Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2012 11:49 - ПРАЗНИКЪТ НОВА ГОДИНА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1483 Коментари: 2 Гласове:
4



Мнозина са привикнали да гледат на Нова година повече като на граждански, отколкото като на църковен празник. И в нейното празнуване душата, с религиозно-нравствения живот в нея е изоставена назад. Сърцата през този ден се изпълват с една суетна и недуховна радост, че старата година – гробище на толкова лоши може би спомени – си отива и че на нейното място идва нещо ново, като че ли различаващо се от предидущото и пълно с някакви нови очаквания и надежди. Сърцата забравят, че и старата година, която изпращат с хладина и пренебрежение, е била посрещана някога с радостта и надеждата на Нова година; че и тая, която така гостолюбиво посрещат сега, също ще остарее, за да бъде изпратена на свой ред като всяка стара година равнодушно и студено. Сърцата не искат или не могат да разберат, че не времето прави хората едни или други, а хората правят времето такова или друго; че когато човек си остава стар и Новата година продължава да е стара. Само духовно обновеният човек може да посреща Нова година и да й се радва дълбоко и искрено!

 

Гражданският празник на Нова година обикновено се ограничава в протоколна работа: разменяне на взаимни благопожелания, суетно подновяване на дрехите и тоалетите, купени радости и утехи, много пиене, много ядене... и толкова. Тази е обикновената картина на този иначе шумен празник при сменянето на една година с друга. Всякакво друго вътрешно съдържание в него липсва. Никакво просветление за здрача в душата, никакви надежди и радости, поставени на нещо здраво и непоколебимо.

 

Съвсем по друг начин този празник се посреща и благославя от нашата Света Православна Църква, съвсем друго съдържание се влива в Нея от неговите очаквания, надежди и копнежи.

 

Разликата между разбирането на тия две различни празнувания – светското и църковното е огромна. Да сравняваме тия две празнувания едно с друго е все едно да сравняваме шумната и препълнена със суета улица с тихия и горящ в неземна светлина и виделина православен храм. На едното място животът тече такъв, какъвто е направен от несъвършенството на хората, на другото – такъв, какъвто го иска човешката душа: тишина, мигащи като звезди пред ликовете на светиите кандилца, мир, покой и някаква непредаваема, безкрайна и неуловима небесна радост, облечена в съзерцание, славословие и молитва.

 

На Църквата са чужди шумът и плътското веселие, гръмките и празни думи за ново щастие, ново здраве и ново богатство. На нейната дълбока и тиха любов, тоя шум и това веселие, са така чужди, както е чуждо всичко тленно и временно. Виното, което опиянява улицата и създава съмнителни радости и диви веселби, тя замества с молитви, които дават висок полет на духа и му откриват благодатната тайна на спасението. Музиката, която разпалва страстите вън от Божия храм, тя заменя с възвишени духовни химни, които са невидими крила за възход към чертога на Бога – на всяка измъчена и търсеща истината душа. Заменя страстната музика с херувимска песен, която хвърля невидима стълба между небето и земята за спасението на човешките души. 

 

За нашата Света Православна Църква всяка Нова година е праг на времето пред лицето на нашия живот, тя е въпрос пред нашето минало, настояще и бъдеще, изискващ от нас един ясен и категоричен отговор. За нея Новата година е ново напомняне за вдълбочаване в себе си, за себеоценка и покаяние. Тя ни изправя през лицето на Бога и ни подканва да Го погледнем с очистено от греха сърце. За нея празникът Нова година е толкова по-светъл и по-съдържателен, колкото повече нравствено значение бъде придадено от нас. Това е празникът на времето, осъзнат като нравствена категория.

 

Поставяйки ни пред лицето на Бога и вечността, нашата Църква ни напомня, че освен обикновената суета, с която се запълва нашият живот, съществува и Небето, съществува и смърт, която е рожба на времето и на греха. Но заедно с това напомняне Светата Църква ни кани чрез славословията си към велики, духовни и вечни радост.

 

Радост и благодарност изпълват тържеството и цялата служба на Новата година в Църквата. Тая радост и благодарност се раждат в душата на молещите се като резултат на покаянието, към които високи настроения ги зове предварително Църквата чрез молитвите си за обновяване на духа и за живот в Бога и за Бога.

 

В тия молитвословия, преизпълнени с ясни и мъдри указания за крайната цел на човешкия живот, нашата Света Църква дава ясната програма за истински нов духовен подем и нравствен живот, към които ни кани, преди да сме пристъпили прага на Новата година. Тя се старае ни само да ни внуши, но и да ни убеди, че старата година е била тягостна и нежелана за нас само затова, защото много грехове и неправди е имало в нея, като пряк резултат от нашето духовно-нравствено несъвършенство, и че ако наистина искаме Новата година да не бъде тягостна и нежелана като старата, трябва най-напред вътрешно себе си да променим и обновим, да станем нова твар в духа на Родилия се Богочовек Иисус Христос, Който е Пътя и Истината и Живота (Иоан 14:6).

 

Гласът на Църквата, идещ отдалеч, от висините и безкрайнините на Божествената Премъдрост, звучи Божествено тихо и поради това често пъти бива задушаван от уличния шум на глухата всекидневност, наситена до умопомрачения от икономически, политически и всякакви други житейски интереси, но и тоя свят глас – нека помнят всички, които мечтаят за щастие всяка Нова година – е единствено нужният, той и никой друг, разкрива тайната сила на Евангелското учение за благата вест на живота. И само искреното вслушване на човека в гласа на любящата майка Църквата може да донесе истинските радости и то не за една година и вовеки. Амин!

 

 

 

Из Новогодишна проповед на екзарх Стефан      View Doc



Тагове:   нова година,   празник,


Гласувай:
4



1. jabalka - Честита нова 2012!
01.01.2012 15:11
За много години!
цитирай
2. bogolubie - Честита да е и за теб, миличка!
01.01.2012 18:54
Желая ти много добро здраве, успехи и радости от Господ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705867
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031