверки

 За разлика от България в САЩ са направени няколко сериозни изследвания за проверка на коректността на астрологични прогнози. Психологът Б. Силвърман е проучил влиянието на зодиакалните знаци, съответстващи на рождението на всеки от съпрузите, върху вероятността за бракосъчетание или развод. Използвани са били данните за 2978 сватби и 478 развода. Тези данни са били сравнени с предсказанията на астролози за благоприятно и неблагоприятно съчетание на зодиакалните знаци за съпружеските двойки. Изводът на Б. Силвърман е: няма никакво съответствие между предсказанията и реалността. Положението на Слънцето в Зодиака в момента на раждане не оказва влияние върху формирането на личността.

 Любопитно е, че подобни изследвания е правил и известният психолог Карл Густав Юнг. Той съпоставил лунно - слънчевите конфигурации в рождените хороскопи на 483 съпружески двойки и не намерил статистически значима връзка. Но отхвърлил резултатите като заявил: "Статистическият поглед върху света се явява абсолютно отвлечен и затова непълен и даже грешен, когато става дума за психологията на хората".

 Проверявани са и предсказанията на астролозите за характера на различни хора. За тази цел психологът от Чикаго Дж. Макгру се обърнал към Федерацията на астролозите от щата Индиана. Участвалите в експеримента били шестима опитни астролози, контролна група от хора, незапознати с астрологията и 23 доброволеца. По молба на Макгру, доброволците отговаряли писмено на анкета, съдържаща както астрологични, така и традиционни въпроси за техния характер, работа и пр. След като попълнили анкетата, времето и мястото на раждане на доброволците били съобщени на астролозите и на членовете на контролната група. В края на експеримента били съпоставени характеристиките на доброволците с предсказанието на групата астролози и членовете на контролната група. В резултат се получило следното: предсказанията на астролозите се оказали толкова точни, колкото и предсказанията на хората от контролната група. При това и едните и другите резултати абсолютно не корелирали с истинските качества на тестираните доброволци. И още нещо любопитно - характеристиките на едни и същи доброволци, дадени от различни астролози, силно се разминавали помежду си.

 Провокирани от твърдението на астролозите, че с помощта на хороскопа е възможно да се определи предразположеността на човек към една или друга професия, Дж. Бенет и Дж. Барт - икономисти от Университета Дж. Вашингтон - се опитали да обяснят, влияе ли положението на планетите спрямо зодиакалните знаци на професионалните склонности на хората, в частност на юношите, постъпващи на военна служба? Особено внимателно изучавали знаците, "управлявани" от Марс. Това изследване не потвърдило астрологичните предсказания. Също случайно се оказало и разпределението на рождените дати на 17 хиляди учени и 6 хиляди политически дейци спрямо зодиакалните знаци, в изследване, направено от американският физик Дж. Макджърви.

 Във Франция статистикът Мишел Гокелен изследвал архивни данни за 41 хил.. жители на европейски страни. Сред тях имало 16 хил. известни учени, артисти, писатели и т. н., а също 25 хиляди „обикновени хора”. Гокелен е извършил гигантска работа върху съпоставяне на положението на планетите и съзвездията в момента на раждане на човека с типа на неговата личност и рода професия. В резултат на тази наистина титанична работа той показал абсолютната погрешност на хороскопите. Не съществува никаква връзка между характера и дейността на човека, от една страна, и неговия зодиакален знак, положението на планетите в „домовете" и техните взаимни аспекти в момента на раждането, от друга. Този анализ на М. Гокелен е достатъчен, за да се стигне до очевидния извод: астрологията е псевдонаука, а астролозите са типични шарлатани, използвайки средствата за масова информация и извличащи от това възмутително мошеничество огромни печалби.

Шмекерите по света...

 В далечни времена, когато още нямало оптични прибори, особено ефектно през нощта изглеждали съединенията на ярките планети - Юпитер и Сатурн. През 1488 г. Йохан Лихтенберг писал: "Трябва да се отдели внимание на влиятелните планети Юпитер и Сатурн, съединението на които предвещава ужасни събития и много бедствия в бъдеще..."Тези думи Лихтенберг адресира за съединенията през 1484 г., 1504 г. и 1524 г. Известният астролог Йохан Штефлер (1452- 1531) обявил конкретно, че съединението на планетите в Риби в края на февруари 1524 г. предвещава втори потоп. Пишат, че това предсказание възбудило ужас в цяла Европа: хората напускали градове и села, и се насочвали към върховете на планините. Когато станало ясно, че потоп няма да има, непозналият астролог получил наказание от властите.

 През 30-те години в Италия нашумяло името на някой си Графиакани, който публикувал във вестниците своите хороскопи. Този невеж обущар, без да има и минимални познания по астрономия, физика, математика, без да има елементарна представа за процесите в земните недра, започнал да се „специализира" и в предсказване на земетресения. Няколко видни италиански сеизмолози от това време обвинили публично Графиакани в измама и шарлатанство, но това само увеличило неговата популярност. Наглостта на този мошеник стигнала дори дотам, че за да се хареса и угодничи на фашистите и лично на Мусолини, „открил" нова, неизвестна дотогава планета и я нарекъл „Дуче" в чест на фашисткия диктатор. По нейното движение, което, естествено, сам измислял, Графиакани „прогнозирал" земетръсни катастрофи в най-различни краища на Земята. Веднъж предизвикал такава паника в перуанската столица Лима, че жителите й няколко дни спали на открито. Дейността му все повече се разширявала и накрая властите се видели принудени да я забранят.

 Годините си минават, а интересът към съединенията на планетите остава. През 1974 г. в САЩ излиза книгата на Дж. Грибин и С. Плейсмън "Ефектът на Юпитер", в която се твърди, че когато през 1982 г. всички планети се подредят в една линия, т.е."парад на планетите", и тяхното приливно влияние на Слънцето ще се увеличи, което пък ще доведе до рязко усилване на слънчевата активност. Това ще предизвика множество различни бедствия на Земята, в това число силни земетресения. Минал 10 март и разбира се, нищо страшно не се случило - нито на Земята, нито на Слънцето: неговата активност под действието на планетите не се изменила. Нов апокалипсис бил обещан за 11 август 1999 г., когато "парадът" съвпадал със слънчево затъмнение. След това краят на света бил определен за май 2000 г...

 Находчивостта на астролозите наистина е пословична. Руснакът Бузинов използва астрологията за предсказване на бъдещето не само на хората, но и на самолетите, подводниците и т.н. Нали и те имат „рождени дати".

 Друг астролог, рускинята Марина Бай, искаше да съди НАСА за нарушаване на космическия баланс! Дамата завежда иск за $320 млн. срещу американската космическа сонда "Дийп Импакт", която на 4 юли изследва кометата Темпъл 1, за да установи какъв е съставът й. Марина нарича опита "терористичен акт" и го смята за персонален удар по семейството на баба й и дядо й, тъй като кометата навремето белязала началото на тяхната връзка.

... и у нас

 Естествено, не е необходимо да отиваме много далеч извън нашата страна, за да се запознаем и с типично наши представители на астрологията.
 Използвайки страниците на столичен ежедневник астроложката Надежда предлага "само" срещу 20 лв. да направи прогноза за предразположеността ви към дадени заболявания, при това не само в близкото бъдеще, но и в следващите няколко години. Друг невероятен образ на астрологичния пейзаж е Алена. Тази жена, която редовно баламосва зрителите на BTV, прави и доста странни откровения: "Родила съм се с една рядко срещана дарба: да странствам във времето и пространството и без хипноза да прониквам в миналите и от началото на XXI век - в бъдещите прераждания на хората." Ясно е, че законите на физиката не важат за този астролог, да не говорим, че "Досега съм имала 15 прераждания, това ми е 16-ото." А който се интересува от качеството на астрологичните предсказания е достатъчно да влезе в сайта на BTV и да направи справка с предвижданията на Алена за 2005 г. Астроложката е направо свенлива що се отнася до природните бедствия, засегнали България. Никъде не се споменава за поройните дъждове, които нанесоха щети, възлизащи на 872 млн. евро! Това, разбира се, не й пречи да се самонарече "водещият, легитимен пред света, астролог в България".

 Какво да кажем за известните гадателки, както са представени в анонса на друг столичен ежедневник, Теодора и Калина Стефанови? Едната даже се представя за личния астролог на Силвио Берлускони! На цяла страница, без много да му мислят, майка и дъщеря ни забъркват един буламач от предсрочни избори, терористичен акт в България, земетресения, наводнения и заразяване на Черно море! Е, тези предвиждания не се оправдаха, но трябва да се запитаме кой има сметка от провокирането на подобни страхове?

Кой вярва на астрологията?

 В средата на 70-те години на миналия век анкета сред американското население показва, че около 70% от мъжете и почти всички жени знаят своя зодиакален знак, а 17 % от мъжете и 28 % от жените вярват в астрологията и редовно четат астрологичните прогнози в ежедневниците.

 През 1990 г. 2 000 възрастни канадци попълват анкета, според която 45 % от тях възприемат астрологията отчасти за научна дисциплина. През 1991 г. анкета сред първокурсниците от университет (в Монреал) показва, че повече от 92 % от запитаните знаят своя зодиакален знак; повече от 20 % съобразяват своите планове с астрологични прогнози; повече от 45 % от студентите в хуманитарни специалности и 37 % от студентите в природо - научните факултети са съгласни с някои принципи на астрологията. При това повече от половината от хуманитаристите и малко по-малко от половината от естествениците считат астрологията за наука. Любопитно е, че тази ситуация не се е променяла вече няколко десетилетия.

 Какви социални групи в най-голяма степен са съблазнени от астрологичните предсказания? Резултатите от анкетата показват, че значително по-податливи към предвижданията на астрологията са жените. Тези резултати се запазват и при специално подбрани групи, в които нивото на природо - научното образование на мъжете и жените е еднакво. Оказва се, че образованието, както в хуманитарния, така и в природоматематическия профил, не създава имунитет към псевдонауката. Много педагози твърдят, че задълбоченото научно познание е достатъчно, за да се спре растящата популярност на лъженауката, но фактите показват, че това не е така.

 Причината може да се търси в различната способност за възприемане на света. Чарлз Пърси Сноу представя тази способност за възприятие като обособени култури - хуманитарна и научно-техническа. При научно-техническата интелигенция подходът към действителността е рационален, емпиричен. При нея централно място заема обектът, като личността се приема като субект, наблюдаващ дадено явление. От друга страна, при хуманитарните науки, главна ценност и критерий за възприемането на света представлява човекът.

 И така, на единия полюс - художествената интелигенция, а на другия - научно-техническата. Тях ги разделя стена от неразбиране и непознаване, а понякога - особено сред младежите - даже антипатия и вражда. Но главното, разбира се, е неразбирането. И в двете групи има странна, извратена представа една за друга. Само обединението на тези два подхода, два типа мислене, счита Ч. Сноу, може да доведе до правилно разбиране както на обкръжаващия свят, така и на човешкия разум.

Заключение

 В крайна сметка трябва да признаем, че астрологията е придобила способност да се трансформира през вековете, умело вписвайки се във всяка култура и среда. В настоящия ХХІ век астролозите със схващания и интерпретации, които реално не са научни, но използвайки научен жаргон и апарат, прокарват всякакви концепции, и теории, като по този начин се стремят да възвърнат своето въздействие върху масовото съзнание. Например, тайнствената средновековна терминология (екзалтация, констелация, аспект) се съчетава със съвременна (планетни аспекти, компютърен анализ). Традиционните небесни "домове" сега се наричат "астрополета", а процесът на изготвяне на хороскопите - "астромоделиране".

 Постепенно астрологията започва да се обръща в мощен култ, който не се ограничава с тълкуването на хороскопа на даден човек, но и започва да замества психотерапевта, лекаря, геолога...Налага специфични термини и области на действие. Например популярната натална (рождена) астрология вече се измества от монданна (изучаване на планетните действия върху природните явления), или пък синастрична (изучаваща любовните и делови взаимоотношения), светска (изследва политическите и икономическите цикли на развитието им), кармична (проблеми под влияние на кармичното минало), медицинска (предразположеността към заболявания), прогностична (прогнозиране на живота на отделен индивид или нация) и т.н. и т.н..

 Човекът вече е твърде малка лъжица за нарасналите умения на астролозите - те смятат, че могат да свържат природни явления (като земетресения и изригвания на вулкани) с астрономически феномени (движенията на небесните тела спрямо Земята).

 Бавно, но сигурно се подменят основни научни постановки, като се заместват с измислени. Например перигеят и апогеят на Луната се нарича Черна и Бяла Луна, изгряването на хоризонта на зодиакален знак - асцендент, градусите, на които се намират едно спрямо друго небесни тела - планетни аспекти...Астрологията заема области, традиционни за психологията, налагайки понятия като напрегнати аспекти, за обяснение на развитието на личността, самосъжалението, мотивацията...

 Всъщност, кога ще е следващият "парад" на планетите? Защото парадът на астролозите май няма да има край....



Тагове:   астрология,   грях,


Гласувай:
0



1. penchoan - Астрологията е висша наука, която ...
21.02.2012 15:14
Астрологията е висша наука, която се изучава дълги години. В най-развитите страни са създадени университети за изучаване на астрология. В бъдеще астрология ще се изучава задължително във всички висши и средни училища. Особено важна е тя за лекари и агрономи. Астрологията се използува в Стария завет и в Новия завет.
Стар завет
Яков - Израил, символ на наричаното Старо слънце, Немезида, Невидимо (Духовно)
слънце; Авдий 18. “Яковият дом ще бъде огън...”
Според богомилите синовете на Яков отговарят на 12 часа,
съответствуващи на последователни степени на Посвещение, освен
това всеки от тях носи собствено число.
Юда (Син на хвалата) - представлява неоткритата още най-млада
астрална планета Вулкан, седалище на Бялото Братство (между
Меркурий и Слънцето), свързана със зодия Лъв: Битие гл.49;8. “Юдо,
тебе ще похвалят братята ти; Ръката ти ще бъде на врата на
неприятелите ти; Синовете на баща ти ще се кланят. 49;9. Млад лъв
е Юда; от плячка, сине мой си се въздигнал; легнал и разпрострял се
е като лъв; и като лъвица; кой ще го възбуди? 49;10. Не ще липсва
скиптър от Юда; нито управителев жезъл отсред нозете му. Докле
дойде Сило.” Юда владее пети час и е господар на числото 4.
Бенеамин (Син на моята скръб и син на десница) - е Меркурий,
символ на Мъдроста, свързан с влиянието на Близнаци и с наймалък
орбис до Слънцето от видимите планети: Второз. гл. 33;12. “За
Вениамина рече: Възлюбеният от Господа ще живее безопасно при
него; Господ ще го закриля всеки ден и той ще почива между
раменете му.” Властва над първия час и има числото 12.
Ашер (Синът на насладата) - е планетата на Любовта Венера,
управлявана от Везни: Битие гл. 49;20. “Хлябът от Асира ще бъде
изряден, и той ще доставя царски сладкиши” Владее шести час и
числото 8.
Тъй като Земята и Луната се разделят след поява на Слънцето
на небето, те се разглеждат като синове на Йосиф, каквито в същност
не са.
цитирай
2. penchoan - Манасия (Синът на очарованието) е ...
21.02.2012 15:15
Манасия (Синът на очарованието) е Луната (Първороден син
на Йосиф) - зодия Рак: Битие гл. 48;18. “Йосиф рече на баща си: Не
така, тате, защото ето първородният, възложи дясната си ръка на
неговата глава (на Манасия б.а.). 48;19. Но баща му отказа, като рече:
Зная синко, зная; и той ще стане племе; и той ще бъде велик; но по-младият
му брат (Ефраим - Земя б.а.) ще бъде по-голям от него, и
потомството му ще стане множество народи.”
Учителят казва някъде, че след 30 000 години на Луната ще се
създаде растителност и живот, а 100 000 души в етерно тяло и сега я
населяват. Манасия и Ефраим управляват XII час и числото 2.
Ефраим (Синът на милувката) е седалището на човека - Земята
(втори син на Йосиф), също под влияние на Рак.
Йосиф (Синът на изобилието) е нашето Слънце - (отъждествява
се с Лъв, защото Вулкан не е открит, а той има достатъчно малък
орбис, за да може да се пренебрегне): Авдий 18. “Яковият дом ще
бъде огън и Йосифовия дом като пламък.” Той владее деветия час и
числото 10. Йосиф е син на Ра-хил - на светлината.
Гад (Синът на благоденствието) е Марс. В началото, преди
космична катастрофа е оказвал благотворно влияние на Земята, а
сега носи войни и нещастия - свързан с Овен: Битие гл. 49;19. “Гада
ще разбият разбойници; но и той ще разбие петите им.” Владее осми
час и числото 11.
Дан (Син на присъдата) е Фаетон, под влияние на Дева, който
астрологически все още влияе с астероидни остатъци от разрушената
планета: Битие гл. 49;16. “Дан ще съди людете си като едно от
Израилевите племена. 49;17. Дан ще бъде змия на пътя, ехидна на
пътеката, която хапе петите на коня, тъй че ездачът му пада назад.”
Той е господар на развалините и жрец на възкресението. Владее
седми час и числото 7.
Симеон (Син на измяната) е наименование на “гръмовержеца”
Юпитер, предизвикващ катастрофи, свързан със Стрелец: Битие гл.
49;5. “Симеон и Левий са братя; сечива насилствени са ножовете им.
Защото в гнева си убиха много човеци. И в упорството си прерязаха
жили на волове.” Симеон и Леви г
цитирай
3. penchoan - Левий (Син на проклятие) е Сатурн ...
21.02.2012 15:18
Левий (Син на проклятие) е Сатурн със сърпа - символ на
смъртта, повлиян от Козирог: Второз. гл. 33;10. “Ще учат Якова на
съдбите Ти, и Израиля на закона Ти; ще турят тамян пред Тебе и
всеизгаряния на олтара Ти.”
Рубим (Първороден син) е първата присъединена планета
Уран, с влияеща въздушна зодия Водолей: Битие гл. 49;3. “Рувиме, ти
си първородният мой, …превъзходен по достойнство и превъзходен
по сила; 49;4. Изврял си като вода…” Владее 11 час и числото едно.
Той е кръвосмесител, за да узнае тайните на Божественото
родителство.
Зебулон (Синът на договора и клетвата) е планетата Нептун,
граница на Слънчевата система, когато Плутон пресича орбитата му,
свързан е с воден знак Риби: Морето е символ на астралния свят,
който обгражда химическа етерна област на Слънчевата система.
Битие гл. 49;13. “Завулон ще обитава край брега на езерото (морето),
и ще бъде пристанище на кораби” Владее четвърти час и числото 6.
Исакар (Син на възмездие) е Плутон, също граница на етера на
Слънчевата система, с управляващ знак Скорпион: Второз. гл. 33;12.
“Ще свикат племената в планината; Там ще принасят жертва с
правда; Защото ще сучат изобилието на морето и съкровищата
скрити в крайморския пясък.” Управлява вторият час и числото 9.
Нафталим (Синът на разкоша) е най-отдалечената неоткрита
планета Феникс или Нибиру, с орбита лежаща по на запад от
Слънцето и на юг от Еклиптиката, в посока към Немезида с управител
Телец: Второзаконие 33;23. “О, Нефталиме, наситен с благоволение,
и изпълнен е благословение Господно, завладей ти запад и юг.”
Владее девети час и числото 5.
В Новият завет също се говори за астрология, като всеки от Христовите апостоли е свързан с определен зодиакален знак.
1. Петър - Телец
2. Йоан - Водолей
3. Андрей - Овен
4. Яков Заведеев -Рак
5/ Филип - Лъв
6. Натанаил - Козирог
7. Тома - Близнаци
8. Матей или Леви - Стрелец
9. Симон Канонит Зилот - Дева
10. Леви, нар. Тадей - Везни
11. Яков Алфеев - Риби
12. Юда Искариотски - Скорпион
цитирай
4. antoninus - Библията КАТЕГОРИЧНО отхвърля астрологията
22.02.2012 23:10
Библията ясно отхвърля използването на астрологията и други форми на гадаене от Божия народ. Бог не само почиства царството си от всички предсказателни въздействия, Той направо осъжда тези, които практикуват изкуството си. Тези стихове ясно посочват факта, че Бог не допуска никакво оправдание за тези, които биха се поклонили и възвеличали друг. Той осъжда тези, които вършат такова идолопоклонство на пребиване с камъни пред портите на града.

Библията също така призовава всеки един от нас да постави вярата си в Исус Христос, а не в създадената вселена. Апостол Павел напомня в Колосяни 2:8 на вярващите за това " Внимавайте да ви не заплени някой с философията си и с празна измама, по човешко предание, по първоначалните учения на света, а не по Христа." Ние трябва да останем бдителни и да пазим сърцата си, защото само от сърцето на вярващия може да потече живата вода на живота т.е. Божия Дух.

Второзаконие 4:19 “19 и да не би, като подигаш очи към небето, и видиш слънцето и луната, звездите и цялото небесно множество, да се мамиш, та да им се кланяш и да служиш на тях, които Господ твоят Бог разпредели на всичките народи под цялото небе.”
Второзаконие 18:14 "14 Защото тия народи, които ще завладееш, слушат астролозите и чародеите, но на тебе Господ твоят Бог не е позволил това."
Исая 47:13-14 "13 Уморила си се в многото си съвещания. Нека приближат сега астролозите, звездобройците и предвещателите по новолунията, И нека те избавят от това, което ще дойде върху тебе! 14 Ето, те ще бъдат като плява; огън ще ги изгори; Не ще могат да се избавят от силата на пламъка, Понеже той не ще бъде въглен да се огрее някой, Или огън, пред който да седне."
Данаил 2:27 "В отговор Даниил рече на царя: Тайната, която царят изисква, не могат да явят на царя нито мъдреци, нито вражари, нито врачове, нито астролози;"

http://pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/04/02/astrologiiata-v-bibliiata-za-ili-protiv.721454
цитирай
5. antoninus - . Основната опора на астрологията ...
22.02.2012 23:12
. Основната опора на астрологията се състои от демонични богове и много „научни“ митове. Когато се занимаваш с астрология, ти ставаш роб на една фалшива религия, която те е зарибила от едно уж безобидно забавление, а сега се е превърнала в опасна игра. Има сила зад астрологията, но тя изобщо не идва от планетите, а от измамни нечисти духове, служители на тъмнината. Зад хороскопите стоят тъмни сили, които притеглят хората и ги карат да си мислят, че те сами избират дали да си четат хороскопа. Астрологията не само не е добронамерена, но има пагубна сила и влияние върху хората. Признавайки авторитета на зодиакалния знак върху себе си и приемайки неговата сила, човек фактически сключва завет с тези тъмни сили на астрологията. Така астрологията заробва и извращава умовете на цяло едно общество, в което хората градят живота си върху митове вместо да се уповават на Небесния си Баща и да слушат Неговия глас.

Разбира се, истината умишлено се спестява, защото много хора ще се стреснат ако разберат, че някакви демонични богове управляват живота им и са причина за всичко, което им се случва. Тогава би било абсурдно от тях да се очаква да научат знаците на боговете (зодиака) и как те им влияят. Разбира се, астрологията не би била достойна за доверие, дори да не ставаше въпрос за богове, а за планети, защото астрологията е основана на идолопоклонство към тъмните сили. Всеки, който се занимава с астрология, дори „невинно“ преглеждане на хороскопа, се покланя на сатана и неговите демони!

Затова, моето предложение към вас е: оставете астрологията, спрете да се доверявате на хороскопи, отречете се от собствената си зодия и очистете сърцето си от цялата тази гнусотия.

http://pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/04/02/kakvo-ne-vi-kazva-horoskopyt.720986
цитирай
6. antoninus - Защо Бог осъжда астрологията и астролозите?
22.02.2012 23:13
http://maranatha.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/10/30/zashto-bog-osyjda-astrologiiata-i-astrolozite.425685
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709810
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031