Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2011 14:10 - ЧЛЕНОВЕ ЛИ СА НА ЦЪРКВАТА ТЕЗИ, КОИТО НЕ СА ВЗИМАЛИ ПРИЧАСТИЕ?!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 3601 Коментари: 5 Гласове:
3



Автор Златина Иванова    
 четвъртък, 25 август 2011

Въпрос на М. Паунова: Ако човек никога не е приемал причастие, значи ли, че той не е член на Църквата?

Здравейте, ако човек, който е православно кръстен, не е приемал никога през живота си св. причастие, то това означава, че той не се е възползвал от това, което му дава кръщението. В такъв смисъл той е християнин, който не живее вярата си и само формално е член на Църквата. Кръщелната благодат обаче, която му е дадена в тайнството, никой не може да му отнеме. Дори упорството в греха и съзнателното отделяне от Църквата, пак не заличава тази благодат - която е всъщност залог за връзката му с Христос. Тя обаче остава неоползотворена, пренебрегната от човека и затова не му носи спасение. А спасението означава установяване на връзка с Христос, която започваме да развиваме сега, в този живот и продължаваме във вечността. Ако не приемаме св. Причастие, а сме християни, то връзката ни с Христос става твърде проблематична и според духовните закони, открити ни в Църквата, тя е дори невъзможна. Разбира се, знаейки това, ние не бива да се наемаме да отсъждаме за наличието на връзка с Христос у някой наш ближен или за нейната липса, защото при особени обстоятелства Бог е силен да прояви снизхождение и да спаси човека, когато и както Той иска.

Причастяването с Христовите Тяло и Кръв е голям дар за християните, но и тяхно духовно задължение. През вековете Църквата е описала в канони онези греховни състояния на човека, които не му позволяват да се причасти - това са изпитване на омраза и непримиримост, изпадане в ерес, прелюбодейство, убийство и други. В такова състояние човек не може да се съедини с Христос - независимо дали взема причастие или не. Тогава е по-добре за него да не се причастява, защото по думите на апостола той яде и пие своето осъждане. Според каноните разкаялите се и примирили се с Църквата чрез изповедта грешници остават отлъчени от св. Причастие за определен период от време. В същото време те са членове на Църквата, т.нар. каещи се, но без възможност за същинска връзка с Христос, а следователно и без да живеят църковния живот в пълнота.

Ние не бива да се изкушаваме да определяме границите на Църквата - видими или духовни, за да може ясно да определяме кой е в Църквата и кой - не. Това е известно само на Христос. Възможно е да има хора, които се причастяват всяка неделя и да нямат никаква връзка с Христос, а други да са се причастявали много рядко - няколко пъти в живота си и да са станали светци - например св. Мария Египетска. Това обаче са двете крайности, които не разкриват мярата за християнина - а тя е, че всеки приел св. Кръщение и дара на Св. Дух, трябва да се стреми към св. Причастие, за да може един ден, по Божия милост, да разбере с какво всъщност се е сподобил, кръщавайки се и ставайки член на Църквата. В противен случай се уподобява на човек, получил от царя скъп подарък, но до края на живота си не намерил време да го разопакова и да види съдържанието му.


                                   Източник: ДвериБг



Тагове:   църква,   христос,   причастие,


Гласувай:
3



1. boristodorov56 - Как мислиш?
26.08.2011 14:20
Нали у нас ще се намерят 1 000-2 000 дущи, извън духовниците, които са се причестили според канона?
цитирай
2. bogolubie - В нашето градче са много, Боре.
26.08.2011 14:59
За другаде не знам колко, но сега има много наистина вярващи хора и се надявам да взимат причастие. Само че, за мен истинското причастие е да се пие от чашата на Христос, пълна с мъка, изпитания и доказана с преданост вяра.
цитирай
3. анонимен - Относно рядкото Причастяване.
21.12.2011 10:00
Любопитно ми е да попитам какво е мнението ви относно хората които рядко са взимали Светото Причастие - вярващи причини , но поради определени причини охладнели и се причастяват когато биват подсетени от близките.
цитирай
4. bogolubie - Моето мнение е, че Господ е, Който знае, кой, доколко е охладнял.
21.12.2011 21:10
Той, Бог е, Който прави да расте!За духовния растеж е думата. Освен това, Господ казва, че се моли за своите Си. Рано или късно, ако са охладнели, пак ще се върнат. Христос заявява, че няма да остави никой от тях, независимо от това, колко са се отдалечили от Него и са се замаяли от светските съблазни. Аз нямам причина да не Му вярвам. Затова не ме интересува проблем, който не е мой. А ако Господ иска да ме използва, за да привлече някого по-силно към Себе Си, то аз съм на разположение да Му послужа. Но самодейност по човешки, не бива.Осъждане също. Може би този период на охладняване ще послужи някому да оцени после по-силно със сърцето си близостта на Спасителя.Свети апостол Петър не охладня, а направо предаде Иисус три пъти за една вечер, но Господ повери овцете си на него след покаянието. Ние не знаем как ги ръководи Бог и затова е по-добре да гледаме себе си. Това е най-сигурно!
цитирай
5. анонимен - От номер 3
23.12.2011 15:54
до някъде те разбирам. Питам защото става въпрос за майка ми - тя е христянка , повярвала е преди да се родя , но в последствие е охладняла. Причасти се и се изповяда няколко пъти тази година година (2011) , но наистина се притеснявам за нея , да не погине душата и в огъня на ада и за това се обърнах към вашият блог , понеже случайно попаднах на статията ви.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710411
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031