Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 21:23 - ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
1



Evlogia Angelova, публикува в Църква и общество Evlogia Angelova created the doc: " Предложение"

То се намира в северната част на олтара. Симеон Солунски нарича това място Витлеем и Голгота, защото то напомня яслите и гроба на Христа. В ново време предложението се именуважертвеник, защото там се приготвя св. Евхаристична жертва. На жертвеника се намират следните свещени предмети, необходими за извършването на св. Литургия:

1. Потир (потир от гр. ποτήριον - чаша) - в него се влива вино, което, през време на св. литургия, се претваря в кръв Христова.

Първоначално дълго време потирите били приготовлявани от дърво и стъкло. Чак през IX в. се издават специални определения, които забраняват направата им от дърво, стъкло, мед и бронз. До XIII столетие имало св. чаши с дръжки и без дръжки. Някои от потирите имали дръжки, защото така били по-практични при причастяването на миряните. След XIII столетие всички чаши били изработвани задължително без дръжки.

2. Дискус - от гр. δίσκος - е кръгло блюдце, на което се поставя св. Агнец. Той напомня яслите, в които бил положен родилият се Предвечен Бог, и гроба, в който лежало пречистото тяло на Христа, след снемането му от кръста.

3. Звездица. Тя представлява две металически дъги, съединени по средата. Поставя се над св. Агнец. Означава величествената звезда, която някога сочила пътя на източните мъдреци към Витлеем. Звездицата днес се употребява с цел да не позволява на покровеца да размества положените на дискуса частици, които са наредени в строго определен порядък. За богослужебната употреба на звездицата свидетелстват Николай Кавасила и св. Симеон. Солунски.

4. Копието (λογχή) е литургична принадлежност, употребявана само в православната Църква. С него се изваждат частиците и средната квадратна част на просфората, именувана Агнец. Тя се отделя за освещаване на св. Литургия. Обичаят да се вади св. Агнец с копие е засвидетелстван в VIII в. от патриарха Герман.

5. Лъжичка - от гр. λαβίς ,· тя служи за причаставане на миряните. В древната църква тя не е била употребявана, защото християните тогава са приемали св. кръв направо от светата чаша, т.е. тъй, както тя днес се приема от клириците. Тя напомня клещите, с които един от серафимите, при помощта на свещен огън, очистил по чуден начин устата на пророк Исайя (Ис. 6:7).

6. Покровците (καλύμματα) са два и служат за покриване на дискоса и св. чаша. В древната Църква служили като предпазно средство от насекомите, които особено много изобилствали на Изток. Покровците означават пелените, с които бил покрит Богомладенеца Христос.

7. Въздухът (άήρ) е по-голям покровец, с който се покриват дискоса и св. чаша; той напомня камъка, поставен върху гроба на Спасителя. Въведен бил в употребление от св. Сава Освещенний.

8. Гъбата или Мусата се употребява за почистване на св. чаша. Напомня поднесената от войниците на Христа гъба, напоена с жлъчка и оцет.View Doc



Тагове:   предложение,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747127
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930