Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2012 15:30 - КУХНЯТА ЗА БЕДНИ НА О. ДИМИТЪР ВУКАДИНОВ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1580 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2012 15:38


Кухнята на о. Димитър Вукадинов

http://bakugango.com/video/video/ChqlPD9vwxk/Кухнята-за-бедни-на-о-Димитър-Вукадинов.html




Почина о. Димитър Вукадинов

http://www.dveri.bg/content/view/14589/29/



БОГ ДА УПОКОИ ОБИЧНИЯ ОТ ВСИЧКИ НИ ДУХОВЕН ОТЕЦ!
 ТОЙ БЕ СВЕЩЕНИКА, КОЙТО ПОСЯ СЕМЕТО НА ВЯРАТА В МЕН!
 НИКЪДЕ, И ОТ НИКОГО НЕ ЧУВАХ ДУМИ ЗА БОГА /В ХРАМОВЕТЕ/, ОТ НЕГО НАУЧИХ ЗА БОГА, И КАК ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕ ЧОВЕК, ЗА ДА УГОДИ НА БОГА!!
 СОФИЙСКИ РАЗКАЗИ
 Църквата „Св. Георги” в Дървеница

 Деян Енев

 Ако не знаеш къде е църквата „Св. Георги” в Дървеница, трябва да питаш някой човек. Защото тя е скрита навътре в една от пресечките. В нея служат отец Димитър и архимандрит Флавиан. Архимандрит Флавиан преди години служеше в манастирчето „Св. Илия” в Младост, единственият храм тогава в огромния жилищен комплекс. Но от висшия клир завидяха на архимандрит Флавиан за вярното многобройно паство и за напоените с благодат служби и го махнаха оттам. И тогава го приюти църквичката „Св. Георги” в Дървеница. Помня последния Великден в „Св. Илия”, на който службата водеше архимандрит Флавиан. Дворът така беше натъпкан с хора, че яйце да хвърлиш, нямаше къде да падне. Архимандрит Флавиан изнесе запалените свещи в полунощ и се люшна при вида на огромното множество хора. Може би е предчувствал, че за последен път служи на Великден тук.

 Но как небето не изоставя своите люде и след като от клира не се грижат за своите свещенослужители, това правят светците. И как св. Георги невидимо прие грижата за архимандрит Флавиан от св. Илия. А видимо това стори отец Димитър.

 Отец Димитър сега е на осемдесет години. Станал е свещеник чак на петдесет години, през 1980 г., преди това е бил шофьор на ТИР. Когато го назначават в „Св. Георги”, веднага се захваща с устройството на църквата, прави се ограда, канализация, захваща се строеж на новото крило.
 Дори и в онова атеистично време всичко става с помощ от енориашите. „Всяка човешка душа, малко или много, по природа е християнка”, обича да цитира един от светите отци отец Димитър. Дори с помощ се включват и някои държавни организации. Така например през 1985 г. отец Димитър отива в едно голямо предприятие, което дава строителни материали. Една жена от колектива му казва - няма да ходиш при заместниците за материали, а право при главния директор. Директорът, Николов се казвал, като го вижда, пита: "Какво търси този отец?" Викат: "Строителни материали за храм." "Един храм между толкова блокове - може да го построим!", казва директорът. И ето така, по думите на отец Димитър, Бог устроил нещата.

 Отец Димитър говори бързо, насечено, трябва да се вслушаш, за да го разбереш. В него има нещо толкова обикновено, че веднага разбираш, че тъкмо обикновеното е необикновено, онова, което все повече изчезва и все повече липсва в днешния претенциозен свят. Расото му не е копринено и виолетово, а покафеняло от употреба, брадата му и косата му не са подстригани. Сигурно тъкмо такива са били свещениците през Възраждането. Без да бие тъпана, той се е договорил с един ресторант и веднъж седмично в двора на църквата се раздава храна за бездомници.

 На хората без вяра отец Димитър казва простичко - нека да живеят според Божиите заповеди. Когато делата са добри, те рано или късно ще доведат до вярата. Защото никой не може да смеси доброто и злото да тръгнат заедно. Доброто извежда до вярата. Злото - там, където има скърцане на зъби.
 Запомнихте ли? Доброто извежда до вярата. Злото - там, където има скърцане на зъби.

 Отдавна не съм минавал през Дървеница и не съм се срещал с отец Димитър и архимандрит Флавиан. Но трудният живот постоянно ми напомня думите на отец Димитър. От това трудният живот не става по-лесен. Но тези думи някак ти помагат да устоиш.

 

 Pomen Gerdzikjan

 "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, дай по милостта Си на отец Димитър Вукадинов най-доброто в Твоите очи! Ако има дни - нека са незначителни последствията от инсулта, за да може все така усърдно и вярно да Ти служи! Ако няма дни - приеми го без мъки в Царството Си Небесно, под благия Ти поглед и позволи му все така сърцато да ходатайства пред Теб за нас - грешните, от - по службата му - голямото му паство! Нека бъде Твоята воля за всичкото ни добро! По молитвите на НП епископ Данаил, на НП епископ Серафим, на архимандрит Флавиан, на отец Георги и отец Йоан, на цялото му паство и по моите недостойни - помилуй отец Димитър! Амин!


 



Тагове:   кухня,   в църквата,   за бедни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710411
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031