Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 20:51 - НАЙ-ВАЖНОТО ОТКРИТИЕ ЗА ХРИСТИЯНИТЕ ?!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1358 Коментари: 0 Гласове:
7



Свидетели ли сме на най-голямото откритие в християнската история?    

 Автор Daily Mail   
четвъртък, 31 март 2011

Британски археолози са на път да достигнат повратна точка при документирането на ранното християнство. Те изследват находка от 70 древни ръкописа, датиращи от I в., които според учените съдържат автентична информация за последните дни от живота на Иисус Христос. „Дейли Мейл“ съобщава, че това може да се окаже най-значителната находка в християнската археология след намирането на свитъците от (Кумран край) Мъртво море през 1947 г.

Ръкописите са открити преди пет години в отдалечена пещера в източната част на Йордания, в регион, където ранните християни най-вероятно са се изселили след разрушаването на  Втория Йерусалимски храм през 70 година*. Отделните страници, съшити с тънка тел, са приблизително с размерите на кредитна карта. На свитъците има редица изображения и текстови препратки към Месия, разпъването на кръста и Възкресението.

Някои от свитъците са били запечатни, с което предизвикат и коментари, че биха могли да съдържат тайната книга, „запечатана със седем печата“ от книга Откровение на свети Йоан Богослов.

Библейската археология нерядко се сблъсква с фалшификации, затова изследователите прилагат най-новите методи на датиране. Според експертите в случая е невъзможно находката да е била изкуствено „състарена“.

Засега твърде малко е разкрито и разгласено от съдържанието на тези текстове. Отвъд науката вече започна битка за правото на собственост между Израел и Йордания. Според неофициална информация древните ръкописи пръв открил йордански бедуин, който ги забелязал при еврейска менора**. Светилникът бил заровен в земята и се появил на повърхността след тежко наводнение. Неясно как ръкописите попаднали в ръцете на израелски бедуин, който пък твърди, че те са притежание на семейството му през последните 100 години. От своя страна правителството на Йордания е твърдо решено „да положи усилия на всички нива“, за да получи обратно безценните реликви, съобщава Би Би Си.

Същевременно библеисти са проучили ръкописите и потвърждават тяхната автентичност и раннохристиянски произход. Проф. Филип Дейвис, който е изтъкнат  изследовател на Стария Завет в Шефилдския университет, бил „напълно изумен“ при вида изображения, представляващи карта на древния Йерусалим. "На преден план има кръст. Зад него е това, което трябва да е гробницата [на Исус] - малка постройка с отвор, а зад нея крепостните стени на града", обяснява Дейвис. "Крепостните стени са изобразени и на други от страниците. Почти със сигурност твърдим, че те се отнасят до Йерусалим."

Дейвид Елкингтън, професор по древни религии, който оглавява британския изследователски екип, заяви пред „Дейли Мейл“, че тази находка е „най-голямото откритие в християнската история“. Според учения да имаш в ръцете си нещо, което са държали първите християнски светци, е усещане, което напълно спира дъха.

Очаква се по-нататъшните изследвания и пълният превод на ръкописите напълно да потвърдят характера на находката.

Новината за находката предизвика силно обшественото мнение по света. Само в Yahoo за броени часове над 8 хиляди души коментираха новината.

*Втори Йерусалимски храм се нарича възстановеният Йерусалимски храм (Соломоновият храм), разрушен от вавилонския цар Навуходоносор II (Набуко) през 586 г. пр. Хр. През 66 г. сл. Хр. юдейското население възстава срещу Римската империя. Четири години по-късно, през 70 година, римските легиони под командването на пълководеца Тит (после император) завладяват и разрушават Йерусалим. Вторият храм не е оцелял.

**Менората, седемстволен свещник или седмосвещник,  е религиозен атрибут и един от най-древните символи на юдаизма редом с Давидовата звезда. Направен от чисто злато, той се намирал в скинията по време на скитането на евреите из пустинята, след което се е съхранявал във Втория храм до завоюването му от Тит.

Подготви: Надя Христова

                                      Източник: ДвериБГ



Тагове:   откритие,   христос,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709254
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031