Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 20:26 - РАЗГЛАСЯВАНЕ НА ГРЕХОВЕТЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове:
0



Evlogia Angelova, публикува в Църква и общество Evlogia Angelova created the doc: "Разгласяване на греховете"

/Автор: Старецът Паисий Светогорец/

Когато виждаме нещо лошо, нека го покриваме, а не да го разгласяме.Не е правилно да се оповестяват нравствените падения.Да предположим, че на пътя има една нечистотия. Ако оттам мине някой благоразумен човек, ще вземе една плоча и ще я покрие, за да не предизвиква отвращение у хората.

А един неблагоразумен човек, вместо да я покрие,може да започне да я човърка и още повече да разпространи смрадта от нея.По същия начин, когато безразсъдно разгласяме чуждите грехове, причиняваме още по-голямо зло.Господните слова: обади на църквата (Мат. 18:17) не са казани в смисъл, че всичко трябва да става известно, защото днес не всички са Църква. Църква са онези, които живеят така, както иска Христос, а не другите, които се борят срещу Църквата. В първите години на християнството, когато изповедта се извършвала пред всички членове на Църквата, тогава обади на църквата се е разбирало именно по този начин. Но в нашето време, когато рядко дори членовете на едно семейство имат един и същи духовник, нека не ни измамва лукавият с обади на църквата, защото, ако разгласим например едно нравствено падение, то става известно и на противниците на Църквата и така им даваме повод да започнат война срещу нея, с което вярата на немощните души бива разклатена.

Ако една майка има дъщеря, която е блудница, не я злепоставя и унижава пред другите, но прави всичко възможно да запази репутацията ?. Ще продаде имуществото си, ще отидат заедно в друг град, ще се постарае да я ожени, за да поправи предишния ? живот. Точно така постъпва и Църквата. Добрият Бог ни търпи с любов и не излага публично никого, въпреки че знае окаяното ни състояние, защото е сърцеведец. Също и светиите никога не излагат някой грешник пред другите хора, но с любов, духовно благородство и по таен начин помагат за поправяне на злото. А ние, въпреки че сме грешници, вършим обратното като лицемерци. Трябва да се стремим да не се съблазняваме лесно и да не си правим веднага изводи, че онова, което вършат другите, е лошо.

/ Откъс из кн. “Духовно пробуждане”Слова Том 2Старецът Паисий СветогорецАвторски права © 2008 СВЕТА ГОРА, АТОН,Славянобългарски манастир, СВ. ВМЧК ГЕОРГИ ЗОГРАФ”Целият текст може да прочетете тук:http://sveta-gora-zograph.com/books/Duhovno_probughdane/book.html#d0e548View Doc




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706801
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031