Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 21:04 - СВЕЩИТЕ В ЦЪРКВАТА ОПАСНИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
1



Свещите в църквата – опасни
В над 60% от храмовете продават ментета, които имат канцерогенни изпарения

 Христина Добрева ~ четвъртък, 17 ноември 2011 в 12:16
принт

 

 Животинска лой и некачествен парафин топят за секунди свещите в българските църкви, научи „Всеки ден”. Повечето миряни от години насам отбелязват, че качеството на продаваните вощеници в православните храмове става все по-лошо и че то никак не се различава от продаваните навън от циганите свещи.

Независими производители на светила обаче са категорични, че Синодалният производствен комплекс в столичния квартал „Илиянци” работи по всички стандарти за качество на свещите. Те се произвеждат от парафин, внос най-вече от Русия, и от съставката церезин, като в сила са и специални предписания за спазване на пропорциите при производството, обясниха специално за „Всеки ден”.

Некачествените свещи обаче не тръгват от свещоливниците, а от складови бази в страната, които нямат нищо общо със Светия синод, подчертават запознати. Според тях проблемът е в съвестта на българските попове, а не в преработения парафин. Епархиите са задължени да купуват вощеници единствено от оторизирания производител, но това не е закон и на много места препоръчителният характер действа в облага на църковните служители.

Има многобройни сведения, че доста църкви разчитат на нелегалните цехове за производство на свещи, защото цената им е много по-ниска. По неофициални данни броят е изключително висок – между 50 и 60% от храмовете. Парафинът в малките нелегални цехчета, които бълват ментета, се внася най-често от Китай и се смесва с животинска лой, което прави готовите свещи особено гъвкави. Освен че е некачествен, фалшивият парафин е и опасен за здравето заради канцерогенните изпарения, които се отделят при горенето и предизвикват рак.

Шефът на свещоливницата в „Илиянци” Съботин Стоянов обясни пред „Всеки ден”, че вощениците трябва да си имат обозначение за произхода и всеки кашон се подпечатва с щемпел на Св. синод. Невъзможно обаче било да се правят експертизи за качеството на свещите, които се продават във всеки православен храм. Контрол няма и върху десетките нелегални свещоливници у нас, за които има информация, че се намират в Русенско, Кюстендилско и Старозагорско. Контрабандата процъфтява в страната през последните години, а народът се чуди защо му гасне свещта за здраве



                                Източник: Всеки ден.ком




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759969
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930