Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2011 14:34 - СВ.СИНОД ЗАБРАНИ ВЕНЧАНИЕ ИЗВЪН ЦЪРКВАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.08.2011 14:36


Автор О. Стефан Стефанов, храм "Св. Николай Чудотворец", Русе    
 вторник, 23 август 2011
 
Венчавките извън храмовете се превръщат в атракция и поради липса на духовна грамотност и просвета повечето хора гледат на тях точно по този начин. Затова го правят по ресторанти, по пещери и какви ли не други атрактивни места и заведения. Светият синод забрани венчавките извън църквите. Промяната ще влезе в сила от началото на следващата година и вече е описана в църковния календар на православната църква за 2012 г.

Желанието на Светия синод да забрани тези изнесени ритуали е уместно и правилно, но начинът е неправилен. Една венчавка може да бъде нецърковна и когато е извършена в храма. Не черковната сграда е църквата, а общността, и когато се извърши венчание вън от общността, то тогава е нецърковно. Понякога и в храма хората поставят допълнителни украси, правят се разни приспособления и неща, с цел тържеството да бъде по-атрактивно. Така може да става по-интересно, но не и църковно. Много от хората, които се венчават по този начин, нямат разбиране какво е църква, литургия и евхаристия. При повечето от тях, след като приключи сватбата им, нямат никакво взаимоотношение с църквата. Такива хора дори не се причастяват, а така не са и членове на църквата. Именно затова, макар и в храма, тяхното венчание не е в църквата.

Точно това липсва в решението на Светия синод, защото то е опит за регулиране, но без никакъв ефект. Венчанието си остава един ритуал, а не църковно тайнство, и съответно свещеникът се превръща в ритуалчик. За съжаление, в България духовната грамотност е на такова равнище.

Проблемът може да бъде решен не с такива постановления, а с грамотност. Всеки, който идва да се кръщава или венчава, трябва да бъде катехизиран известен период, т.е. да му бъде разяснено това, което той иска да направи. За да стане това обаче, е необходимо и свещеникът правилно да се научи. Проблемът е точно там, че огромното мнозинство свещеници не знаят и не разбират.

От доста години аз не кръщавам и не венчавам без предварителна катехизация. Някои са предпочели лесния начин, но такива хора не искат да бъдат научени и свещеникът не ги венчава, а те от своя страна отиват в друг храм. Подобен род мерки като решението на Светия синод да забрани изнесените венчавки едва ли биха могли да решат проблема, тъй като те засягат следствието, но не се докосват до причината.


                                     Източник: ДвериБг



Тагове:   църква,   венчание,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13767037
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930