Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2011 07:03 - МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СВ.АП. ПАВЕЛ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1121 Коментари: 1 Гласове:
3



Приключи международната конференция за св. ап. Павел край древния гр. Филипи    

 Автор Йоана Георгиева, Кавала   
неделя, 22 май 2011

Край древния град Филипи, където св. апостол Павел за пръв път е проповядвал на европейска земя, приключи голяма международна конференция, посветена на 1960-годишнината от пристигането на „апостола на народите” в Европа. В новия конгресен център на митрополията на Филипи, Неапол и Тасос край баптистерия на св. Лидия днес се проведоха последните заседания на конференцията. Сутринта беше отслужена св. литургия в храма-баптистерий край река Ангитис, където св. апостол Павел е проповядвал на жените от Филипи. Служи домакинът митр. Прокопий заедно с митрополита на Аргирокастро Димитрий (Албанска ПЦ), архиепископа на Люблин и Холм Авел (Полска ПЦ) и епископа на Бобруйск и Бихов Серафим (Беларус, Руска ПЦ), както и с клирици от различни църкви.

Вчерашният ден беше посветен на въпросите около текста в 16 гл. на Деяния апостолски, където е разказът за проповедта на апостола във Филипи, както и на Посланието до филипяни. Учени от университетите на Атина, Солун, Харвард и Нотр Дам (САЩ), Льовен (Белгия), Букурещ и София изнесоха доклади върху тълкуването на тези текстове, като осветлиха съдържанието им от различни гледни точки. Българският участник, проф. И. Ж. Димитров от БФ на СУ, предложи проучването си за случая на изгонване на беса за предричане, който имала една слугиня във Филипи. Той даде примери и от българската съвременност, когато различни гадатели, предимно жени, се радват на неофициалната подкрепа от църковни среди.

Днес бяха обсъдени въпроси на апостолската мисия във Филипи и развитието на църковния живот в тази част на Беломорието. Археолози представиха своите проучвания върху историята на храмовото строителство, както и върху древни надписи, свидетелстващи за ранните векове от живота на Църквата във Филипи и района.

Споменатите архиереи, както и двамата Атанасиевци (проф. д-р еп. Атанасий Йевтич от Сръбска ПЦ и Лимасолски митр. Атанасий от Кипърска ПЦ) проследиха неотлъчно заседанията на конференцията през трите дена и взеха живо участие в дискусиите.

Както заяви за Двери.бг митр. Прокопий, от Св. Синод на БПЦ не са отговорили на поканата за изпращане на архиерей, който да вземе участие в конференцията.

Работните езици на конференцията бяха гръцки и английски.


                                               Източник: ДвериБГ




Гласувай:
3



1. boristodorov56 - Гръцките цигани откраднаха историята на България!
23.05.2011 13:21
Няма никакво Филипи - има Филипопол.
Има една гравюра - Апостол Павел проповядва във Филипопол.,
дори се знае камъка, на който се е бил изправил.
Гръцките цигани откраднаха историята на България!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13773411
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930