Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 22:01 - КОЯ Е НАЙ-ДРЕВНАТА ЦЪРКВА В СВЕТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0



Нели Димитрова, публикува в Църква и общество Нели Димитрова created the doc: "Коя е най-древната църква?"

свещ. д-р Милтиадис Б. Ефтимиу

Това е исторически отговор на неотдавнашната декларация на папа Бенедикт ХVІ, който, във връзка със своя документ от 2000 г. “Dominus Iesus”, написан от него, когато е бил префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, твърди, че християнските деноминации не са истински църкви, а просто църковни общности. Папа Бенедикт говори за православните църкви като за такива, които имат “много елементи на светост и истинност”, но са “наранени”, защото не признават главенството на папата.

Ако сте лутеран, вашата религия е основана от Мартин Лутер, бивш монах от Католическата църква, през годината 1517. Ако принадлежите към Англиканската църква, вашата религия е основана от крал Хенри VІІІ в годината 1534, тъй като папата не му разрешил развод с правото да се ожени отново. Ако сте презвитерианин, вашата религия е основана от Джон Нокс в Шотландия в годината 1560. Ако сте конгрегационалист, вашата религия е създадена от Робърт Браун в Холандия през 1582 г. Ако принадлежите към Протестантската епископална църква, вашата религия е издънка от Англиканската църква, основана от Самюъл Сенбъри в Американските колонии през 17-ти век. Ако сте баптист, вие дължите убежденията си на Джон Смит, който основава вашата религия в Амстердам през 1606 г. Ако сте от Холандската реформирана църква, вие признавате Микелис Джоунс за Основател, защото той слага началото на вашата религия в Ню Йорк през 1623 г. Ако сте методист, вашата религия е основана от Джон и Чарлз Уесли в Англия през 1774 г. Ако сте мормон (Светии от последния ден), вашата религия е създадена от Джоузеф Смит в Палмира, Ню Йорк, през 1892 г. Ако принадлежите към Армията на спасението, вашата секта започва с Уилям Бут в Лондон през 1865 г. Ако сте от Християнска наука, вие считате 1879 г. за годината на раждането на вашата религия и считате Мери Бейкър Еди за неин основател. Ако принадлежите към една от религиозните организации, известни като “Църква на Назарянина”, “Петдесятно евангелие”, “Църква на светостта” или “Свидетели на Йехова”, вашата религия е една от стотиците нови секти, основани от човеци през последните сто години.

 

Обаче ако сте римокатолик, вашата църква е споделяла едно и също богато апостолско и вероучително наследство с Православната църква през първите хиляда години от своята история, тъй като през първото хилядолетие тези две църкви са били едно. За жалост през 1054 г. римският папа се откъсва от останалите четири апостолски патриаршии (които включват Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим). Той предизвиква този разрив като подправя автентичния Символ на вярата на Църквата и по такъв начин прави папата непогрешим. Схващането за непогрешимостта става догмат на Римокатолическата църква през 19-ти век на Първия ватикански събор и така отделя църквата от веровите истини на ранното християнство.

 

Не е достатъчно да твърдите, че вашата църква започва от апостолите. Католичността на вашата църква, била тя Лутеранска, Римокатолическа, Англиканска, Конгрегационалистка, Холандска реформирана, Методистка, Мормонска или Християнска наука, трябва наистина да се идентифицира с “католичен”. Тази дума е гръцка и е използвана в Символите на вярата, което означава, че вашата църква се идентифицира с онези ранни общности в Антиохия, Коринт, Александрия, Йерусалим и Рим, които са съществували преди повече от 2000 години. Тя трябва да включва придържането към православното учение и вяра, които тези ранни общности са изповядвали и по-късно формулирали на съборите. Това следователно би трябвало да е формат за всеки смислен икуменически диалог в духа на Онзи, Който някога каза “да бъдат всички едно” (Иоан. 17:21).

 

За автора: О. д-р Милтиадис Б. Ефтимиу е свещеник (оттеглил се поради възраст) към Северноамериканския и Южноамериканския архидиоцези на Вселенската патриаршия. Той е протопрезвитер на Константинополската патриаршия. Служил е като Икуменически секретар на SCOBA (Постоянната конференция на православните епископи в Америка) и е бил съорганизатор на “Католико-православния митрополитски диалог на Ню Йорк и Ню Джърси”. Той е доктор по средновековна история. mefthimiou@optonline.net Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Превод: Божидар Питев

Източник: GreekNews




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13714592
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031