Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2011 22:12 - ИЗТОЧНИК НА РАДОСТ И УТЕШЕНИЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0



Версия за печат
Автор:   Киевски митрополит Владимир 
 

Раждането на всеки човек е тайнствено събитие. Това е истинско чудо, защото в света идва ново същество, изпълнено с неразгадана тайна. На практика: какво ще донесе новороденият човек на света и какво ще му даде животът? Защото всяко дете бива очаквано от родители и родственици с трепет. Как ще преживее живота си новият човек, идващ на света: ще бъде ли той умен и талантлив, ще обогати ли общочовешката съкровищница с дарования, или, може би, животът му ще бъде сив и незабележим, и, вкусил на земята скърби и печали, той ще си отиде незабелязано, и паметта за него ще погине? Колкото повече е знаменит и известен със своите деяния човек, толкова по-тържествено празнуват деня на неговото раждане.


Рождеството на Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария е източник на всеобща радост и утешение. В лицето на Богоматер Бог подарил на света Тази, пред Която се прекланят толкова хора, възнасят се толкова молитви, пред Която се проливат реки от хорски сълзи. Божията Майка така пълно и ясно сама за себе си е казала думите на химна: "Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой” (Лк. 1:46–47). В това е целия й живот – да прославя Бога за мъдростта на творението, за Неговия Промисъл, за любовта и благостта. И това, въпреки скърбите и страданията, които препълняли сърцето й в подножието на Кръста.
 "И духът ми се зарадва в Бога, Спасителя Мой” - в това е нейната постоянна нагласа. Тя виждала човешките слабости и пороци. Тя ги вижда и днес, и по майчински се уязвява сърцето й. Но въпреки това, тя остава на висотата на съзерцание на висшата небесна святост, и духът й винаги се радва за Бога Спасителя, принесъл Себе Си в жертва за изкупление на цялото човечество. В това е Богородичната радост – източник на благодатното влияние на Божията Майка върху сърцата на вярващите, възнасящи към нея своите молитви. Действително, какво множество хора, с вяра прибягващи към нейното майчинско застъпничество, получават помощ и утешение.
 По примера на Богоматер християнинът трябва винаги да величае Бога и да се радва за Него. В тази радости не може да има място за скърби, униние или отчаяние, за чувство на самота или отчужденост. Господ обича всички и за всички непрестанно ходатайства Неговата Пречиста Майка.
 Колко често в живота ние жадуваме чистота, обновление и радост. И колко често нашето недостойнство, нашите грехове заслоняват светлината на радостта и блясъка на Божеството. В деня на Рождеството на нашата Владичица Богородица да се обърнем към нея и нека просим от Пречистата и Пренепорочна Дева да ни помага да побеждаваме греха и всяка нечистота, та с чисти сърца да славим Бога и да се радваме за Него. Който прибягва към нея с вяра и упование, няма да остане безутешен и нечут, защото на нея й е дадена благодат да се моли за нас и да ни помага. Амин.

Превод: прот. Йоан Карамихалев
Източник:   www.pravoslavye.org.ua




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752991
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930