Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2012 15:41 - ЕЛЕКСИРЪТ МАНОВ МЕД
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1621 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЕЛЕКСИРЪТ МАНОВ МЕД    
 31 Aug 2010

У нас той се произвежда от около 120 пчелари в странджанския край, твърди председателят на Сдружението по биопчеларство г-н Димо Димов.

 - Какво представлява този мед, какъв е на цвят?

- Мановият мед е  тъмен на цвят и е много интересен, защото първо той не е нектарен мед, а се произвежда от листата и жълъда на дъба. Листните въшки и различни хоботници също подпомагат  този процес. Мановият мед се получава при едно особено съченатие на климатични и географски фактори. Той иска влажност, топло време и дъбови дървета. Липовите гори също отделят мана, но най-голямо  е количеството мана при дъба. Мановият мед може да бъде произвеждан и в други райони на страната, но в Странджа е най-често стрещаното благоприятно съченатие на тези фактори- големи масиви от дъб, там те са три-четири вида, заедно с морския климат в близост до планината. Освен това  по-надолу е и по-топло.

  -По кое време на деня пчелите събират тази мана и правят мед  от нея?

-Технологично нещата стоят по следния начин – листната въшка дупчи листото на дъба и от там изтича един сладък сок, който тя изяжда. Но тъй като не може да изяде всичко, част от сока изтича и по повърхността на листенцето. Затова такива листа са лепкави на пипане - изглеждат сякаш са покрити с нещо черно и лепкаво. За да може обаче пчелата да го събера този сок е нужно още нещо.

- И какво е то?

-Трябва да има и мъгла. Да е влажно времето, за да се поразтвори този сладък сок. Така се получават едни микроскопични капчици по ръбчето на листенцето. Когато мъглата е по-голяма, капките сок също стават по-големи и падат от листото долу и се похабяват. Затова освен, че трябва да я има,  мъглата трябва да е и умерена. Вижте колко много неща трябва да съвпаднат, че да може пчелата да направи манов мед. Пчелите рано сутрин – между 10-ти и 15-ти юни и края на юли, излизат и събират тези капчици. През деня не става, защото от горещината сокът изсъхва. 

-  Освен високите температури има ли и още нещо, което пречи на пчелите да правят манов мед?  

-  Дъждовете. Тази година в разгара на сезона валяха дъждове и измиха маната от листата на дъба. Когато вали дъжд, няма мана. Няма и условия за възпроизводство на тези листни въшки. Затова Странджа е добър район за манов мед, защото там е по-дълго сухото време.

-  Защо казват, че той е най-полезният мед?

- Защото той съдържа стотици пъти повече микроелементи, отколкото другите видове мед. Това действа добре на кръвотворните органи – черен дроб, далак и костен мозък. Тези микроелементи са полезни и за имунната система. Естествено  мановият мед има и по-силен ензимен състав заради вторичното преработване от листните въшки.

-  Как протича тази сложна процедура?

- Самите екскременти на листните въшки също са сладка течност, която се смесва с останалата по листата и пчелите събират и нея. Листните въшки преработват от два до пет процента от това, което поемат, влагат в него ензими, повишават качеството на събирания продукт от пчелите и затова крайният продукт- мановият мед, се цени изключително много.

-  Значи само от дъба и липата пчелите правят манов мед?

-   Може и от боровите гори, както става  южно от нас – в Гърция и Турция. Там има средиземноморски климат, но паразитите, които дупчат кората на бора са други. Мановият мед от дъб обаче се цени най-много. Това, което аз бих ви казал е, че в момента имаме една програма за изследване на най-ценните качества на мановия мед с цел да бъде експониран той като един типично български продукт. И тези ценни качества, които той притежава, да станат предмет на неговата защита и една от причините той да има място на европейския пазар.



Тагове:   манов мед,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705321
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031