Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 10:08 - СЛОВОТО ГОРДО И СЛОВОТО СМИРЕНО
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
0



Evlogia Angelova, публикува в Църква и общество  Evlogia Angelova  22 ноември г. 16:52

СЛОВОТО ГОРДО И СЛОВОТО СМИРЕНО

 Веднъж Макарий Велики отивал в Нитрийската планина заедно с ученика си и му заповядал да върви малко пред него. Като се отдалечил напред, ученикът срещнал един езически жрец, който бързал за някъде и носел голямо отсечено дърво. Ученикът му извикал: "Къде бягаш, демоне?" Жрецът се разсърдил и го набил жестоко, оставил го едва жив и отново забързано продължил пътя си.

 След малко срещнал блажения Макарий, който го приветствал така: "Здравей, трудолюбецо, здравей!" Учуден, жрецът отговорил: "Какво хубаво видя в мене, че ме поздравяваш така?" Старецът казал: "Поздравих те, защото видях, че се трудиш и угрижен бързаш нанякъде." Жрецът отвърнал: "От поздрава ти дойдох в умиление и разбрах, че ти си велик служител на Бога. Ала един друг окаян монах, като ме срещна, ме наруга, и затова го набих."

 С тези думи той паднал в нозете на Макарий, прегърнал ги и възкликнал: "Не ще те оставя, докато не ме направиш монах." Те тръгнали заедно. Като стигнали мястото, където лежал пребитият монах, те го вдигнали и на ръце го занесли в църквата, защото не можел да върви. Братята от планината, като видели, че заедно с Макарий Велики идва езически жрец, много се учудили. Жрецът приел християнството, а после - монашеството. Наставени от неговия пример, мнозина идолопоклонници се обърнали към християнството. По този повод авва Макарий казал: "Гордото и зло слово подтиква към зло и добрите хора, а словото смирено и благо обръща към доброто и лоши хора." (Отечник)


                        жжжжжжжжжжжжжжжжжжж


                    Една жена ми сподели, как вярваща жена многократно нападала дъщеря й, че е грешна  и трябва да се обърне към Бога. С такова поведение само се отблъскват хората. 
                    Нерядко и тук ми се натрапват някои вярващи, които са изпаднали в прелест и смятат всички други вярващи за тъпи и подведени от дявола. Точно такива хора служат на враговете на Бога, а не на Този, в името на Когото говорят и пишат. "Поради тях се хули Божието име!" Така пише в Библията.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13766948
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930