Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2011 21:02 - КАКВО Е ВЯРАТА ?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво е вярата?

 on  19.03.2011

Едно от уникалните и странни неща намиращи се в четвъртото евангелие, е че глагола „вярам” се намира 98 пъти, но съществителното „вяра” липсва. Не знаем защо е така. Защо Йоан е използвал този глагол толкова много пъти. За сравнение: Матей го използва 11 пъти, Марк 14 и Лука 9 пъти.

В най-общ смисъл, Йоан използва глагола по четири ралични начина. Дванадесет пъти бива използван за вяра във факти, 19 пъти за вяра на хора, и 66 пъти за вяра в Христос. Няма нищо необикновено в това, да се вярва, че това и това събитие е станало, или че този и този човек казва верни неща. Това, което е уникално е, че глагола на гръцки има предлог eis във (вътре). Интересно е, че такава конструкция да вярваш във (вътре) в някой или нещо не се среща нито в уличният гръцки, нито в Септуагинта.[i]

Трябва да отбележим, че използването на глагола с този предлог не носи същото значение, както Павел в Галатяни като казва “в Христос”. За Йоан вярата е действие, което кара хората да излизат от себичността си и ги прави едно с Христос. За да се разбере Християнството, трябва да има морален елемент на лично доверие, и глагола вярвам в (вътре) в Исус показва това състояние най-добре. πιστευτειν εις.

Може би не е и съвпадение, че именно в евангелието на Йоан се говори най-често за пребъдване в Бог или в Христос. Вята в Бог и пребъдване в Бог означават едно и също нещо. В началото на 15 глава се говори за лозата и пръчките, интересното е, че в този пасаж думата „вяра” я няма, вместо това е заместена с думата „пребъдвайте”.

Тази концепция за вяра във (вътре) в Христос е толкова важна, че дори на места в Йоан се използва без да има нужда да се пояснява в какво точно се вярва. В Йоан 9: 35-38 това се вижда най-добре. На въпроса на Исус : „Ти вярваш ли в Божия Син?” Човека задава въпроса : ""А Кой е Той, Господи, за да вярвам в Него?"" И след като му бива изяснявано, кой е Божият Син, човека не казва ""вярвам в Него"" , а само ""вярвам в"". Вярата не е само интелектуално познание, тя е глагол/действие; човек вярва в (вътре) нещо.

И пак, няма разлика между вяра във фактите за Христос (истинска вяра) и вяра. Това се вижда от причината, която Йоан пише евангелието: „ А тия са написани за да повярвате, че Исус е Христос, Божият Син, и, като вярвате, да имате живот в Неговото име.” Йоан 20:31

Противно на днешните учения, че в зависимост от това, какво мислиш и какво вярваш това ти се случва, Библията ни казва, че юдеите „повярваха в Него.” Та, пътят на победата не е само хубави мисли и самочувствие, а вяра, и истинската вяра винаги ни посочва нещо извън нас и нашите мисли. Християнската вяра, която побеждава е безрезервно доверие в Бог, открил ни се в Христос Исус Неговият Син. Вярата означава, да се предадем на Божията любов изразена във всичко, което е, и всичко, което е направил Исус Христос. Това е вяра в Исус, а не вяра в себе си и нашите мисли.


                                  Източник: Богословие



Тагове:   що е вяра,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746949
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930