Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2011 07:10 - МИТРОПОЛИТИ И МЮФТИИ ЗАЕДНО В ЕДНО ИСКАНЕ ПРЕД ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
2



Автор В. "Черно море"    
 четвъртък, 08 септември 2011

„До края на годината във Варна ще се състои среща на Светия синод и мюфтиите от цялата страна във връзка с предложението за въвеждане на вероучение в българските училища”, каза Варненският митрополит Кирил пред радио „Варна”.

Идеята е възникнала по време на среща с новия районен мюфтия на Варна Танер Вели, който е бил представен официално на митрополит Кирил от мюфтията на Добрич Билял Дарджан. Митрополит Кирил съобщи, че представителите на мюсюлманското вероизповедание са казали, че въвеждането на вероучението е насъщен проблем за всички вярващи, защото обучението на децата в неделни училища не е достатъчно. Това мнение изрази и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, когато гостува във Варна за откриването на Районното мюфтийство. Според него децата трябва да учат религия, която се преподава под контрола на Министерството на образованието, младежта и науката. Въвеждането на тази дисциплина можело да допринесе много за намаляване на насилието в цялото общество.

Междувременно стана ясно, че в средата на септември в Доспат ще се проведе среща на учителите по религия-ислям от цялата страна. Те ще обсъдят своите проблеми на семинар „Предметът религия в българското училище”.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще обсъди със Светия синод идеята и след съвместната среща на двете вероизповедания те ще изпратят общо писмо до правителството с настояване за въвеждане на вероучението.

Въвеждането на религиозно обучение като задължителен предмет в средното образование за пореден път бе обсъдено и през третия ден от Седмицата на православната книга. Тя продължи със семинара „Духовната просвета и катехизация в Църквата”. Работна и дискусионна сесия обсъди темата „Организация, методи, форми и съдържание на православнaтa катехизация и въцърковяване на деца и младежи”. Представен бе опитът в Сърбия и други страни. За разлика от почти всички европейски държави само в България години наред се говори за въвеждане на вероучение, но не се стига до конкретно решение. Отчетено бе, че и в подготвяния нов закон за образованието също не се взема под внимание предложението на Църквата, на преподаватели, на обществеността.


                            Източник: ДвериБГ



Тагове:   училища,   вероучение,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751627
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930