Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2011 14:59 - ДИКТАТУРА НА КЛЕВЕТАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 4529 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 25.04.2011 15:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Диктатура на клеветата    

 Автор Калина Андролова, в-к "Сега"   
събота, 23 април 2011

Да си напазаруваме малко Бог. Сякаш има намаление. Всяка година покрай разпъването и възкръсването на Христос ние, българите, нахлуваме в църквите да се помолим да ни върви. Това не е страх от Бога, защото "страхът от Бога е да се мрази злото". Това не е вяра, защото вярата е разхищение на сърце. Това е опит за хитруване.

Новобогаташката ни действителност с цялата енергия на своето безсрамие е свела Бога до консумативна практика, нещо като момиче на повикване. Днес е ден за Бога, отиваме на църква, утре е ден за измами, мамим, когото трябва. Всеки е намерил свой заместител на Бога: найлонови цици, политическо лукавство, нечист бизнес, връзкарски възход и пр. Мамим Бога така, както се мами човек. Величието Му не ни смущава. Понеже сме уморени по рождение от нищетата, ние сме тежки роби на парите. Опитайте да бъдете свободни и ще умрете от глад! Tова е най-силният ни страх. Сивите кардинали в нашето посттоталитарно общество преподреждат свободната икономика в несвободна. Те направляват паричните потоци, а с това и щастието в страната. Затова сме именно роби, а не невинни почитатели на парите. Балканската ни мечта се свежда до пресищане на хипертрофираното ни его.

До поглъщане, до трупане. Вижте телевизиите! Те са фабрики за производство на невежи граждани. Те разграждат умозрението ни. Създават лумпени и тъпанари. "И понеже намразиха знанието, затова ще ядат от плодовете на своя си път" - пише в Библията. Да се променят мислите на зрителите означава да се промени ходът на нацията.


Християнството не е да казваш, че си християнин. Да палиш свещ и да се кръстиш. А после да гледаш дебилните шоупрограми, с които ни облъчват посредствените телевизионни директори. Или да отвориш жълтия вестник и да се наслаждаваш на злостното рушене на съдби. Проповедите на Христос са довели до огромни изменения в живота на много народи. Християнството е дало особен тласък на света. Университети, човешки права, святост на семейството, изкуство -християнството е плътната изтънченост на най-новата европейска цивилизация. Но ние, българите, не сме сигурни, какво точно е казал Христос, нали? Иначе нямаше да произвеждаме такова количество бездуховна свинщина. Ние целенасочено превръщаме страната си в държава на гетата. Нали знаете, че Бог твори не само човеци, но още и национални характери, национални съдби, възвеличава народите или ги погубва.

Така Великобритания е съставена от клубове и лордове, от великото снобство на достъпа. Франция има своите претенции за културна изключителност и интелектуална сложност. Германия с нейния педантичен нрав - да класифицира хората в папки, да подреди изрядно дори смъртта. Полша, която често се напива, но е известна с борбата си за свобода, и т. н. Всяка страна демонстрира свой собствен похват към света.

За България най-характерна е омразата.

Тя е толкова впита в същността ни, че чак материята потреперва. Толкова много е споделената, открита и скрита омраза, че заплашва да унищожи всеки кълн на благороден интелект: той ще бъде разпнат от сектата на некадърността. "Много добри дела ви показах от Отца, за кое от тези дела искате да Ме убиете с камъни?" - пита Иисус. "Защото се правиш на Бог" - отговарят юдеите.

В този смисъл всеки жив ум в страната ни трябва неминуемо да спазва правилото: Никога не показвай всичко на хората, няма да го понесат! Нашият национален изразителен дискурс е на отхвърлянето. Ние се изразяваме, като не харесваме. Не знаем, че най-изкусният трик в живота е скромността. Един човек с наситена гордост не се нуждае да отхвърля, да раздава оценки, да пронизва с пирони. Но, нейсе, ние сме доста потисната нация, бита с камшик много пъти. Оттук и обяснението за омразата. Някой дава ли си сметка, че общественият политически дебат в България се води през два жълти вестника?!

Вие на това демокрация ли му викате?

Аз го наричам диктатура на клеветата. Да вярваш в Бог и да упражняваш религиозна практика са две различни неща. Едното е да си фин, с опростена и ясна душа, другото е по празниците да си напазаруваш от църквата два-три килограма святост. Ние не вярваме в Бога, ние броим автомобилите на свещениците и считаме, че църквата е архаична. Мислим, че църквата трябва да ни се моли, да ни прелъстява, а ние да благоволяваме.

Бог не е покана за чай с дребни сладки, не е прищявка. Бог е нужда. "Човекът е краткотраен, пониква като цвете и се покосява" - се казва в Библията. Острото усещане за смъртност, единствено то лекува омразата. За да преодолее човек своето невнимание към Бога, му трябва някакъв шок. В началото на всяка метафизика е болката. С нея настъпва и смирението. Знаете ли, съвършената красота е тихо занимание. "Страхът от Бога е в началото на познанието." Затова няма мъдрост, натрупана през нахалство и самомнение.


                                                   
                                                   Източник: ДвериБГ


Тагове:   Бог,   мъдрост,   страх,   смирение,


Гласувай:
8



1. darcy - Най-силният текст, който съм чела напоследък!
25.04.2011 15:23
Браво на Калина!
цитирай
2. bogolubie - Мисля, че клеветата е най-злостната лъжа.
25.04.2011 15:42
Тежко ти и горко, ако те нападне и не можеш да обясниш никому нищо, и не можеш да се оправдаеш и очистиш пред човеците. Само Бог едничък вижда, чува и знае истината. Слава, чест и величие на името Му! Амин!
цитирай
3. nicodima - Убедителен текст!
25.04.2011 18:46
Бог е нужда, която не може да се пазарува!
цитирай
4. bogolubie - Брате, който си анонимен,
25.04.2011 20:34
на кривият рак всичко му е криво. Бог обещава, че потомството на вярващия няма да остане гладно и жадно. Тези, които не се задоволяват с малко и търсят голяма и лесна печалба, се омотават в мрежите на дявола. Тези деца, които разполагат с много пари, най-лесно се предават в плен на наркотиците и впоследствие стигат до кражби, когато са изчерпали възможностите си, за да си набавят дозата. Децата, които не разполагат с много средства, стават човеци. Ние винаги сме имали малко. И най-гладните години преминахме мизерно, но...оцеляхме. А който гони златният телец или се пороби от пороците, загива бавно. Бог е Сила и съвършена Милост. В най-тежкия момент ще ти осигури необходимото от някъде. Но...необходимото. Бог не дава печалби от тотото. Това, което не е заработено, не е късмет и не е от Бога. Рано или късно то носи зло на човека или семейството му. Много българи смятат, че авантата е чиста печалба. Но после плащат скъпо. Библията казва, да не оставаме длъжни никому в нищо, освен в любовта, но има много хитреци, които мамят и обират хората. Всичко се плаща на този свят - с пари, с болести или със смърт. Рано или късно. Затова са заповедите, да не вземаме нищо чуждо, освен, ако си платим цената честно, за да ни предпази от възмездието. Но горделивите не искат заповеди. Те искат да са си сами богове,но... за тяхно съжаление, не могат. Гордостта е смъртен грях.
цитирай
5. bogolubie - Анонимният е изтрил коментара си, на който отговорих,
25.04.2011 21:02
или са му го изтрили. Незнам. Но отговорът няма да изтрия. Защото е истина.
цитирай
6. razkazvachka - Няма намаление!
27.04.2011 11:33
Напротив - става все по-скъпо да си човек - колкото повече се натрупва власт и богатство - толкова повече се смалява човекът за свободата да бъде с бога.
цитирай
7. анонимен - CwhkeTShMK
01.06.2011 23:16
Glad I've finllay found something I agree with!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710280
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031