Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2011 21:09 - ПРИЗНАНИЕ НА ИНОСЛАВНИ В ПОЛЗА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
1



Иванка Шошева, публикува в Църква и общество  Иванка Шошева  02 октомври г. 16:54

Признания на инославни в ПОЛЗА на православието
 Не само просветените православно вярващи, но и мнозина непредубедени западни инославни богослови ясно виждат, че единствено Православната Църква е останала през вековете вярна на Христа и на завещаното от Него чрез светите Му апостоли учение и публично го заявяват! Ето един пример:
 Известният френски църковен историк, абат Владимир Гете (1816-1892), преминал по убеждение от римокатоличество в Православие, автор на многотомни научни трудове, с възторг говори: "Прекрасна гледка представлява Православната църква със своето удивително постоянство в учението! Тя е видяла много спорове; тя е издържала безбройни вражески нападения; тя е била подхвърляна на нечувани жестокости и преследвания; нейните врагове са я довеждали до състояние на робство в същата оная страна, в която тя някога е сияела с най-ослепителен блясък. Но и в нещастието и в поруганието, както в дните на славата, ТЯ Е ЗАПАЗИЛА СВОЕТО УЧЕНИЕ. Нейните основни начала са началата на ИСТИНСКОТО ХРИСТИЯНСТВО. Тя може и в наши дни да предложи на еретическите "църкви" и философи своето учение - най-прекрасното, което светът е могъл да чуе някога."
 Протестантският богослов Овербек (1821-1905), предшественик на днешното диалектическо богословие, пише: " Православната Църква е неизменна във вярата и Светите Канони. Това е СЪЩАТА ВЯРА и сега, каквато е била преди хиляди години. Рим е сметнал за добре да измени неизменяемата вяра, да я направи подвижна, да я развива. Православната Църква пък е запазвала истината, която по своята същност е неподвижна и неизменна; и при това я запазвала и утвърждавала в този вид, в който тя е била предадена на Църквата от Апостолското Предание"
 Проф. д-р Ернст Бенц пише: "В съвременният християнски свят Православието сияе като единствена по рода си величина. Величието му се състои в това, че то ВЯРНО Е ЗАПАЗИЛО ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА СВОЯ ЖИВОТ ПЪЛНОТАТА НА СЪБОРНОСТТА НА ДРЕВНАТА ЦЪРКВА. В Неговото богослужение продължават да живеят по приемство древно-църковното разбиране и древно-църковната литургическа практика. В богослужението му приемствено живее и цялата пълнота на учението на древната Църква. Тук няма разделение между богослужение и богословие, между молитвата и учението. Тази Църква е запазила първоначалното съзнание на своя вселенско-католически характер. Нейното самоопределение като Една, Свята, Съборна и Апостолска Църква се основава не на идеята на правото, а на СЪЗНАНИЕТО, ЧЕ ТЯ ПРЕДСТАВЛЯВА МИСТИЧНОТО ТЯЛО ХРИСТОВО...В това мистическо тяло действено се проявяват даровете на Светия Дух и молитвата един за друг, която се простира до царството на починалите, защото Бог не е Бог та мъртви, а Бог на живи...Православието с най-голяма вярност е запазило до наши предаденото ДРЕВНО-ЦЪРКОВНО ДОГМАТИЧЕСКО НАСЛЕДИЕ."
 Проф. д-р Фриц Либ счита за извънредно голямо значение факта, че "Източната Църква е ЗАПАЗИЛА ЧИСТИ И НЕПОВРЕДЕНИ ДРЕВНО-ХРИСТИЯНСКИТЕ ДОГМИ като не ги е изопачила чрез схоластичен рационализъм.
 И така, радостно е това признание на Запада в полза на нашата Църква. Трябва да се посочи и причината за високото достойнство на Православната Църква като единствена непрекъсваема и безпогрешна носителка на истината, а именно - светата Православна Църква дължи това на своята НЕИЗМЕННА ПРЕДАНОСТ към онази догматическа вяра, която е наследила от Самаго Господа Иисуса Христа и от Неговите свети апостоли, утвърдена от Вселенските и признатите от тях поместни събори.Така че, догматическото наследство, което светата Православна Църква е приела от Спасителя и е научила от Неговите непосредствени ученици, съставлява НЕПОКЛАТНАТА И ТВЪРДА ОСНОВА (Лк. 1:4), върху която тя пребъдва винаги една и съща, неизменна и неделима през вековете. Светата Православна Църква е крепост срещу заблудите на мирогледно-догматическа почва, ПАЗИ И ДО ДНЕС ИСТИНАТА, В КОЯТО СЕ ВЯРВА ЗА СПАСЕНИЕ (2 Дол. 2:13) и ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАДА Я ПАЗИ ДО СВЪРШЕКА НА СВЕТА, за да я имат истинските Божии чеда и в последните времена - времената на антихриста, ЗА ДА МОГАТ ВЪЗ ОСНОВА НА НЕЯ ДА РАЗЛИЧАВАТ ИСТИНАТА ОТ ЗАБЛУДАТА ВЪВ ВРЕМЕНАТА НА ВСЕОБЩОТО ОТСТЪПЛЕНИЕ, (2 сол. 2:3) да не се поддават на примамливите учения на Христовия противник, а да останат верни на своя Господ и Спасител във времената на всеобща изневяра и чрез ПРАВАТА СИ ВЯРА и съобразеният с нея добродетелен живот да получат вечно общение с Него в Царството на безсмъртието! АМИН




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747818
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930