Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 21:06 - СВЕТИ ВАСИЛИЙ И ЛЕКАРЯТ МУ ЙОСИФ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
0



Силви Ангелова, публикува в Църква общност общество  Силви Ангелова  1 януари г. 00:16

ЗА КОНЧИНАТА НА СВ.ВАСИЛИЙ ВЕЛИКИ Е ЗАПАЗЕН ЕДИН РАЗКАЗ
 В Кесария живял един бележит еврейски лекар, който имал способност да предвижда смъртта на своите тежко болни пациенти до три и дори пет дни предварително. Св. Василий много обичал този благочестив юдеин и искал да го покръсти. Никакви доводи на великия светител не помогнали за неговото обръщане към истинската вяра. "В тази вяра съм се родил, в нея искам и да умра!" - бил почти неизменният отговор на правоверния израилтянин. Св. Василий, който през целия си живот непрекъснато боледувал, най-сетне легнал на смъртния одър. Тогава той извикал лекаря Йосиф, като да търсил медицинската му помощ. Изкусният лекар направил потребното за един основен преглед, но едва докоснал костеливата ръка на архиепископа, казал на домашните да приготвят потребното за погребение, защото болният щял да умре веднага.

 - Повярвай ми, владико, преди още да залезе слънцето, ти ще умреш...

 - Ако оживея до утре, до шестия час (12 часа по нашето времетраене), то какво ще направиш?

 - Да умра!

 - Да, да умреш за греха, да оживееш за Бога!

 - Зная какво говориш, владико! Ето, кълна ти се, ако ти бъдеш жив до утре, ще изпълня волята ти!

 Св. Василий горещо се помолил на Бога да продължи живота му с няколко часа заради спасението на евреина. И Бог чул просбата на великия Си угодник. На сутринта архиепископът изпратил да повикат Йосифа. Лекарят не искал да повярва на служителя, но се затичал да види още веднъж приятеля си, макар и и мъртъв... Като срещнал бодрия поглед и кротката усмивка на живия владика, лекарят смаян коленичил пред леглото му и възкликнал:

 - Велик е християнският Бог и няма друг бог освен Него! Заповядай свети отче, без отлагане да кръстят мене и целия ми дом!

 - Аз ще те кръстя сам, с моите ръце!

 - Ти не бива да станеш, ти си твърде слаб...

 - Господ ще ме подкрепи – казал св. Василий и станал от постелята.

 Св. Василий извършил последната си Литургия, кръстил лекаря Йосиф, благодарил на Бога и се върнал у дома си. Същия ден вечерта той предал блажената си душа на Бога. Това станало на 1 януари 379 година. Смъртта на св. Василий Велики предизвикала дълбока печал у всички християни, юдеи и езичници, на които той сторил толкова добрини през живота си. Вопли и стенания огласили целия град. При изнасяне на тялото му се стекло такова огромно множество от разплакани люде, че мнозина пострадали от теснотата, защото всички търсели да докоснат светия покойник с надежда за изцеление от своите недъзи.

 В този ден се отслужва св. Василиева литургия в негова чест.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704680
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031